Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΕΝΤΡΙΚΗΤΟΠΙΚΑΕΛΛΑΔΑΔΙΕΘΝΗSPORTSΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤ "2" ΦΟΡΕΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕΠΙΣΤΟΛΕΣΑΡΧΕΙΟ

Εισαγγελέας για το Π.Θ.

2013-09-27 - 15:25:18
Εισαγγελέας για το Π.Θ.  Εισαγγελικό ενδιαφέρον για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με αφορμή την αναστολή έως και σήμερα λειτουργίας του ιδρύματος που αποφάσισε στη συνεδρίασή της η Σύγκλητος, εκδηλώθηκε χθες.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου
Ο Αναπληρωτής Πρύτανης Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, κ. Δημήτρης Κουρέτας, δέχθηκε χθες τηλεφώνημα από εισαγγελικό γραφείο. Από την άλλη άκρη του ακουστικού κλήθηκε να απαντήσει «τι σημαίνει αναστολή» και «αν το διάστημα που το πανεπιστήμιο έχει αναστείλει τη λειτουργία του, το προσωπικό, διοικητικό και διδακτικό, πληρώνεται το μισθό του».
Ο κ. Κουρέτας, ενημέρωσε άμεσα για το εισαγγελικό «ενδιαφέρον» που εκδηλώθηκε τόσο τον Πρύτανη του ιδρύματος, κ. Ι. Μεσσήνη, όσο και το νομικό σύμβουλο του Π.Θ., σε περίπτωση που  κληθεί από Δευτέρα να καταθέσει στο γραφείο του Εισαγγελέα.
Πάντως, όπως ανέφερε ο κ. Κουρέτας, η αναστολή λειτουργίας του Π.Θ. δεν είναι σύννομη. «Το Πανεπιστήμιο δεν είναι μαγαζί για να το κλείνουμε. Εγείρονται σοβαρά νομικά θέματα. Το θέμα δεν είναι απλό και δύναται το Δημόσιο να αξιώσει ακόμη και αποζημιώσεις από τον Πρύτανη και τη Σύγκλητο για τις μισθοδοσίες του προσωπικού κατά τη διάρκεια αναστολής της λειτουργίας του Πανεπιστημίου», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Με φόντο τα παραπάνω, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναμένεται να μπει σε απεργιακό κλοιό ξανά από Δευτέρα για το μέτρο της διαθεσιμότητας 33 διοικητικών υπαλλήλων.
Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Μελών ΔΕΠ αποφάσισε στο πλαίσιο της προχθεσινής του συνεδρίασης, πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, ενώ σε 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και Τρίτη, κατέρχονται και οι διοικητικοί υπάλληλοι.
Από Δευτέρα επίσης, αναστέλλει τη λειτουργία του -με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης- το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, ενώ αναμένονται αντίστοιχες αποφάσεις τόσο από τα υπόλοιπα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και από την ίδια τη Σύγκλητο, που συνεδριάζει εκ νέου.

Ανοιγμα στην κοινωνία
Εισπράττοντας την έμπρακτη και συγκινητική συμπαράσταση από καθηγητές, φοιτητές, συναδέλφους τους, αλλά και την ίδια τη διοίκηση του Π.Θ., οι διοικητικοί υπάλληλοι συνεχίζουν πιο ένθερμα πλέον τον αγώνα τους για την ακύρωση της απόφασης να βγουν σε διαθεσιμότητα 33 υπάλληλοι του κλάδου τους.
Στη χθεσινή τους γενική συνέλευση, οι διοικητικοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση από Δευτέρα και την Τρίτη σε νέα γενική συνέλευση, να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση που θα κρατήσουν.
Ωστόσο, έκριναν σκόπιμο να μη μείνουν εντός… τειχών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέσα στην εβδομάδα, θα διοργανώσουν δύο εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού.
Μία θα αφορά ενημερωτική εκδήλωση για την «ταυτότητα» και την ιστορία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ θα διοργανωθεί και μία συναυλία. Οι δύο εκδηλώσεις θα γίνουν από κοινού με τον Ενιαίο Σύλλογο Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πενθήμερη απεργία
Σε πενθήμερη απεργία προχωρούν εξάλλου από τη Δευτέρα και οι καθηγητές- μέλη ΔΕΠ όπως αποφάσισαν προχθές στη γενική συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Π.Θ.
Οι καθηγητές διαπιστώνουν ότι τα τμήματα δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν φέτος ούτε στοιχειωδώς, από τη στιγμή που οι μόνιμοι καθηγητές είναι λιγοστοί, για συμβασιούχους δίνονται μόλις δύο πιστώσεις (έναντι 21 πιστώσεων πέρυσι και 70 το 2010).
Σε ψήφισμα που εξέδωσαν

Νέος γύρος συνελεύσεων
Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται νέος γύρος συνελεύσεων. Δευτέρα ή Τρίτη, η Πρυτανεία πρόκειται να καταθέσει την αίτηση ακύρωσης της απόφασης να τεθούν σε διαθεσιμότητα 33 διοικητικοί υπάλληλοι του Π.Θ., σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε στη χθεσινή γενική συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων, ο αναπληρωτής Πρύτανης οργάνωσης και λειτουργίας διοικητικών υπηρεσιών, Νικ. Δαναλάτος.
Τη Δευτέρα εξάλλου, στις 11 το πρωί, πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου η Σύγκλητος για να αποφασίσει για την «τύχη» του ιδρύματος, ενώ αναμένονται γενικές συνελεύσεις και από τα τμήματα του Π.Θ. που έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους μέχρι και τις 12 σήμερα το μεσημέρι.

Αίτημα παράτασης
Την ίδια ώρα, που σύσσωμη η «οικογένεια» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δίνει τον αγώνα για την επιβίωση του ιδρύματος, η λειτουργία του οποίου απειλείται από τον αποδεκατισμό του σε προσωπικό, την έλλειψη οικονομικών πόρων και χώρων για να λειτουργήσει, εύλογη είναι η αναστάτωση που έχει προκύψει στους πρωτοετείς φοιτητές και τις οικογένειές τους.
Σήμερα, εκπνέει η προθεσμία εγγραφής των πρωτοετών φοιτητών και εκατοντάδες είναι εκείνοι που κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα εγγραφής στη σχολή τους και κατ’ επέκταση τη θέση τους στα ΑΕΙ και το ακαδημαϊκό έτος.
Χθες, ο Πρύτανης του Π.Θ., Ι. Μεσσήνης, κατέθεσε αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας για την παράταση της προθεσμίας εγγραφών των φοιτητών στα τμήματα και βρίσκεται σε αναμονή απάντησης.  

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου