Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

07/11/13ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

     
Του Γιώργου Σταματόπουλου
ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαβάζουμε στο δελτίο Τύπου του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας:

«Την τελευταία δεκαετία αυξάνεται διαρκώς το ενδιαφέρον για τη μελέτη του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών και τη συνακόλουθη επίδρασή τους σε κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο. Τα ιδιάζοντα, ασαφή και ρευστά χαρακτηριστικά του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών απαιτούν μια διεπιστημονική προσέγγιση του φαινομένου και συνιστούν έναν κοινό τόπο θεωρητικής και μεθοδολογικής ζύμωσης μεταξύ των κοινωνικών και των ανθρωπιστικών επιστημών. Στην πρόκληση αυτή ανταποκρίθηκε πολύ πρόσφατα και η επιστήμη της Λαογραφίας, η οποία, μπολιασμένη με το θεωρητικό και μεθοδολογικό λόγο άλλων συναφών επιστημών (Ανθρωπολογία, Κοινωνιολογία), επιχειρεί να περάσει από τον εντοπισμό και την περιγραφή των νέων φαινομένων στη συστηματική μελέτη και την ανάλυση αυτών. Ειδικότερα, εστιάζει στο ζήτημα της εμφάνισης και της ευρείας χρήσης μορφών του λαϊκού πολιτισμού (ανέκδοτα, λαϊκή λογοτεχνία, παραστασιακές τέχνες, λαϊκά δρώμενα κ.λπ.) στο διαδίκτυο και στην προβολή τους μέσα από τις νέες τεχνολογίες (cd-rom, βάσεις δεδομένων, ηλεκτρονικά μουσεία κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως ο λαϊκός πολιτισμός συγκροτεί ένα προνομιακό πεδίο ατομικής και συλλογικής έκφρασης στο διαδίκτυο, όπου οι έννοιες της επικοινωνίας και της δημιουργικότητας αναδιατάσσονται και αποκτούν νέο δυναμικό νόημα και περιεχόμενο.

»Στόχος του συνεδρίου είναι η κριτική μελέτη της σχέσης μεταξύ του Λαϊκού Πολιτισμού, του Διαδικτύου και των Νέων Τεχνολογιών μέσα από μια πολυπρισματική και διεπιστημονική θεώρηση. Πάνω σ’ αυτή τη βάση το συνέδριο θα επιμείνει σε επιμέρους ζητήματα όπως: λαϊκός πολιτισμός, λαϊκές αφηγηματικές πρακτικές και νέες μορφές επικοινωνίας (e-mail, skype)».

Ψυχή του διεθνούς συνεδρίου (χθες και σήμερα, τελευταία μέρα), ο καθηγητής του Τμήματος και συνεργάτης της «Εφ.Συν.» Ευάγγελος Αυδίκος, πιστός στην επιστήμη του και ανοιχτός στις νέες τεχνολογίες που βοηθούν στο να γίνει ευρέως γνωστή, πάντα κοντά στα νέα δεδομένα και συνεχώς σε επαφή με συναδέλφους του απ’ όλα τα σημεία του πλανήτη. Ο λαϊκός πολιτισμός ειδικά σήμερα έχει να μας θυμίσει και να μας δείξει πολλά και να ενδυναμώσει με τη λάμψη του τις κοινωνικές σχέσεις, συνδυάζοντας την κοινωνία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και εν τέλει την Παιδεία μας. Η λαογραφία, ως συμπληρωματική και ισάξια της ανθρωπολογίας, όταν συνομιλεί με την αρχαιολογία και την Ιστορία, γεννά καρπούς χυμώδεις και πολύτιμους.

Η πρωινή συνεδρία διαρκεί από τις 09.30 έως τις 13.00 και η απογευματινή από τις 17.00 έως τις 20.00.

gstamatopoulos@ efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου