Google+ Badge

Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018

βιβλιοπαρουσίαση, Δέσποινα Στεργίου, Κανέλλα και γαρύφαλλο από την Προποντίδα, Καλαμαριά, 18 Μαρτίου


 να μην χαθεί το όνειρο! Μαγικές συνταγές της γιαγιάς με φόντο την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα της Προποντίδας Μικρός Ασίας.
Γυρίζω πίσω στο χρόνο... Ακολουθώ την καρδιά μου, που ζητάει να δικαιώσουμε την ιστορία των ανθρώπων που φόρεσαν το ρούχο της προσφυγιάς. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού, ελάτε να γίνουμε συνοδοιπόροι σε ένα ταξίδι, σαν να μην πέρασε ένας αιώνας σχεδόν, σαν να μην έσβησαν τα φώτα του πολιτισμού στην πατρώα γη.
Εσείς απολαύστε το όμορφο ταξίδι κι εγώ θα προσπαθήσω να σας μεταδώσω πληροφορίες για την ιστορία, τη θρησκεία, τα ήθη, και έθιμα, τα τραγούδια... Κυρίως, όμως, θα μπούμε βαθιά μέσα στην κουζίνα των προγόνων, σε όλες τις στιγμές της ζωής τους, με μυρουδιές και γεύσεις της γης που άφησαν πίσω τους.
Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός, φεύγοντας, κράτησε για φυλακτό τον πόνο για την απώλεια, λίγο χώμα της πατρίδας, το εικόνισμα της Παναγίας και φωτογραφίες ενθύμια από τη ζωή του. Οι αναμνήσεις του, όμως, ήταν πολλές και βαθιά ριζωμένες στην ψυχή του.
Οι κληρονόμοι του κόσμου αυτού αφηγούνται εδώ παλιές αυθεντικές συνταγές φαγητών και γλυκών, με ξεχωριστή γεύση και άρωμα μπαχαρικών, κανέλα και γαρύφαλλο, μπαχάρι και κύμινο. Τα συνοδεύουν οι καθημερινές και γιορτινές συνήθειές τους, η οργάνωση, ο παλμός της ζωής, τα τραγούδια της αγάπης και του αποχωρισμού και τα οδοιπορικά από τα άγια χώματα. Στο ταξίδι αυτό είστε όλοι καλεσμένοι. Όποιες και αν είναι οι δικές σας ρίζες, έχετε να κερδίσετε πολλά από τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Μαγικές συνταγές της γιαγιάς
ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
- 1η Σεπτεμβρίου
- Γλυκό κεράσι
- Ντοματάκι γλυκό
- Σύκο γλυκό
- Ρετσέλια
- Κυδώνι γλυκό
- Κυδώνι πελτέ
- Καίσι γλυκό
- Σταφύλι γλυκό
- Κυδωνόπαστο
- Λικέρ βύσσινο ή κεράσι
- Ματζούνι
- Λικέρ κράνο
- Ο καφές
- Σουμάδα
- Βαρβάρα ή Ασουρές
- Ουζομεζέδες - Ψαρομεζέδες
- Μελιτζανοσαλάτα
- Χταπόδι ξυδάτο
- Χταπόδι λιαστό
- Παλαμίδα
- Μύδια σαγανάκι
- Μελιτζάνες τουρσί
- Γαρίδες σαγανάκι
- Σαγανάκι γαύρο
- Ελιές
ΧΕΙΜΩΝΑΣ
- Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι
- Χριστόψωμο
- Τυλιχτός μπακλαβάς
- Βασιλόπιτα Λιγουμίτικη
- Φυλλωτή Βασιλόπιτα
- Μπακλαβάς
- Σαραγλί
- Γαλακτομπούρεκο
- Σάμαλι Πολίτικο
- Αμυγδαλωτά
- Σουσαμόπιτα
- Κουραμπιέδες
- Κανταΐφι
- Μελομακάρονα
- Τσουρέκι
- Μουστοκούλουρα
- Τζιγεροσαρμάδες
- Σουτζουκάκια Σμυρναίικα
- Κεφτέδες στο τηγάνι
- Όρνιθα καταλυτή
- Κότα με σπιτικούς γιουφκάδες
- Πετεινός ή κότα
- Κρέας χοιρινό
- Χοιρινό στιφάδο
- Χοιρινό
- Πιλάφι με συκωτάκια
- Μαντί
- Μακαρόνια της Αποκριάς τα ραβιόλια της Μικράς Ασίας
- Λαχανοντολμάδες
- Τραχανάς
- Γιουφκάδες
- Ρεβιθοκεφτέδες
- Πιλάφι πολίτικο
- Σαλάτα
- Σκορδαλιά & Ταραμοσαλάτα
- Φιογκάκια
- Γκιουσλεμέδες
- Κολοκυθόπιτα στριφτή
- Τυρόπιτα
- Γαλατόπιτα
ΑΝΟΙΞΗ
- Γεμιστό κατσίκι ή αρνί
- Μαγειρίτσα
- Μπουμπάρι
- Ατομικά κοκορετσάκια
- Φρικασέ με μοσχαράκι
- Μελιτζάνες πουγκί με κρέας
- Θαλασσινά
- Καλαμάρια γεμιστά
- Καλαμάρια γεμιστά για μεζέ
- Παλαμίδα ξινή
- Κακαβιά
- Γαύρος αυγολέμονο
- Μυδοπίλαφο
- Χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό
- Ψαροκεφτέδες
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
- Ψωμάκια για τις ψυχές
- Καθημερινά γλυκά
- Κουκουνάρες
- Χαλβάς με σιμιγδάλι
- Πενίρ χαλβάς
- Ρυζόγαλο στο φούρνο
- Ρυζόγαλο
- Λουκούμια
- Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα
- Ντολμαδάκια ή γιαπράκια με κιμά
- Κολοκυθοκεφτέδες ή λαλάγκια
- Μικρασιάτικα γεμιστά
- Μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί
- Μελιτζάνες ριγανάτες
ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ
- Έθιμα του κύκλου της ζωής: γέννηση, βάφτιση, αρραβώνας, γάμος, ταφή
- Το 1914 αρχίζει ο επίσημος διωγμός των Ελλήνων
- Οδοιπορικό στο Μαρμαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου