Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Στη Δράμα αρχίζει την Κυριακή, 15 Σεπτ. ι το «εθνικό φεστιβάλ» για τους μικρομηκάδες, Βασιλική Τζεβελέκου, EFSYN, 13/9/19,


Η ωραία Δράμα, άμεσα συνδεδεμένη με το φεστιβάλ που εδώ και 42 χρόνια αποτελεί σταθερό πόλο έλξης για τους Ελληνες μικρομηκάδες, θα υποδεχτούν και αυτό τον Σεπτέμβριο εκατοντάδες δημιουργούς, παραγωγούς, καλλιτέχνες, θεωρητικούς του σινεμά και δημοσιογράφους, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν καινούργιες μικρού μήκους ταινίες που καταγράφουν τις νέες τάσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Καινοτόμες, φρέσκες, ανατρεπτικές, με απρόσμενα θέματα και ένδοξα φινάλε, ανοίγουν ένα παράθυρο στον κόσμο γύρω μας.
Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας 15-21 Σεπτεμβρίου
Με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Αντώνη Παπαδόπουλο, το φεστιβάλ θα προβάλει 199 ταινίες από 64 χώρες. Σταθερό μέλημά του να αναδείξει τα νέα κινηματογραφικά ταλέντα εν τη γενέσει τους και να ενθαρρύνει τη δημιουργία της ταινίας μικρού μήκους ως αυτόνομη κατηγορία που αφορά δημιουργούς κάθε ηλικίας. Και φέτος οι προβολές θα φιλοξενηθούν στην αίθουσα «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο, ωστόσο όλοι -διοργανωτές, πολίτες, καλλιτέχνες- έχουν το ενδιαφέρον τους στραμμένο στην ανακατασκευή της μεγάλης καπναποθήκης που θα στεγάσει επιτέλους τη διοργάνωση, μετά την περσινή ανακοίνωση της συνεργασίας του με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.


Από τις 240 ελληνικές ταινίες που κατατέθηκαν (νέο ρεκόρ), 60 θα διεκδικήσουν τα βραβεία. Από αυτές οι 6 είναι ντοκιμαντέρ, οι 3 animation και οι 10 σπουδαστικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ένα τρίτο των σκηνοθετών που διαγωνίζονται είναι γένους θηλυκού (22 οι γυναικείες υπογραφές), ενώ σημαντικός είναι ο αριθμός των Ελλήνων του Κόσμου (16). Φέτος θα προβληθούν 21 παραγωγές Ελλήνων που γύρισαν την ταινία τους σε ξένη γλώσσα: 14 από αυτές είναι αγγλόφωνες, 2 γαλλόφωνες, 2 γερμανόφωνες, ενώ υπάρχουν και κάποιες γυρισμένες στα ιταλικά, τα αραβικά και τα κουρδικά.



«
Στην πλειονότητά τους είναι ανεξάρτητες παραγωγές και ανάμεσα στα θέματα που αναδεικνύουν είναι «το προσφυγικό, ο πόλεμος, και οι συνέπειές τους στα παιδιά, η ανεργία, η φτώχεια, η επαγγελματική κατάρρευση και τα διαψευσμένα όνειρα των νέων στη σύγχρονη Ελλάδα. Η διαχείριση της απώλειας, της ανημπόριας και των γηρατειών, οι σχέσεις μάνας-γιου και κόρης-πατέρα, ο έρωτας -και μάλιστα οι γκέι ερωτικές ιστορίες- φέτος φαίνεται να εμπνέουν ιδιαίτερα τους μικρομηκάδες», όπως σημειώνουν οι διοργανωτές.



Και παράλληλα ταινίες για εφηβικές ιστορίες σεξουαλικής αφύπνισης, την εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά, τη διαδικτυακή πορνεία, τον κόσμο του Airbnb στην Αθήνα κ.ά. Σε πανελλαδική πρεμιέρα θα προβληθεί η ταινία «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» του Βασίλη Κεκάτου, που πριν από μερικούς μήνες έγινε ο πρώτος Ελληνας μικρομηκάς που απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες.



«Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς»-Βασίλης Κεκάτος
Οι θεατές θα δουν δημοφιλείς ηθοποιοί να πρωταγωνιστούν, όπως τους Γιώργο Πυρπασόπουλο, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Γιάννη Κοκιασμένο, Ερρίκο Λίτση, Γιώργο Αρμένη, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Ιωάννα Τσιριγκούλη, Δημήτρη Ξανθόπουλο, Αργύρη Ξάφη, Γιώργο Γάλλο, Κατερίνα Παπουτσάκη, Κώστα Ξυκομηνό, Σοφία Κόκκαλη, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γιάννη Παπαδόπουλο κ.ά.

Το διεθνές τμήμα

Θα προβληθούν 67 ταινίες από 60 χώρες από την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Ν. Αφρική και την Ανδόρα, μέχρι το Κατάρ, το Βιετνάμ, το Αζερμπαϊτζάν και το Αφγανιστάν. Από την Ελλάδα συμμετέχουν οι: «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» - Βασίλης Κεκάτος, «Cloud» - Mιχάλης Δημητρίου, «Καρτ ποστάλ από το τέλος του κόσμου» - Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος και «Εξομολόγηση» - Ανδρέας Σιεηττάνης από την Κύπρο.

Παράλληλα

♦ «5ο Βαλκανικό Πανόραμα», μια επιλογή σημαντικών ταινιών τελευταίας παραγωγής.
♦ «Short Matters! 2018», ειδικό πρόγραμμα με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2018 (EFA awards).
♦ «10 Corti» (Δέκα Μικρές). Αφιέρωμα σε ιταλικές ταινίες που σηματοδοτεί την έναρξη συνεργασίας με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, την ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα και το Ιταλικό Κέντρο Κινηματογράφου για τη ΜΜΤ.
♦ Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια (16-20/9). Σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη ο δημοφιλής θεσμός φιλοξενεί φέτος τους Αλέξη Πανσέληνο, Βασίλη Γκουρογιάννη, Νίκο Χρυσό, Σταυρούλα Παπασπύρου, Στέργια Κάββαλου, Νίκο Θεοδοσίου, Βαγγέλη Αυδίκο και Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου. Προσκεκλημένοι ο Βασίλης Καρδάσης και ο Γιάννης Μπασκόζος.
♦ Δράσεις για παιδιά, όπως μαθήματα κινηματογραφικής εκπαίδευσης, πρωινές προβολές κ.ά.
Το Φεστιβάλ Δράμας χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΟΑ, τον Δήμο Δράμας και έχει πλήθος χορηγών και υποστηρικτών. Οπως κάθε χρόνο, κλείνει ραντεβού στην Αθήνα για τον Οκτώβριο (10-16/10)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου