Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΝΥΦΕΣ: Παράδοση και μόδα στην Ελλάδα

ο Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, εγκαινιάζεται στη FOUGARO THE GALLERY Nafplion η έκθεση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «ΝΥΦΕΣ: Παράδοση και μόδα στην Ελλάδα» σε συνεργασία με το ΦΟΥΓΑΡΟ.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014.

Με επίκεντρο τον γάμο, τη σημαντική αυτή στιγμή στη ζωή της γυναίκας, η έκθεση παρουσιάζει νυφικά ενδύματα από τις συλλογές του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος. Θα εκτεθούν νυφικά από τα μέσα του 19ου έως τις αρχές του 21ου αιώνα. Η έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει την ποικιλία των σχημάτων και των διακοσμητικών στοιχείων που παρουσιάζουν τα νυφικά ενδύματα της περιόδου. Από τα κομψά και περίτεχνα νυφικά του 19ου αιώνα έως τις πρωτοποριακές δημιουργίες των σύγχρονων σχεδιαστών και τις εκκεντρικές εμφανίσεις του 21ου αιώνα, το νυφικό ένδυμα συμβαδίζει με τις τάσεις της μόδας με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αντλώντας συχνά έμπνευση από σχήματα του παρελθόντος ή προαναγγέλλοντας τη μόδα του αύριο.

Η έκθεση, που σκοπό έχει να τιμήσει τους δωρητές του Ιδρύματος -αφού όλα τα νυφικά προέρχονται από δωρεές- εντάσσεται στον εορτασμό των 40 χρόνων από την ίδρυση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος. Πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτίριο της οδού Πειραιώς, από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 25 Μαΐου 2014, όπου εκτέθηκαν 65 νυφικά, δημιουργίες αφ’ ενός ιστορικών ελληνικών οίκων (Mady Donnet, Georgette, Οίκος Τσούχλου, Οίκος Τσοπανέλη, C. Mavropoulos, Νίκος-Τάκης), και αφ’ ετέρου διεθνών ονομάτων του χώρου (Jean Dessès, Mme Grès, Yves Dooms, Etienne Brunel).

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης δωρήθηκαν στο ΠΛΙ άλλα 35 νυφικά, που καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 1898 έως το 1997, και θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό στην έκθεση στο Φουγάρο. Ανάμεσά τους υπάρχουν δημιουργίες των οίκων υψηλής ραπτικής Γιάννη Βούρου, Κώστα Μαυρόπουλου, Λουκίας, των οίκων νυφικών Νταίζης Αντωνοπούλου και «Μπουμπού» και των εργαστηρίων ραπτικής «Νίτσα», «Ελευθερία» και Κεχάεφ.

Το φωτογραφικό υλικό που συμπληρώνει την έκθεση προέρχεται από τη Φωτοθήκη του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη και τους πολυάριθμους φίλους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των διοργανωτών για αποστολή οικογενειακών γαμήλιων φωτογραφιών.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από τα Εργαστήρια του Φουγάρου και θα οργανώνονται ξεναγήσεις για σχολεία και επισκέπτες. Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο

_____________________________________

ΝΥΦΕΣ: Παράδοση και μόδα στην Ελλάδα
FOUGARO ΤΗΕ GALLERY, Ασκληπιού 98, Ναύπλιο
Διάρκεια έκθεσης: 6 Σεπτεμβρίου - 9 Νοεμβρίου 2014
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη με Κυριακή 11πμ - 2μμ & 5μμ - 9μμ ή κατόπιν συνεννόησης
Είσοδος: 2€ (τα έσοδα διατίθενται για την ενίσχυση του ΠΛΙ)
Εγκαίνια: Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ
Το Τρενάκι του Ναυπλίου θα αναχωρήσει για το Φουγάρο στις 12μ και στις 7μμ
Δωρεάν πούλμαν από την Αθήνα. Πληροφορίες – Κρατήσεις θέσεων: evgenia@fougaro.gr & 2107400140

Συντελεστές Έκθεσης
Διοργάνωση Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα , Φουγάρο
Γενική διεύθυνση: Ιωάννα Παπαντωνίου
Συνεργάτες: Αγγελική Ρουμελιώτη, Μαρία Παπαδοπούλου
Συντήρηση: Πίτσα Καβάσιλα, Ζωή Κόνα
Σχεδιασμός εκθεσιακού χώρου: Σταμάτης Ζάννος
Ηλεκτρονικές εκτυπώσεις: Νίκος Πασχαλίδης
Κούκλες: Angelina, Αθήνα - H & H Sculptors Ltd, Λονδίνο
Ασφάλειες: Γ.Καραβίας & Συνεργάτες ΕΠΕ - Ανταποκριτής Lloyd’s
Προέλευση εκθεμάτων: Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, Ναύπλιο

Χορηγοί
ΚΥΚΝΟΣ, Ίδρυμα Σαμούρκα, Οίκος Νυφικών Κατελάνος

Χορηγοί Επικοινωνίας
gamos.gr, living-postcards.com, Discover Nafplio, Έπαθλο, Αργειακή Ραδιοφωνία 101 FM,
Ανατολικός 95.8 FM, Sfera 94,1 FM, Star 92,9 FM, ΣΚΑΙ Αργολίδας 102,3 FM

Ευχαριστούμε επίσης το Τρενάκι του Ναυπλίου της εταιρείας «Α. Γεωργόπουλος – Γ. Παπαγεωργίου Ο.Ε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου