Google+ Badge

Σάββατο, 28 Μαΐου 2016

ΜΕΡΙΔΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ «ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΗ» Τετάρτη 1/6/2016 - Κτήριο Παπαστράτου: Αίθουσα Πολυμέσων (6ος όροφος)



ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ
Η
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


14:00-14:10 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ (Β. Γιακουμάκη-Α. Ματθαίου-Α. Αγραφιώτη)

14:10-14:45 1η συνεδρία [Προεδρεύων: Μπαραχάνου Κλεονίκη]
Η ΤΡΟΦΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ: ΣΥΣΣΙΤΙΑ, ΣΤΕΡΗΣΗ, ΜΝΗΜΗ

Μικέδης Στέλιος, Κολλιού Αντιγόνη
«Όλοι μαζί φύγαν για την Καλιφόρνια. Δεν είχε τίποτα να φάνε». Κοινωνικοί μετασχηματισμοί στην Αμερική του '30

Μαγειράκου Ελένη
«Μνήμη και τροφή»: Το παράδειγμα των προσφύγων Μ. Ασίας και Πόντου στην Νέα Ιωνία Βόλου
Μαυρουδής Γιώργος
Η σίτιση των Προσφύγων του 1922 στους προσφυγικούς καταυλισμούς: Πείνα, στέρηση, συσσίτια και κοινωνική προσφορά. Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης

14:45-14:55 Συζήτηση

14:55-15:20 2η συνεδρία [Προεδρεύων: Κουτσούκου Βιολέττα]
«ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ»: ΦΑΓΗΤΟ, ΓΟΥΣΤΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΑΞΗ

Μπέσσα-Αναγνωστοπούλου Ελένη
Μπαχαρικά, ένα συστατικό κοινωνικής προβολής

Μπαραχάνου Κλεονίκη, Βεζύρογλου Σαββίνα
Φαγητό και αστική τάξη στον κινηματογράφο: Ferreri, Bunuel, Greenaway

15:20-15:30 Συζήτηση

Διάλειμμα 20΄-Coffee break

15:50-16:15 3η συνεδρία [Προεδρεύων: Βεζύρογλου Σαββίνα]
ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΜΙΝΤΙΑΚΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Οικονόμου Κατερίνα, Σύκας Νίκος
Αναπαραγωγή και διαμόρφωση προτύπων μέσα από την κουλτούρα της τηλεμαγειρικής

Τσατσαρώνη Ελένη
Φύλο και διατροφή: Η κατασκευή έμφυλων ταυτοτήτων μέσα από τα γυναικεία και αντρικά περιοδικά υγείας (fitness magazines)

16:15-16:25 Συζήτηση

16:25-17:05 4η συνεδρία [Προεδρεύων: Σύκας Νίκος]
ΌΨΕΙΣ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΩΣ ΤΟΝ ΣΥΜΠΟΣΙΑΣΜΟ

Χασιώτης Δημήτρης
Η βυζαντινή διπλωματία γύρω από το τραπέζι μέσα από τα έργα της Άννας Κομνηνής και του Ιωάννη Σκυλίτζη

Γιώτης Γιώργος
Το βυζαντινό «πτωχοπροδρομικό» τραπέζι





Κολέτσιου Γιούλα
Η διατροφή των μοναχών στη βυζαντινή Κωνσταντινούπολη (9ος-14ος αι.)

Βλαχάκη Μαρία
Η αμπελοκαλλιέργεια των αγιορείτικων μονών: η περίπτωση των μονών Λαύρας, Βατοπεδίου και Ιβήρων

17:05-17:15 Συζήτηση

Διάλειμμα 20΄-Finger food

17:35-18:15 5η συνεδρία [Προεδρεύων: Χασιώτης Δημήτρης]
ΟΜΟΣΙΤΙΣΤΕΣ, ΣΥΜΠΟΣΙΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΤΡΑΠΕΖΟΙ

Σταυρακούδη Καλλιόπη
Προϊστορικά πανηγύρια: Η εικόνα των πρώιμων κοινωνιών μέσα από ιδιωτικά και δημόσια γεύματα

Λάμπρος Κατέρης
H κατανάλωση κρέατος στην Ομηρική εποχή: μια ερμηνευτική προσέγγιση των ιστορικών δεδομένων

Τσιάκα Ασημίνα
Γιορτή του χοιρινού: αρχαίες αιματηρές θυσίες, νεοελληνικά «κουρμπάνια» και Γουρνοχαρά

Πάτας Στέλιος
Διατροφικές συνήθειες και κοινωνική ζωή στην Ρωμαϊκή ιστορία

18:15-18:25 Συζήτηση

18:25-18:45 6η συνεδρία [Προεδρεύων: Τσιάκα Ασημίνα]
ΥΛΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ: ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚ[ΕΙ]ΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΤΑΠΕΡ

Τσιάντα Γωγώ, Νάκου Ελένη, Γιάκα Στεφανή


18:45-18:55 Συζήτηση

Διάλειμμα 20΄-Coffee break

19:15-20:10 7η συνεδρία [Προεδρεύων: Οικονόμου Κατερίνα]
«ΠΑΡΑΔΟΣΗ», «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ» ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ

Γιώτας Χρήστος
Τα McDonald's στο Χόνγκ Κόνγκ: Η επίθεση των "fast food", σε κρίση η παραδοσιακή κουζίνα

Κουτσούκου Βιολέττα
Κανονιστικές πρακτικές δικτυωμένες σε διατροφικές επιλογές: τάσεις του σύγχρονου ολιστικού fitness

Λόλας Θωμάς, Μουταφίδου Στέλλα
Εναλλακτικές της κρεατοφαγίας ως μέσα κοινωνικής έκφρασης

Τσιργούλα Βίκυ
Μια τοπική βιομηχανία ζυμαρικών δημιουργεί παράδοση: Η περίπτωση της βιομηχανίας ζυμαρικών ΝΤΕΒΕΤΑ στο Βόλο

Αϋφαντή Εύα
Ο προσδιορισμός του παραδοσιακού-τοπικού μέσα από τα λογότυπα ποιότητα των τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

20:10-20:20 Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου