Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

ΗΜΕΡΙΔΑ EXHIBITING DRESS: ENGAGING WITH THE PAST AND THE PRESENT Σάββατο, 28 Μαΐου 2016, 9:00-17:30, Ολλανδικό Ινστιτούτο, Μακρή 11, Μακρυγιάννη




                                                                                                


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Η Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας σε συνεργασία με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Exhibiting Dress: Engaging with the past and the present» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2016.

Σκοπός της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν και να συζητηθούν οι σύγχρονες τάσεις στις εκθεσιακές πρακτικές του ενδύματος και της μόδας, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου γενικά παρατηρείται αυξανόμενο ενδιαφέρον για ενδυματολογικές εκθέσεις. Η τάση που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες από μεγάλα αλλά και μικρότερα μουσεία να φιλοξενούν θεαματικές εκθέσεις αφιερωμένες σε πρόσωπα από τον χώρο της μόδας έχει προκαλέσει προβληματισμό, όταν γίνεται σε βάρος της έρευνας σε δικές τους συλλογές. Ταυτόχρονα, ενδυματολογικές εκθέσεις παρουσιάζονται πλέον σε πληθώρα χώρων, από μουσεία και γκαλερί μέχρι πολυκαταστήματα, κάνοντας ασαφή τα όρια μεταξύ πολιτισμού, τέχνης, μόδας και κατανάλωσης. Επιπλέον, ακολουθώντας τις νέες προσταγές της μουσειολογίας, τα μουσεία μόδας και ενδύματος ωθούνται ολοένα και περισσότερο στο να δημιουργούν γέφυρες επικοινωνίας με το κοινό, ενώ η ψηφιακή τεχνολογία και τα ιστολόγια μόδας έχουν εισαγάγει μια νέα διάσταση στον τρόπο παρουσίασης της ενδυματολογικής γνώσης. Οι τάσεις αυτές δημιουργούν νέα δεδομένα και προκλήσεις στον χώρο του ενδύματος και θέτουν μια σειρά από προβληματισμούς με έντονες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές παραμέτρους.

Η ημερίδα, στην οποία θα συμμετάσχουν επιμελητές εκθέσεων και ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά συνιστάται τηλεφωνική ή ηλεκτρονική κράτηση (τηλ. 210 9210760 & e-mail: nia@nia.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου