Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Παγκόσμια ημέρα πολυφωνικού τραγουδιού

«Παγκόσμια Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού»
Σάββατο 14 Μαϊου 2016

Μες στου Μαγιού τις μυρωδιές ένα νέο λουλούδι ανθίζει φέτος.  Ένα πανέμορφο λουλούδι στην καρδιά του πολυτραγουδισμένου Μάη! Από φέτος, κάθε 14 Μαϊου θα γιορτάζεται η «Παγκόσμια Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού». 
Το Πολυφωνικό Τραγούδι, στην παραδοσιακή, δημοτική εκδοχή του, αποτελεί σημαντικότατη έκφραση της λαϊκής πολυφωνίας σε σειρά από λαούς και χώρες. Είδη πολυφωνίας απαντούν σχεδόν σε όλα τα Βαλκάνια, στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο, τον Καύκασο, την κεντρική Ασία από την Περσία ως την Ινδία, την Ινδονησία, τη νησιωτική Κίνα, την κεντρική Αφρική. Η παγκόσμια εξάπλωσή του ιχνηλατεί ωσμώσεις αιώνων, αλληλεπιδράσεις, συγγένειες κατά μήκος νοητών τόξων πολυφωνίας που συνέχουν τόπους και λαούς μακρινούς, παραδόσεις διαφορετικές, με κοινό τόπο τη λαϊκή πολυφωνική έκφραση. Παλαιότατης καταγωγής πολλά από τα είδη του, διασώζουν στη βάση της ερμηνείας τους, πέρα από πολύτιμα τεκμήρια του μουσικού πολιτισμού, ένα εξαιρετικά επίκαιρο αξιακό περιεχόμενο, τη συλλογικότητα της ερμηνείας, της νοοτροπίας και του ήθους.
Σε αυτό το συλλογικό πλαίσιο που αποτελεί το θεμέλιο της πολυφωνικής έκφρασης, συναντιόμαστε φέτος, ερμηνευτές, ερευνητές, συνταξιδιώτες, γλεντιστές του πολυφωνικού τραγουδιού από διαφορετικά είδη, προσεγγίσεις, γλώσσες, λαούς, κράτη, από όλο τον κόσμο, για να γιορτάσουμε μαζί, την ίδια μέρα, σε όλο τον κόσμο, την «Παγκόσμια Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού».
Το Σάββατο 14 Μαϊου 2016, μετά από ιδέα του Αλέξανδρου Λαμπρίδη και πρωτοβουλία της «Άπειρος» - Πολυφωνικό Καραβάνι και την ανταπόκριση σειράς πολυφωνικών συλλογικοτήτων, ορίστηκε ο πρώτος γιορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Πολυφωνικού Τραγουδιού. Την ημέρα αυτή, από φέτος και κάθε χρόνο, με τοπικά αυτοοργανωμένες και συλλογικά αυτοδιαχειριζόμενες δράσεις, εκδηλώσεις και γιορτές, το πολυφωνικό τραγούδι θα αντηχεί σε πολλές πόλεις, πολλές χώρες, κάθε χρονιά και περισσότερες. Πέρα από τον αναγκαίο, κεντρικό συντονισμό, η αυτοτέλεια κάθε ξεχωριστού γιορτασμού, βοηθά όλα τα λουλούδια της πολυφωνίας να ανθίσουν.
Την ημέρα αυτή θα σμίγουν οι πυρήνες πολυφωνικού τραγουδιού κάθε πόλης, θα δικτυώνονται οι διαφορετικές πόλεις κάθε χώρας καθώς και οι διαφορετικές χώρες μεταξύ τους, πέμποντας ένα συλλογικό μήνυμα της ομορφιάς, της αξίας και της σημασίας της λαϊκής πολυφωνίας,. Κοινός τόπος όλων των εκδηλώσεων αυτής της μέρας, ο μη εμπορευματικός χαρακτήρας, η ελεύθερη πρόσβαση στις εκδηλώσεις, η αδιαμεσολάβητη επι-κοινωνία μιας παράδοσης που σαν κοινόκτητο στοιχείο του με. ﷽﷽﷽﷽﷽﷽οινωνοημοσσύόσβαση στις εκδηλτικλαϊκού λαϊκού πολιτισμού έφθασε ως εμάς και έτσι το κοινωνούμε ανοιχτά και δημόσια.
Σκοπός μας, η θεσμοθέτηση της «Παγκόσμιας Ημέρας Πολυφωνικού Τραγουδιού» να στηρίξει τα ιδιαίτερα πολυφωνικά εγχειρήματα σε κάθε χώρα, να βοηθήσει στη διαδικτύωσή τους, την αλληλοστήριξη και την επικοινωνία τους, προσφέροντας το χώρο συνάντησης και συνδημιουργίας μιας άτυπης αλλά ζώσας Παγκόσμιας Κοινότητας Πολυφωνικού Τραγουδιού.
Το Σάββατο 14 Μαϊου, πολυφωνικοί όμιλοι ξεχύνονται σε Αθήνα, Γιάννενα, Πτρα, ﷽﷽﷽﷽﷽σαλον τουλάχιστον οκτώυφωνικοτικάτρα, Πύργο, Καλαμάτα, Λαμία, Καρδίτσα αλλά και σε Κύπρο, Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Ιταλία, Γαλλία, Γεωργία, Η.Π.Α., με πατινάδες και γλέντια, με παρουσιάσεις και εκδηλώσεις, κοινωνώντας την ομορφιά του πολυφωνικού τραγουδιού, προσκαλώντας και μυώντας νέους συνταξιδιώτες, μελλοντικούς σκυταλοδρόμους!  

Σημεία συνάντησης σε μερικές από τις ελληνικές πόλεις που συμμετέχουν:

ΑΘΗΝΑ
5:30 μμ πλατεία Κοτζιά, 6 μμ Σύνταγμα, 6:30 - 7 μμ Θησείο
7:30 – 8:30 μμ Λόφος Μουσών, Φιλοπάπου
συμμετέχουν, μεταξύ άλλων: Πολυφωνικό σύνολο «Χαονία», «Πολυφωνικό της Ηπείρου» (Β. Κώτσου), Πολυφωνικός όμιλος Άνω Πωγωνίου, LOT KURBETI (Αλβανία), Rhodina (Βουλγαρία), «Πολύφωνο», «Πεντάτονο», Εργαστήρι Πολυφωνίας Πανηπειρωτικής, Συνεργατικό Καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνα.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
5 μμ Κάστρο Ιωαννίνων, Ιτς Καλέ
6 μμ Λίμνη Ιωαννίνων, πλατεία Μαβίλη
συμμετέχει το πολυφωνικό σχήμα «Ήνορο»

ΠΑΤΡΑ
8:30 μμ Αίθριο Παλαιού Νοσοκομείου Πατρών, εκδήλωση πολυφωνικού τραγουδιού και ποίησης με τίτλο «Λαλούσιν Πολυφωνικά» και τη συμμετοχή των πολυφωνικών ομίλων του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών και του Βορειοηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
7:30 μμ πλατεία Αγίων Αποστόλων
8:15 μμ πλατεία Βασιλέως Γεωργίου (κεντρική πλατεία)
Συμμετέχει το πολυφωνικό σύνολο του Συλλόγου “Ξενίας”

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
 6 μμ, Έναρξη Πολυφωνικού Περίπατου Πύλη Αμμοχώστου
2η στάση, Έκτωρος (συνέχεια Ερμού) και Πολυβίου
3η στάση, Συμβολή Επτανήσου-Τεμπών-Λιδίνης
4η στάση, Γυμνάσιο Φανερωμένης
5η στάση, Πλατεία Φανερωμένης
6η στάση, Συμβολή Ονασαγόρου και Φανερωμένης
7η στάση, Λήδρας και Λυκούργου
8η στάση, Λήδρας-Στοά Κλόκκαρη
9η στάση, Ονασαγόρου ύψος Λεβέντειου Δημ.Μουσείου
Τέλος Περίπατου, Πλατεία Ελευθερίας
με το πολυφωνικό σύνολο “Ειδεκανού”

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
7 μμ πολυφωνική πατινάδα στο πάρκο “Παυσίλυπο” με το πολυφωνικό σχήμα του Συλλόγου “Θεσσαλικό Χοροστάσι”

ΠΥΡΓΟΣ
7 μμ πολυφωνική πατινάδα στον κεντρικό πεζόδρομο από το Εργαστήρι Πολυφωνίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας Για Παιδιά και Νέους

Σε άλλες χώρες γιορτές οργανώνονται στην Αλβανία (Αργυρόκαστρο και Αυλώνα), Γεωργία (Τυφλίδα), Βουλγαρία (Φιλιπούπολη), Σερβία (Βελιγράδι), ΗΠΑ (Νέα Υόρκη). Το σύνολο των δράσεων θα κινηματογραφηθούν και θα δημοσιοποιηθούν διαδικτυακά!

Πληροφορίες, επικοινωνία:

Λαμπρίδης Αλέξανδρος, κερατζής του “ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΒΑΝΙΟΥ”

apiros@otenet.gr, 6073342113

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου