Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Άλις Μονρό: Μια μικρή γεύση από το έργο της, εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 12 Οκτωβρίου 2013



Διαβάστε το διήγημα «Πέρασε η αρκούδα το βουνό» της εφετινής νομπελίστριας
Άλις Μονρό: Μια μικρή γεύση από το έργο της

Η Άλις Μονρό, η πρώτη καναδή κάτοχος του Νομπέλ Λογοτεχνίας, «είναι μια μεγάλη συγγραφέας και είμαστε τυχεροί που την έχουμε στον κατάλογό μας» είπε στο «Βήμα» ο εκδότης του «Μεταίχμιου» Νώντας Παπαγεωργίου.

Προσέθεσε ότι «σε πρώτη φάση, πρόκειται να εκδώσουμε το νέο της βιβλίο την άνοιξη» το οποίο μεταφράζεται τούτη την εποχή. Πρόκειται για τη συλλογή διηγημάτων «Dear Life» (2012) όπου οι ιστορίες «είναι αυτοβιογραφικές ως προς το αίσθημα, αν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είναι ακριβώς έτσι ως προς την πραγματικότητα». Είναι ενδεικτικές οι λίγες αυτές λέξεις και για το πόσο σύνθετα είναι τα διηγήματά της.

Η 82χρονη Άλις Μονρό θα μεταβεί - εκτός απρόοπτου - στη Στοκχόλμη της Σουηδίας για να παραλάβει το βραβείο της και πιθανότατα θα κάνει μια μικρή περιοδεία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. «Εμείς με μεγάλη χαρά θα την προσκαλέσουμε να έλθει στην Αθήνα και μακάρι να ανταποκριθεί» ευχήθηκε ο εκδότης της στην Ελλάδα.

«Τα διηγήματά της μπορούν να συγκριθούν μόνο με του Τολστόι και του Τσέχοφ» έγραψε γι' αυτήν ο Τζον Αμπντάικ. Το «Βήμα» αναδημοσιεύει το διήγημά της «Πέρασε η αρκούδα το βουνό» (ο τίτλος παραπέμπει σε παιδικό τραγούδι) το οποίο περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Μ' αγαπάει δεν μ' αγαπάει» (2003) μεταφρασμένο από την Σοφία Σκουλικάρη.

Το διήγημα «Πέρασε η αρκούδα το βουνό» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από την καναδή ηθοποιό Σάρα Πόλεϊ και παίχτηκε στην Ελλάδα το 2007 με τίτλο «Το υστερόγραφο μιας σχέσης» («Away from her»). Ενα καλοδουλεμένο σκηνοθετικό ντεμπούτο, σε ένα ήρεμων τόνων φιλμ, με θέμα τις επιπτώσεις που έχει στη ζωή ενός παντρεμένου ζευγαριού ηλικιωμένων η νόσος Αλτσχάιμερ από την οποία πάσχει η γυναίκα (Τζούλι Κρίστι).

Η μεταφορά της σε ίδρυμα όχι μόνο δεν μειώνει την αφοσίωση του συζύγου (Γκόρντον Πίνσοτ), αλλά προκαλεί την ίντριγκα της ιστορίας καθώς στον ίδιο χώρο βρίσκεται και ένας παλιός εραστής της (Μάικλ Μέρφι). Η ταινία έκανε αίσθηση στην εποχή της και έφτασε ως τα Οσκαρ με υποψηφιότητες στην κατηγορία Α' γυναικείου ρόλου (Κρίστι) και διασκευασμένου σεναρίου για την ίδια την Πόλεϊ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου