Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Βαγγέλης Λαμπάκης, δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Συνεχίζουμε τον αγώνα κατά των χρυσοθήρων
Πετύχαμε μια περιφανή νίκη, αλλά πρέπει να μένουμε άγρυπνοι - Η Θράκη έχει μέλλον, γιατί κατοικείται από ανθρώπους που είναι κοινωνικοί αγωνιστές


Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε προχθές η καναδική εταιρεία Eldorado Gold Corp, ανακοίνωσε την αναβολή για έναν χρόνο της έναρξης παραγωγής στις Σκουριές και το Πέραμα Έβρου, λόγω της πτώσης της τιμής του χρυσού. Η ανακοίνωση αυτή όπως ήταν αναμενόμενο επανέφερε το χαμόγελο στις τοπική κοινωνία της Θράκης και ιδιαίτερα στους ανθρώπους που επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο και αντιτάχθηκαν εξ αρχής και με κάθε δυνατό μέσο στην επένδυση αυτή.

Ένας από τους ανθρώπους αυτούς, ο οποίος δικαιωματικά όπως δήλωσε από την στιγμή της ανακοίνωσης «χαμογελάει» είναι και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Βαγγέλης Λαμπάκης, ο οποίος πρωτοστάτησε σε όλες τις προσπάθειες αντίστασης κατά των Χρυσορυχείων και βλέπει σήμερα τους κόπους του ίδιου άλλα και ολόκληρης της κοινωνίας της Θράκης να ανταμείβονται, χωρίς ωστόσο να επαναπαύονται για το μέλλον.

Ο κ. Βαγγέλης Λαμπάκης συνομίλησε με τους Νατάσσα Βαφειάδη και Νίκο Βαβατσικλή στο «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm» τόσο για την ευχάριστη αυτή εξέλιξη στο θέμα των Χρυσορυχείων αλλά και για τις τελευταίες ενέργειες της κυβέρνησης και τα όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Βαγγέλης Λαμπάκης όμως…

Έχουμε να κάνουμε με ένα θέατρο του παραλόγου

ΠτΘ: κ. Λαμπάκη καλησπέρα σας. Ψηφίσθηκε το πολυνομοσχέδιο που επηρεάζει την τοπική αυτοδιοίκηση της οποίας εργαζόμενοι οδεύουν προς απόλυση ή προς διαθεσιμότητα. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
Β.Λ.: 
Κατ’ αρχήν το πολυνομοσχέδιο δεν έχει λογική. Θα είχε λογική αν υπήρχε η δημοσιονομική διόρθωση επί το θετικότερο για τα οικονομικά του κεντρικού κράτους, με τη μείωση του δημοσίου και των δημοσίων δαπανών. Θα έλεγα ότι με αυτή τη λογική δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό και ότι είμαστε υποχρεωμένοι να θυσιάσουμε δομές υπηρεσιών που έχουν ανταποδοτικότητα προκειμένου να σώσουμε τις υπόλοιπες συντάξεις και τους υπόλοιπους μισθούς. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με ένα θέατρο του παραλόγου. Από τη μια μεριά βγαίνει η κυβέρνηση και ομολογεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομική διόρθωση και από την άλλη λέει ότι θα χαλάσει τη δομή που αφορά στους δημοτικούς αστυνομικούς που έχουν ανταποδοτικότητα, που βοηθούν στην ευταξία των πόλεων, έχουν τριάντα αντικείμενα και από τη λειτουργία τους οι δήμοι έχουν οικονομικό όφελος και μη ξεχνάμε ότι μας έχουν περιορίσει κατά 68% τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Παρόλα αυτά αντί να μας βοηθήσουν μας παίρνουν και τους πόρους από την δημοτική αστυνομία. Δεν καταλαβαίνω τη λογική και μου φαίνεται ότι έχω καταντήσει ηλίθιος με τη συμπεριφορά της κυβέρνησης με τα όσα γίνονται και με τα όσα ψηφίζονται και με τα όσα υποστηρίζουν κάποιοι βουλευτές οι οποίοι μάλιστα χθες το πρωί άλλα έλεγαν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη δημοτική αστυνομία και τους σχολικούς φύλακες και το βράδυ ψήφισαν άλλα.

Ο δήμος είναι το τελευταίο αποκούμπι του λαού και της τοπικής κοινότητας

ΠτΘ: Έχετε συνομιλήσει με συναδέλφους σας δημάρχους για το ποιά θα είναι η αντίδρασή σας προς την κυβέρνηση;
Β.Λ.:
 Κατ’ αρχήν εμείς δεν είμαστε θεσμικοί που έχουν την δυνατότητα να σφραγίζουμε, να κλειδώνουμε τους δήμους. Ο δήμος όντως είναι το τελευταίο αποκούμπι του λαού και της τοπικής κοινότητας. Δεν μπορούμε να κλείσουμε το «σπίτι του λαού». Δεν είναι ο Περισσός «σπίτι του λαού», υπάρχει στις τοπικές κοινωνίες το σπίτι του λαού, που λέγεται δήμος. Άρα λοιπόν τέτοιου είδους αντίδραση, τουλάχιστον από μένα που σας δηλώνω στενοχωρημένος Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, που ήταν κλειστός ο δήμος και ήμουν εγώ η γραμματέας μου και η καθαρίστρια μόνο μέσα, δεν είναι ο ρόλος του δήμου και καμία αντίδραση των αυτοδιοικητικών δεν λειτουργεί σε επίπεδο κλεισίματος των δήμων. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι δεν υπάρχει συνταγματική ευταξία όσον αφορά τις αποφάσεις αυτές, δεν ικανοποιεί καμία απολύτως δημοσιονομική απαίτηση και δεν υπάρχει η εκ του νόμου και η εκ του συντάγματος θεμελίωση στην απόφαση αυτή του να διαλυθεί η δομή της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων. Για να γίνει κάτι και για να είναι ο νόμος συνταγματικός πρέπει να υπάρχει από τη Νομική Επιτροπή της Βουλής η αντίστοιχη νομική θεμελίωση, η οποία δεν υπάρχει. Επομένως πιστεύω ότι μια προσφυγή από την ΚΕΔΕ η οποία κοιτάζει με ανοιχτά μάτια χωρίς μυαλό το τρένο να περνάει, όπως οι αγελάδες κοιτάζουν τα τρένα να περνούν χωρίς να αισθάνονται κάτι, η ΚΕΔΕ αυτό έκανε. Δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, δυστυχώς, και ενώ έχουμε υποστεί αυτά τα δυόμισι χρόνια ένα σωρό προσβολές σε επίπεδο και άποψη δεν αντιδράσαμε στο ελάχιστο. Πρέπει λοιπόν η ΚΕΔΕ στην περίπτωση αυτή και οφείλει να προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά να προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να ακυρώσουμε τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν εμάς, τους δήμους, τον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, και βέβαια δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος με τα όσα συμβαίνουν με τους ισολογισμούς και προϋπολογισμούς μας γιατί με τα δεδομένα αυτά σε λίγο δεν θα υπάρχουν δήμαρχοι εν τη ουσία θα υπάρχουν οικονομικοί διευθυντές οι οποίοι θα υλοποιούν τις επιταγές της τρόικας.

Συντάσσομαι με την απόφαση της ΚΕΔΕ για παραιτήσεις των δημάρχων εάν υπάρξει μαζικότητα και συλλογικότητα

ΠτΘ: Ποια είναι η άποψή σας στην πρόταση την οποία έχει επανειλημμένως καταθέσει ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Πετρίδης για παραίτηση των δημάρχων;
Β.Λ.: 
Εάν υπήρχε μαζικότητα και συλλογικότητα στις παραιτήσεις βεβαίως συντάσσομαι με την απόφαση αυτής της ΚΕΔΕ αλλά να μην υπάρχει η γραφικότητα του ενός, δύο ή δέκα δημάρχων από τους 325. Είδατε ότι παραιτήθηκε ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας αλλά δεν συνέβη κάτι εδώ και μια εβδομάδα που παραιτήθηκε. Μάλλον ξεχάσθηκε, μάλλον κάποιοι σκέφθηκαν ότι το έκανε γιατί είχε κατά νου να φύγει από το δύσκολο χώρο όπου από το πρωί μέχρι το βράδυ ο κάθε δήμαρχος αντιμετωπίζει ως Λερναία Ύδρα τα προβλήματα του δήμου του και δεν είναι και πολύ τιμητικό η φυγή. Βεβαίως θα είναι τιμητικό αν συμβεί σε επίπεδο μαζικό από την ΚΕΔΕ. Εκεί βεβαίως και θα πω ναι, με δύο χέρια και όχι με ένα.

Ο μοναδικός αντίπαλος για τον Βαγγέλη Λαμπάκη, είναι ο ίδιος του ο εαυτός

ΠτΘ: Μέσα σε αυτό το κλίμα έρχονται και οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Αλεξανδρούπολη, όπου ήδη ξεκίνησε η προεκλογική κίνηση. Γνωρίζετε τον ένα αντίπαλό σας το ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες. Είναι ο πρώην υφυπουργός επί κυβέρνησης Σημίτη ο κ. Φωτιάδης. Πώς το σχολιάζετε;
Β.Λ.:
 Θα επαναλάβω το σχόλιο το οποίο έκανα πριν ένα μήνα όταν δημοσιογράφος με ρώτησε περί αντιπάλων και του είπα ότι ο μοναδικός αντίπαλος για τον Βαγγέλη Λαμπάκη, χωρίς να έχει αλαζονεία και εγωισμό μέσα, είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Έχω μια παρόρμηση έχω μια δυναμική θετική και αρνητική, έχω μια ένταση στη σκέψη μου και στην υλοποίησή της, η οποία δημιουργεί μια αντιπαλότητα μέσα μου και αυτός είναι ο μοναδικός μου αντίπαλος κατά τα άλλα. Εγώ στην οπτική μου γωνία έχω μπροστά τον κόσμο, την κοινωνία και το δήμο μου. Δεν κοιτάζω πίσω. Ό,τι έρχεται από τα παλιά και είναι πίσω μου δεν το κοιτάζω. Κοιτάζω μπροστά.

Ο άνεργος Θρακιώτης, είπε όχι σε μια επένδυση και σε εκατό πενήντα θέσεις περίπου εργασίας 

ΠτΘ: Να περάσουμε όμως στο ευχάριστο θέμα και ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή της Θράκης, και αναφέρομαι στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στα Χρυσωρυχεία και την ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία σύμφωνα με την οποία αναστέλλει τις εργασίες της στο έργο του Περάματος. Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη των κατοίκων της Θράκης και κατά ένα μέρος έχετε συμβάλλει και εσείς.
Β.Λ.: 
Εγώ θα αναφωνήσω «ζήτω» στο θρακιώτικο λαό, αυτό το Θρακιώτικο λαό τον σέβομαι, τον υπολήπτομαι, γιατί μέσα σε αυτή την οικονομική ύφεση, την αντιξοότητα, την τραγική, ελεεινή κατάσταση από κάθε άποψη ο άνεργος Θρακιώτης, αυτός που δεν μπορούσε να ταΐσει τα παιδιά του και να πληρώσει το ρεύμα του, είπε όχι σε μια επένδυση και σε εκατό πενήντα θέσεις περίπου εργασίας. Μια θέση εργασίας είναι πολύτιμη. Κατάφερε να δει πίσω από αυτές τις θέσεις εργασίας ότι υπήρχε καταστροφή της προοπτικής του μέλλοντος και των επόμενων γενεών. Αυτό λοιπόν για μένα είναι πολύ μεγάλο γεγονός και πραγματικά μου δίνει την ελπίδα ότι ο Θρακιώτικος αυτός λαός και αυτή η Θράκη έχει μέλλον, γιατί κατοικείται από ανθρώπους που είναι κοινωνικοί αγωνιστές. Με αυτό λοιπόν το στοιχείο προχωρώ με θάρρος από εδώ και πέρα και με μεγαλύτερο βάρος ηθικό και θεσμικό προκειμένου να δώσουμε λύσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να χτυπήσουμε την ύφεση έχοντας παραπάνω υποχρέωση εμείς οι αυτοδιοικητικοί στη Θράκη μια και ο λαός είχε την δυνατότητα αυτή και την αίσθηση τη δημοκρατική να αντέξει στα χτυπήματα τα οποία βάναυσα μας έδωσε επί δεκατέσσερα χρόνια ο κόσμος των χρυσοθήρων της Αθήνας και των βοηθών τους στην Αλεξανδρούπολη και στην Κομοτηνή εκμαυλίζοντας συνειδήσεις, διεισδύοντας έντεχνα μέσα σε πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους και στην κοινωνία προσπαθώντας έτσι να πάρουν συμμάχους και να δημιουργήσουν το δικό τους στρατό. Αντέξαμε λοιπόν ως θρακιώτικος λαός και αυτό για μένα αυτό είναι το μεγαλύτερο έπαθλο, είναι δάφνες στεφανωμένες για όλους τους Θρακιώτες τους ευχαριστώ πάρα πολύ και δηλώνω ότι θα υπηρετήσω με σεβασμό το Θρακιώτικο λαό για αυτό και μόνο που έκανε.

Οι νίκες χρειάζονται να βγαίνουν προς τα έξω, αλλά για να καταλαβαίνουν οι εχθροί μας ποιοι είμαστε αληθινά

ΠτΘ: Θεωρείτε κ. Λαμπάκη ότι το θέμα έχει κλείσει; Το θέμα έχει μπει στο συρτάρι και δεν θα έχει συνέχεια;
Β.Λ.: 
Όχι δεν έχει λήξει ο αγώνας. Πετύχαμε μια περιφανή νίκη αλλά θα μου επιτρέψετε να την πανηγυρίσω, γιατί ο λαός χρειάζεται επιδοκιμασία και οι νίκες του χρειάζονται να βγαίνουν προς τα έξω όχι μόνο για να παίρνουμε θάρρος εμείς οι ίδιοι μέσα στο λαό, γιατί και εμείς μέσα στο λαό είμαστε, αλλά για να καταλαβαίνουν οι εχθροί μας ποιοι είμαστε αληθινά και βέβαια το μήνυμα το απόλυτο αληθινό ότι ο λαός όταν αγωνίζεται αληθινά είναι ανίκητος. Όμως επειδή υπάρχουν γεγονότα όπως ο μεταλλευτικός κώδικας που δίνει την ιδιοκτησία για 99 ολόκληρα χρόνια βεβαίως και πρέπει να μένουμε άγρυπνοι, αλλά τέτοιου είδους νίκες σαν αυτήν όπου μεταθέτουν το κέρδος στις μεταλλευτικές εταιρείες για το 2016 και μάλιστα όχι μόνο σε περιοχές όπου δεν έχουν πάρει αδειοδότηση όπως το Πέραμα και στις Σάπες αλλά και σε περιοχές όπως οι Σκουριές, όπου και δικαστικά έχει τελειώσει το θέμα -μια δικαστική απόφαση δυστυχώς εξάμβλωμα της δικαιοσύνης όπως τη διάβασα – που αποδεικνύει ότι υπάρχουν τέτοιου είδους αποφάσεις οι οποίες εκπορεύονται από την ελληνική δικαιοσύνη, το σκεπτικό των οποίων αποφάσεων δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την απόρριψη της αίτησης ακυρώσεως των κατοίκων της Χαλκιδικής. Παρόλα αυτά λοιπόν και παρά το γεγονός ότι υπάρχει άδεια από το αντίστοιχο αρμόδιο υπουργείο, το ΥΠΕΚΑ, από την πολιτεία, παρά το γεγονός ότι το ανώτατο συμβούλιο της χώρας απέρριψε την αίτηση ακυρώσεως των κατοίκων παρά το γεγονός ότι όλα λειτουργούσαν υπέρ των χρυσοθήρων η δύναμη του λαού είναι τόσο ισχυρή που τα κέρδισε, τα νίκησε όλα αυτά που είπα προηγουμένως. Για αυτό ο λαός είναι ανίκητος. Με τέτοιου είδους λαό δεν φοβάμαι τίποτα απολύτως όμως δεν χρειάζεται απερίσκεπτα να πανηγυρίζουμε. Πανηγυρίσαμε χθες το μεσημέρι, πανηγυρίσαμε και σήμερα όμως θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και συγκεντρωμένοι, μη τυχόν συμβεί τίποτα γιατί τότε θα πάνε στράφι οι αγώνες μας, άρα και οι πανηγυρισμοί αυτοί δεν θα έχουν καμία αξία.

Ρεπορτάζ: Νατάσσα Βαφειάδου,paratiritis.vafeiadou@gmail.com
Νίκος Βαβατσικλής, vavatsiklis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου