Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Ψυχάρης Σταύρος Π. ΕΝΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΠΛΑΝΑΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ*

 



Το βαθύτερο σκοτάδι της νύχτας είναι λίγο πριν ξημερώσει. Είναι νύχτα για την ελληνική οικονομία και στο βαθύ σκοτάδι ένα φάντασμα πλανάται πάνω από τη χώρα: η Τρόικα, αγριότερη παρά ποτέ και πολλαπλώς ύποπτη.

Οι κυνηγοί των μεγάλων συμφερόντων καιρός είναι να στρέψουν την προσοχή τους και να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στα όσα  παράδοξα συμβαίνουν μπροστά στα μάτια της περιβόητης Τρόικας ή και με συμμετοχή της.

Πώς εξηγείται η περίπτωση των θυγατρικών εταιρειών που έχουν δημιουργήσει ελληνικές τράπεζες στα Βαλκάνια και για τις οποίες τώρα η Τρόικα απαιτεί να πωληθούν σε άλλους; (Ετσι ενισχύονται ευθέως οι ανταγωνίστριες αυστριακές τράπεζες.)

Πρόσφατα η Τρόικα επέβαλε απόλυτο έλεγχο στη ρευστότητα απαγορεύοντας στις τράπεζες να χορηγούν νέα δάνεια. Με τον τρόπο αυτόν πνίγει την οικονομική δραστηριότητα της χώρας υπονομεύοντας μεσοπρόθεσμα και τη δημοσιονομική πρόοδο. Και το κερασάκι: φτάσαμε στο σημείο ακόμη και επιχειρήσεις εξαγωγικές να υποχρηματοδοτούνται...

Πριν από λίγες μέρες τραπεζίτες απευθύνθηκαν στον υπουργό Οικονομικών και στον Πρωθυπουργό διεκδικώντας σχετική χαλάρωση των περιορισμών στη χορήγηση ρευστότητας στην Ελλάδα. «Δεν το αφήνει η Τρόικα» ήταν η μόνιμη επωδός του υπουργού Οικονομικών. Και μετά απορεί γιατί ορισμένοι τον λένε «τέταρτο μέλος της Τρόικας»!

Η πολιτική που επιβάλλεται τώρα περιορίζει και καταδικάζει τη χώρα σε ατέλειωτη μιζέρια και μπορεί να την οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη.

Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με καθεστώς «αποφασίζουμε και διατάζουμε». Η οικονομική ανεξαρτησία μας πρέπει να ανακτηθεί το ταχύτερο. Χωρίς αυτήν δεν μπορεί να απαλλαγεί ο ελληνικός λαός από τα βάσανα της κρίσης.

Η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, ο Αντιπρόεδρος, όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαχείριση της κρίσης οφείλουν να συντάξουν τάχιστα ένα σχέδιο ανάπτυξης, διαβουλευόμενοι με παραγωγούς, επιχειρηματίες και εμπειρογνώμονες που γνωρίζουν τη χώρα και την οικονομία της.

Η Τρόικα εξήντλησε τις δυνατότητές της. Αποδεδειγμένα έχει κάνει λάθη θεμελιακά, δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε δρόμο εξόδου από την κρίση. Η ανασυγκρότηση και η ανασύνταξη της οικονομίας δεν μπορεί παρά να είναι υπόθεση ελληνική. Και θα γίνει!

* Ο τίτλος είναι δάνειος από την εισαγωγή του Κομμουνιστικού Μανιφέστου του Καρλ Μαρξ που πρωτοκυκλοφόρησε το 1848 στο Λονδίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου