Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Νομιμότητα παντού, το ΒΗΜΑ

 εξουσία διαφθείρει. Ειδικά όταν η δημόσια διοίκηση μιας χώρας είναι διάτρητη από παντού και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εκλείπουν παντελώς ή είναι και αυτοί διαβρωμένοι.
Τις τελευταίες ημέρες η χώρα έχει γίνει μάρτυρας φαινόμενων που όλοι τα ήξεραν αλλά κανένας δεν τα μαρτυρούσε. Ενας πρώην υπουργός συλλαμβάνεται με πλαστές πινακίδες γιατί ποτέ δεν πίστευε ποτέ ότι θα τον σταμάταγε για έλεγχο η αστυνομία. Ενας πρόεδρος νοσοκομείου πιάνεται με τα προσημειωμένα ευρώ στα χέρια, γιατί έτσι είχε μάθει να κλείνει τις συμφωνίες. Ενας πρώην γενικός γραμματέας εξοπλισμών μπροστά στην πολυετή φυλάκιση «δίνει» όλο το σύστημα διαφθοράς των εξοπλιστικών προγραμμάτων από το μακρινό 1985 και μετά.
Η χώρα στενάζει από την κρίση, σε πολλά νοικοκυριά έχει κοπεί το ηλεκτρικό, ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού με δυσκολία έχει το καθημερινό του φαγητό και δίπλα αποκαλύπτεται χορός εκατομμυρίων ευρώ από μίζες παντός είδους.
Είναι πλέον τόσο εμφανής  η διαφθορά που πλέον δεν μπορεί να καλυφθεί από όλους όσους μέχρι σήμερα την κάλυπταν με οποιονδήποτε τρόπο. Το ίδιο το πολιτικό σύστημα της χώρας συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί με κανέναν τρόπο ο κομματισμός, οι πελατειακές σχέσεις, τα φακελάκια και η ατιμωρησία όλων όσων έχουν εξουσία και έμεναν τόσα χρόνια στο απυρόβλητο.
Η ανοχή των πολιτών έφτασε στα όριά της. Η νομιμότητα πρέπει να επικρατήσει σε όλο τον δημόσιο βίο. Οσα αποκαλύπτονται  δείχνουν τον λόγο που η χώρα έφτασε σε αυτή την κατάσταση. Αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση και να περάσουμε σε μια νέα εποχή τα φαινόμενα αυτά πρέπει να εξαλειφθούν. Και σε αυτό πρέπει να βοηθήσουν όλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου