Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014


ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Ε. ΑΥΔΙΚΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

«Η σκιά της Μίκας»: Στο επίκεντρο η μετανάστευση

Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2014, 02:00
Ένα βιβλίο που αναφέρεται στην ελληνική διασπορά αλλά και στα όνειρα κάθε μετανάστη. Ένα μυθιστόρημα που επιχειρεί να μιλήσει για τη μοναξιά και τα διλήμματα των μεταναστών, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όταν αναγκάζονται να ζήσουν πια σε μια ξένη χώρα, είναι το τελευταίο συγγραφικό δημιούργημα του καθηγητή Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ευάγγελου Αυδίκου.
Χθες το βιβλίο του με τίτλο «Η σκιά της Μίκας» παρουσιάστηκε και στο αναγνωστικό κοινό της Λάρισας στο Γαλλικό Ινστιτούτο.
Για το μυθιστόρημα μίλησε ο κ. Θωμάς Ψύρρας, φιλόλογος – βουλευτής ΔΗΜΑΡ ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «αφορμή για την αρχική σύλληψη και σχεδίαση του μυθιστορήματος ήταν η παραμονή του συγγραφέα το 2008-2009 για ένα εξάμηνο στην Αμερική. Αυτή του έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά και τον αμερικανικό τρόπο ζωής και πιο συγκεκριμένα τον τρόπο ζωής και σκέψης των ομογενών. Η ιστορία που δομεί ο κ. Αυδίκος είναι μια τυπική ιστορία αναζήτησης. Ακολουθεί δηλαδή τη βασική περπατησιά της αστυνομικής ιστορίας. Το ενδιαφέρον προκύπτει από το γεγονός ότι η αστυνομική υφή "κρύβεται" πίσω από την ιστορία της μετανάστευσης η οποία δανείζεται συγκεκριμένα στοιχεία από το λεγόμενο οικογενειακό χρονικό.
Η αστυνομική υφή εμπλουτίζεται με τη γνωστή διαδικασία των παθών του κάθε μετανάστη: πόλεμοι, φτώχεια, φυγή, ταξίδι, καραντίνα, διαλογή, προώθηση, εργασία, ένταξη, ενσωμάτωση».
Για να συμπληρώσει ακόμη πως «ο στόχος του συγγραφέα είναι και ηθογραφικός δηλαδή πολιτισμικός αλλά και ανθρωπολογικός.
Ανάμεσα στη διαδοχή των λέξεων κρύβεται πολύς πόνος, δάκρυα, αίμα και πολλές σπαταλημένες ψυχές. Με αυτές τις ιστορίες κινείται η αφήγηση δίνοντάς μας ένα μυθιστόρημα πλοκής που σε αναγκάζει να στοχαστείς».
Στη συνέχεια παίρνοντας το λόγο η αρχαιολόγος κ. Βασιλική Πανάγου,
επικεντρώθηκε στις έννοιες και στο θέμα των προσφύγων και των μεταναστών, διαχρονικό και επίκαιρο, όχι σε βάθος με αναλύσεις αλλά σε παράθεση με το περιεχόμενο του έργου και ως προέκταση. Επίσης, με συγκεκριμένες φράσεις και αναφορές στο κείμενο, τόνισε τα σημεία εκείνα στα οποία ο συγγραφέας επιτυγχάνει τη μετάβαση από το σύγχρονο στο ιστορικό. Κατέληξε στο ότι ένα τέτοιου είδους βιβλίο αποτελεί ένα "μνημείο" με την έννοια της ανάμνησης.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ
...Η Μίκα και ο Κοσμάς είναι δύο άνθρωποι διαφορετικών εποχών, που προσπάθησαν να ριζώσουν στην Αμερική. Ο Κοσμάς σπουδάζει στην Αμερική στα τέλη του 20ού αιώνα, ενώ η Μίκα, Ελληνίδα από τη Σμύρνη, βρέθηκε στην Αμερική μετά την καταστροφή, πέθανε φτωχή, αλλά κάποιες μετοχές που αγόρασε, κυνηγώντας το αμερικανικό όνειρο, την έκαναν πλούσια μετά το θάνατό της.
Τους δύο πρωταγωνιστές χωρίζει μισός αιώνας, μα τα όνειρα και οι ελπίδες είναι ίδια. Ακόμα και για τις μετοχές, που και η Μίκα και ο Κοσμάς πίστεψαν πως θα τους αλλάξουν τη ζωή.
Τη χθεσινή συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιούλας, ενώ την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών ν. Λάρισας, Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, Εκδόσεις «Ταξιδευτής», Βιβλιοπωλείο «Γνώση». Χαιρετισμό απηύθυνε και η δημοσιογράφος και γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών ν. Λάρισας κ. Δέσποινα Θεοδώρου.
Σοφία Ορφανιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου