Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Κέζα Λώρη, ΑΕΙ: ράβε ξήλωνε, ΤΟ ΒΗΜΑ, 24 Σεπτεμβρίου 2014

 
Πριν λίγες ημέρες ο Ανδρέας Λοβέρδος δημοσίευσε ένα εξαιρετικό κείμενο. Μέσα σε λίγες παραγράφους έδειξε τη συγκρότηση, την ευρυμάθεια και τη διανοητική διαύγεια που διαθέτει. Το κείμενο αφορούσε τον Ολυμπιακό. Εκεί στα γήπεδα θα είχε λαμπρό μέλλον, ως αναλυτής της κάθε σέντρας. Ο υπουργός Παιδείας θύμισε τον ποιητή, που έγραφε «στα γκολπόστ/ παιδιά!/ στα γκολπόστ!».

Είναι κρίμα που ο Λοβέρδος δεν αφιερώνεται αποκλειστικά στα γκολπόστ και αναλώνεται στα εκπαιδευτικά. Για τις μετεγγραφές των φοιτητών έκανε το θαύμα του: ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει πραγματικά. Ο νόμος που ψηφίστηκε τον Μάιο (πριν αναλάβει καθήκοντα ο νυν υπουργός) επιτρέπει πολλές μετακινήσεις: οι δικαιούχοι είναι περίπου 40.000. Πώς θα σωθεί την κατάσταση; Καταργώντας τον νόμο, δηλαδή συμβάλλοντας στη διακυβέρνηση με μοντέλο «ράβε ξήλωνε». Δηλαδή η πρώτη εφαρμογή του νόμου θα είναι και η τελευταία.

Ας δούμε όμως πως διαμορφώνονται τα τμήματα υψηλής ζήτησης. Παράδειγμα. Στη Νομική Αθήνας εισέρχονται κανονικά 425 φοιτητές. Τα αμφιθέατρα χωρούν τόσο κόσμο ώστε να γίνεται μάθημα και όχι ροκ συναυλία, τα κονδύλια επαρκούν για τη διανομή βιβλίων, οι διδάσκοντες αναλαμβάνουν τα διορθώσουν γραπτά του συγκεκριμένου αριθμού εξεταζομένων. Υπάρχει δηλαδή μια σειρά, ένα πρόγραμμα και ισορροπίες. Στη Νομική Κομοτηνής εισέρχονται 400 φοιτητές. Από αυτούς το 80% έκανε αίτηση για μετεγγραφή. Δεν έχουν πολλές επιλογές: ή στην  Αθήνα θα πάνε ή στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή 320 φοιτητές πιθανώς θα μετακινηθούν και θα μοιραστούν στις δυο πόλεις.

Με τον καινούργιο νόμοι κάποιες σχολές δεν θα μπορούν να κάνουν μάθημα από τον υπερπληθυσμό και άλλες θα αδειάσουν εντελώς. Ο Λοβέρδος επιχειρεί να βάλει μια τάξη. Λέει δηλαδή: εκεί όπου υπάρχουν εργαστήρια, θα εξυπηρετούνται πρώτα οι φοιτητές που έχουν μπει με τα απαραίτητα μόρια και κατόπιν οι εκ μετεγγραφής. Θα υπάρχουν δηλαδή πρωτοκλασάτοι και δευτεροκλασάτοι. Με άλλες αποφάσεις επιχειρεί να ανακόψει το κύμα. Θεσπίζει καλύτερο έλεγχο για τις αναπηρίες, καταργεί τις μετεγγραφές σε «συγγενή τμήματα», ευνοεί τις ανταλλαγές θέσεων.  

Βρισκόμαστε λοιπόν στα τέλη του Σεπτεμβρίου και ουδείς γνωρίζει πόσοι φοιτητές θα σπουδάσουν πού. Δεν γνωρίζει ούτε το υπουργείο, ούτε τα πανεπιστήμια ούτε οι γονείς που οργανώνουν τα οικονομικά τους. Ηταν αναμενόμενο ότι ο νέος νόμος θα οδηγούσε στο χάος όμως δεν έγινε σωστή πρόβλεψη. Τέτοια ανοργανωσιά δεν θα την επέτρεπε καμία ποδοσφαιρική ομάδα. Εάν ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε αναλάβει τον Ολυμπιακό, όλοι οι παίκτες θα ήταν στον πάγκο για το πρωτάθλημα. Τα γκολπόστ διαθέτουν άγρυπνους, ακοίμητους φρουρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου