Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
ΣΧΟΛΗ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΓΛΩΣΣΑΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΩΝ ΧΩΡΩΝ

Πρώτη Εγκύκλιος

Αγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι,
Το Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών  ανέλαβε τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου με θέμα:
«Ρωσική και Αρμενική Λαογραφία:
Παράδοση και Νεωτερικότητα (19ος – αρχές 21ου αιώνα)»,
που θα διεξαχθεί στην Κομοτηνή από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015.

Με την ευρεία αυτή θεματολογία επιθυμούμε να θέσουμε στο επίκεντρο των λαογραφικών μας ενδιαφερόντων τη μελέτη δύο ελάχιστα γνωστών  στον ελληνικό χώρο εθνικών λαογραφιών, με πλούσιο «παραδειγματικό υλικό» σε όλες τις επιμέρους εκφάνσεις τους. Ο υπότιτλος του συνεδρίου δηλώνει ότι οι εργασίες που θα φιλοξενηθούν σ’ αυτό έχουν μεγάλο χρονικό εύρος, μπορεί δηλαδή να αναφέρονται σε θέματα «ιστορικής» και «συγχρονικής» Λαογραφίας και Εθνογραφίας, όσον δε αφορά στο περιεχόμενό τους αυτό μπορεί να αναφέρεται
-            στις λαϊκές πολιτισμικές μορφές και εκφάνσεις που αναπτύχθηκαν στις δύο χώρες (Ρωσία/Σοβιετική Ένωση και Αρμενία)
-            στις ανάλογες που αναπτύχθηκαν κατά την ίδια περίοδο στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της μακραίωνης επικοινωνίας ή συγκατοίκησης των τριών λαών, στον ελλαδικό ή τον ευρύτερο ελληνικό χώρο.
Στους θεματικούς άξονες του συνεδρίου περιλαμβάνονται ιδιαιτέρως σύγχρονα θέματα, στο πλαίσιο των νεωτερικών (από κάθε άποψη) θεωρήσεων της Λαογραφίας και της Εθνολογίας,  αλλά και των κοσμογονικών αλλαγών που έχουν επέλθει ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 στην ευρύτερη περιοχή και στην παγκόσμια πολιτιστική σκηνή, καθώς νέα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα  ανέτρεψαν τις παραδοσιακές κοινωνίες και διεδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτισμού∙ ενδεικτικά αναφέρουμε αυτά του εθνικισμού, της πολιτικοποίησης του πολιτισμού, των ταυτοτήτων, των μεταναστευτικών ζητημάτων, του επαναπατρισμού, του «άλλου», των νεοπροσφύγων, των έμφυλων σχέσεων, των κοινωνικών αναπαραστάσεων, των νέων θρησκευτικών συμπεριφορών, της Οικολογικής Λαογραφίας, του ποικιλόμορφου αστικού χώρου, των ορίων και των περιθωρίων, κ.ά.

Παρακαλούμε όσους επιθυμούν να μας τιμήσουν με τη συμμετοχή τους να αποστείλουν τις Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι τις 30 Μαρτίου 2015 και τις περιλήψεις των εισηγήσεών τους έως τις 30 Μαΐου 2015 στην ηλεκτρονική διεύθυνση msergis@otenet.gr
Επειδή η χρηματοδότηση του συνεδρίου από το Πανεπιστήμιο Θράκης είναι πενιχρή, η Οργανωτική Επιτροπή δεσμεύεται να καλύψει τα έξοδα παραμονής σας στην Κομοτηνή και κάποια γεύματα. Τα σχετικά με την μετακίνησή σας παρακαλούμε να τα εξασφαλίσετε, ει δυνατόν, από τα οικεία σας πανεπιστήμια, με την έγκριση της σχετικής άδειας συμμετοχής σας στο Συνέδριο.
Τέλος, προς ενημέρωσή σας, σας πληροφορούμε ότι το Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών ενέκρινε τη σύσταση δύο Επιτροπών του Συνεδρίου, Οργανωτικής και Επιστημονικής, ως εξής:
Οργανωτική Επιτροπή
Χαρίκλεια Ιωαννίδου, Πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, Γιούρι Αντσαμπάτζε, Καθηγητής στο Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Αρχαιολογίας της Ακαδημίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Λεβόν Αμπραμιάν, Αναπλ. Καθηγητής στο Ινστιτούτο Εθνογραφίας και Αρχαιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Αρμενίας, Ελ. Χαρατσίδης, Επίκ. Καθηγητής του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, Μ. Γ. Σέργης, Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, Γαρυφαλιά Γ. Θεοδωρίδου, υποψ. δρ του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών.
Επιστημονική Επιτροπή
Γιούρι Αντσαμπάτζε, Καθηγητής στο Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Αρχαιολογίας της Ακαδημίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Λεβόν Αμπραμιάν, Αναπλ. Καθηγητής στο Ινστιτούτο Εθνογραφίας και Αρχαιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Αρμενίας, Μ. Γ. Βαρβούνης, Καθηγ. Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ., Ελ. Χαρατσίδης, Επίκ. Καθηγητής του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, Μ. Γ. Σέργης, Αναπλ. Καθηγητή του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών.


Με φιλικούς και συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου