Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Ο Κώστας Κρυστάλλης στα Γιάννενα, την πόλη του, Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, ώρα 7μμ, Πολιτ.Χώρος "Δημ.Χατζής"(Παλιά Σφαγεία)



Ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων, η Τοπική Κοινότητα Συρράκου,  Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωρίου Συρρακου «Ο Πριάβολος», Η Θεατρική ομάδα «Βορείως» του Δήμου Β.Τζουμέρκων, ΤΟ Βιβλιοπωλείο «Αναγνώστης»  και οι Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ
σας προσκαλούν, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Ευαγγέλου Αυδίκου , με τίτλο «Οδός Οφθαλμιατρείου»(Εστία 2019)-ένα μυθιστόρημα με αφορμή τον Κώστα Κρυστάλλη-, που θα γίνει στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής»
(Παλιά Σφαγεία), Ιωάννινα, την Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 7.00μμ

Ομιλητές
Μιχάλης Παντούλας, φιλόλογος-ερευνητής
Βούλα Σκαμνέλου, φιλόλογος, π.Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων
Στέφου Όλγα, δημοσιογράφος

Συντονίζει
Ιπποκράτης Αλέξης, φιλόλογος-πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων

Διαβάζουν
Πόπη Μπούτικου, φιλόλογος
Γεωργία Παπαδημητρίου, ηθοποιός, δημ.σύμβουλος Β.Τζουμέρκων




     Το μυθιστόρημα είναι μια προσπάθεια για συνομιλία με τον ποιητή και πεζογράφο Κώστα Κρυστάλλη, σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για τον  ρόλο της λογοτεχνίας , ενώ ταυτόχρονα η εποχή μας παρουσιάζει αρκετά κοινά στοιχεία με τα τέλη του 19ου αιώνα. Είναι ο λογοτέχνης που κράτησε όρθιους τους ανθρώπους της υπαίθρου με όλο του το έργο, ιδίως με το ποίγημά του «Στον Σταυραητό». Οδός οφθαλμιατρείου είναι ο δρόμος που άρχισε το δράμα του ποιητή και πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη στη  συμβολή των οδών Εδουάρδου Λω(σημερινή ονομασία) και Σταδίου, στην Αθήνα .Το υπόγειο του τυπογραφείου του Παπαγεωργίου φιλοξένησε τις φιλοδοξίες του να ανεβεί τη σκάλα του ελληνικού ποιητικού Παρνασσού. Να γράψει και να γίνει αποδεκτός από το λογοτεχνικό σινάφι και την κοινωνία της Αθήνας. Μια μάχη άνιση. Έφτασε πρόσφυγας στην Αθήνα του 1889, κυνηγημένος από την Οθωμανική διοίκηση των Ιωαννίνων για την έκδοση της ποιητικής του συλλογής Αι Σκιαί του Άδου  που χαρακτηρίστηκε  εχθρική γι’ αυτούς. Αναζητεί την ηρεμία στην πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους και με την προσδοκία ότι θα βρει υποστήριξη στον αγώνα να επιβιώσει και να αναδειχθεί λογοτεχνικά. Έφτασε στην Αθήνα χωρίς πόρους, η οικογένεια του πατέρα του καταστράφηκε οικονομικά, και με τις ένθερμες υποσχέσεις να φυλλοροούν αφήνοντάς τον  μόνο του. Η αγωνία για την επιβίωση αλλά και η υπέρβαση των δυσκολιών.Η πάλη με το αδύναμο σώμα και η φλόγα της δημιουργίας που του έκαιγε τα σωθικά
   Ενάμιση αιώνα μετά ο Κώστας Κρυστάλλης επιστρέφει στην Αθήνα, για να συνεχίσει τη συζήτηση που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Να γνωρίσει τους νέους δημιουργούς. Μια πορεία στους δρόμους που σημάδεψαν την ύπαρξή του και μια ευκαιρία να συναντηθεί με τον Κριστ/Χρήστο, τον νεαρό πατριώτη του που αναζητεί τον εαυτό του. Εγκαταλείπει την Αμερική αναζητώντας τα δικά του όνειρα. Ο Χρήστος δανείζει το στόμα του και τη σκέψη του στον ποιητή. Γίνεται ο καθρέφτης του αλλά και μέσο να σκάψει μέσα του ξετυλίγοντας και ξεδιαλύνοντας σκέψεις και συναισθήματα. Η ιστορία γίνεται οδός ωρίμανσης για τον Χρήστο. Για τον Κρυστάλλη είναι η δεύτερη ευκαιρία του. Να πει όσα δεν μπόρεσε όσο ζούσε. Είναι ένα μυθιστόρημα σπονδή στην τρυφερότητα και στην αγωνία του δημιουργού. Μια ιστορία που έχει στραμμένο το βλέμμα της στο παρόν.
   Ο Κώστας Κρυστάλλης επιστρέφει στην πόλη του, τα Γιάννινα, όπου έζησε χρόνια ευτυχίας και δημιουργίας. Μετά το 1888 που δραπέτευσε, για να αποφύγει τη μανία της Οθωμανικής διοίκησης και όσων τον στοχοποίησαν, επιστρέφει για να περπατήσει στου Λιάμπεη, στο κάστρο, να πάρει τη βάρκα για το Νησί, να μιλήσει με τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου