Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Αλέξανδρος Γ΄ ο Μέγας, δώδεκα ερωτήματα και κάποιες απορίες, διάλεξη του καθηγητή Γιάννη Πίκουλα στον Βόλο, 4 Μαρτίου, ώρα 7μμ, στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ποιός ήταν στην πραγματικότητα ο Αλέξανδρος Γ´, ο γιὸς του Φιλίππου Β´ της Μακεδονίας, ο ευρύτερα γνωστὸς ως Μέγας; Ποιά ήταν τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της εκστρατείας του και γιατί κατέλιπε τέτοιο μύθο; Πώς πέθανε και πού ετάφη; Το έργο του ήταν αποτέλεσμα ικανοτήτων και αρετής, ή τύχης και συγκυριών; ‘Αλλαξε τον τότε κόσμο, ώστε να θεωρείται πως επέδρασε στον παγκόσμιο πολιτισμό; Του οφείλει κάτι η Κεντρικὴ Ασία, η Ινδική, ή η Κίνα; Έχει σχέση με τη διαμόρφωση του Βουδισμού, ή τη ζηλωτικὴ επικράτηση του Χριστιανισμού;
Με δώδεκα ερωτήματα και τις ανάλογες πολύπλευρες απαντήσεις τους επιχειρείται να δοθεί ευσύνοπτη, όσο και τεκμηριωμένη εικόνα για μια από τις πλέον χαρισματικὲς προσωπικότητες της αρχαιότητος (και όχι μόνον), στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Καλλιγράφος, με τίτλο «Αλέξανδρος Γ΄ ο Μέγας, δώδεκα ερωτήματα και κάποιες απορίες».
Ο Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Γιάννης Α. Πίκουλας θα μιλήσει και θα αναλύσει όλα τα παραπάνω θέματα στη διάλεξη που θα δώσει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020, ώρα 19.00.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας με το Σωματείο «Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιλογικού Μουσείου Βόλου και αρχαιολογικών χώρων Βορ. Σποράδων» και του Συλλόγου Μακεδόνων Ν. Μαγνησίας.
BIOΓPAΦIKO  ΣHMEIΩMA
Ο Γιάννης  Aντ. Πίκουλας είναι Kαθηγητής Aρχαίας Eλληνικής Iστορίας, Tμήμα  IAKA  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Eκδότης του διεθνούς αρχαιογνωστικού περιοδικού Hόρος  (Όρος), 1983κε. (τόμοι 131). Υπήρξε Eρευνητής στο Kέντρο Eλληνικής και Pωμαϊκής Aρχαιότητας (KEPA) του Eθνικού Iδρύματος Eρευνών (EIE) τα έτη 1996–2001. Το 2000 εξελέγη Kαθηγητής Aρχαίας Eλληνικής Iστορίας στο Tμήμα IAKA (Iστορίας, Aρχαιολογίας & Kοινωνικής Aνθρωπολογίας) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Bόλος). Έχει εκδόσει δέκα (10) μονογραφίες και υπήρξε Eπιμελητής εκδόσεως δεκαοκτώ τόμων (18). Oι δημοσιεύσεις του σε ελληνικά και ξένα περιοδικά ή Πρακτικά Συνεδρίων υπερβαίνουν τις 190. Aσχολείται κυρίως με θέματα Iστορικής Tοπογραφίας και Eπιγραφικής. Επίσης με θέματα υλικού πολιτισμού των αρχαίων, λ.χ. την αμπελοκαλλιέργεια-οινοπαραγωγή και την ελαιοπαραγωγή. H έρευνα του καλύπτει ιδίως την Πελοπόννησο (Aργολιδοκορινθία, Aρκαδία, Λακωνία), Θεσσαλία και Mακεδονία, αλλά και Μ. Ασία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου