Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

απ' τη μεριά των σοφών και των τρελών»: Αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

«

 


 

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

 

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με αφορμή  την  φετινή  επέτειο συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ίδρυσή του (1920-2020) οργανώνει έκθεση με τίτλο «απ' τη μεριά των σοφών και των τρελών»: Αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ» του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου, που έζησε και δημιούργησε στην περιοχή μας.  Η έκθεση, της οποίας η λειτουργία ξεκινά (χωρίς εγκαίνια)  την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00 στο Μουσείο της Πόλης πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Διεύθυνσης  Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η   γνωστή ιστορικός  τέχνης και ανεξάρτητη  επιμελήτρια, Ίρις Κρητικού.

 

Η έκθεση που αποτελείται από παλαιότερα και νέα έργα,  εβδομήντα και πλέον διακεκριμένων σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών, αφορά σε έναν οργανικό διάλογο με το φυσικό πρόσωπο και το έργο του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, που αναμφισβήτητα αποτελεί μοναδική καλλιτεχνική περίπτωση,  καταλαμβάνοντας έναν ξεχωριστό και πρωτογενή χώρο στην ιστορία της νεότερης ελληνικής τέχνης και ταυτόχρονα  έναν εμπνευστή κορυφαίων δημιουργών του 20ου αιώνα.

Με αφορμή τον Θεόφιλο και τη πρωτογενή εικαστική γραφή του αλλά και κάποια από τα περιστατικά και τα τοπόσημα του βίου του, γεννήθηκε και εξελίχθηκε η σκέψη μιας ομαδικής εικαστικής έκθεσης στην  επετειακή διοργάνωση του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου και επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.

Στο πλαίσιο της δράσης, επιχειρείται η σύσταση ενός αυτοτελούς οργανικού πεδίου με εικαστικές, πλαστικές και συμβολικές πολυεπίπεδες αναφορές στον Θεόφιλο και το έργο του. Η Ελληνική αρχαϊκή, κλασική και νεότερη, δημώδης μυθοπλασία στο έργο του Θεόφιλου, η ξεχωριστή ετούτη σπαρταριστή, ανιδιοτελής και πηγαία έκφραση που στη  διεθνή ιστορία της τέχνης ονομάστηκε ναΐφ, η εν γένει άδολη και πρωτογενής αγάπη του για την ελληνικότητα που προσεγγίζει με έναν αδιόρατο τρόπο τη λόγια προσέγγιση του Καβάφη, του Σεφέρη και της περίφημης γενιάς του ’30 για ό,τι «ελληνικό», οι πλαστικές και εννοιολογικές λεπτομέρειες των ανθρώπων, των ηρώων, των φορεσιών και της τοπιογραφίας του, γίνονται οι αναβλύζουσες πηγές για τα σύγχρονα έργα της έκθεσης. Στο πλαίσιο της έκθεσης, σύγχρονα ζωγραφικά, γλυπτά έργα και εγκαταστάσεις, θα αναπτύξουν το εικαστικό αφήγημα. 

 

Ο "εν ξιφήρεις" φουστανελάς και «παρθένος μαθητής των αισθήσεων» που τον Ιούνιο του 1961 μπήκε στις αίθουσες του Λούβρου, «επιτρέποντας στους Λουδοβίκους να συναντηθούν με τον Αντώνη Κατσαντώνη, τον Αθανάσιο Διάκο, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα», και δίνοντας, σύμφωνα με τον Οδυσσέα Ελύτη «έκφραση πλαστική στο αληθινό μας πρόσωπο», εξακολουθεί να χαρίζει έμπνευση όχι μόνον στους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ή τους σπουδαίους σύγχρονούς μας ναΐφ αλλά και σε Έλληνες εικαστικούς με αμιγή σύγχρονη γραφή.

 

Ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ ή Θεόφιλος Κεφαλάς ή Κεφάλας, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα (Βαρειά Μυτιλήνης, 1870; – Βαρειά Μυτιλήνης, 24 Μαρτίου; 1934), γνωστός απλά και ως Θεόφιλος, ήταν μείζων λαϊκός ζωγράφος της νεοελληνικής τέχνης. Κυρίαρχο στοιχείο του έργου του είναι η ελληνικότητά του και η εικονογράφηση της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και ιστορίας.

Ο Θεόφιλος είχε τη δύναμη να μεταμορφώνει με χρώματα δικής του κατασκευής τις πιο ταπεινές επιφάνειες, όπως χαρτόνια, σανίδια, τενεκέδες, βαμβακερά πανιά, τοίχους μαγαζιών και σπιτιών, σε έργα τέχνης. Τον αναβλύζοντα κόσμο του της ελληνικής πρωτογενούς εντοπιότητας που ο ίδιος μεταφέρει μέσω πρωτογενών ιδεών και ιδίων επινοήσεων, μέσω του φωτεινού χρώματος και της κλασικής αυτοδίδακτης πλαστικότητας, μέσω των ευρημάτων και των διαχρονικών ελληνικών μύθων, η έκθεση επιχειρεί να προσεγγίσει με τον τρόπο μιας σύγχρονης εικαστικής συνομιλίας. 

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Ηώ Αγγελή, Γιάννης Αδαμάκης, Στέλιος Αλεξάκης, Νεκτάριος Αποσπόρης, Κάτια Βαρβάκη, Νίκος Βατόπουλος, Αλέξης Βαρούκας, Ειρήνη Βογιατζή, Κική Βουλγαρέλη, Μάριος Βουτσινάς, Μαίρη Γαλάνη Κρητικού, Μαρία Γέρουλα, Νεκταρία Γιακμογλίδου, Κατερίνα Γιάννακα, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Ειρήνη Γκόνου, Δικαία Δεσποτάκη, Μαρία Διακοδημητρίου, Νίκη Ελευθεριάδη, Γιάννης Ευθυμίου, Πέτρος Θέμελης, Αποστόλης Ιτσκούδης, Σταυρούλα Καζιάλε, Θρασύβουλος Καλαϊτζίδης, Σοφία Καλογεροπούλου, Ελπινίκη Καμόσου, Μηνάς Καμπιτάκης, ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΥΓΑC, Βούλα Καραμπατζάκη, Πάνος Καρδάσης, Νικόλας Κληρονόμος, Νίκος Κόνιαρης, Ευτυχία Λάβδα, Βασίλης Λιαούρης, Νεκτάριος Μαμάης, Τάσος Μαντζαβίνος, Παναγιώτης Μαρίνης, Μηνάς Μαυρικάκης, Στέλλα Μελετοπούλου, Γιάννης Μετζικώφ, Γεωργία Μπλιάτσου, Δημήτρης Μοράρος, Ρούλη Μπούα, Γεύσω Παπαδάκη, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Λίζα Πενθερουδάκη, Βασίλης Πέρρος, Γιώργος Πετσικόπουλος, Νίκος Ποδιάς, Μαρία Πωπ, Κατερίνα Σαμαρά, Ιφιγένεια Σδούκου, Γιώργος Σκλάβαινας, Ευγένιος Σπαθάρης, Χρήστος Στανίσης, Μαρίνα Στελλάτου, Ιωάννα Τερλίδου, Βάσω Τρίγκα, Κλεοπάτρα Τσαλή, Κλαίρη Τσαλουχίδου, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Βιργινία Φιλιππούση, Απόστολος Χαντζαράς, Αθηνά Χατζή, Νικόλαος Χριστόπουλος, Νικόλας Χριστοφοράκης

Και από την προσωπική συλλογή του Λάκη Παπαστάθη:

Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Μίλτος Παντελιάς, Βασίλης Σπεράντζας, Γιώργος Σταθόπουλος, Αλέκος Φασιανός, Πάνος Φειδάκης, ενώ το σύνολο της έκθεσης ολοκληρώνεται με έργα παραχωρημένα από άλλες ιδιωτικές συλλογές.

 

 

Το Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17) λειτουργεί για το κοινό από Τρίτη έως και Κυριακή 10.30 – 13.30 και τα απογεύματα Τετάρτης και Παρασκευής από τις 18.00 – 21.00. Τη Δευτέρα είναι κλειστό. Η είσοδος επιτρέπεται ΜΟΝΟ με τη χρήση μάσκας και έως 5 άτομα σε κάθε όροφο, ενώ απαγορεύεται το άγγιγμα αντικειμένων κι εκθετικών επιφανειών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται και το site του μουσείου στη διεύθυνση  http://www.vmoc.gr/

 

Με αφορμή την έκθεση, σχεδιάζεται και  θα εκδοθεί αναλυτικός κατάλογος, που θα αποτελέσει και το ενθύμημα του εορτασμού των 100 χρόνων διαδρομής του Λυκείου. Στην προσπάθεια της έκθεσης όσο κυρίως και του καταλόγου συντέλεσαν οι χορηγοί:

Νίκος και Όλγα Μπορνόζη-Capital Link, ΜΕΤΚΑ-Μυτιληναίoς Α.Ε., Επιμελητήριο Μαγνησίας,   Διαμαντής Μασούτης Α.Ε., Park Hotel Volos και ο  ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης και επίτιμο  μέλος του Λ.Ε.Β.,  Γιώργος Γκέκος. 

 

Στο διάστημα της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 18 Οκτωβρίου, προγραμματίζονται και άλλες παράλληλες δράσεις, όπως:

1.                  παράσταση «Καραγκιόζης και Θεόφιλος, Ο Μεγαλέξανδρος» για παιδιά από το θέατρο σκιών του Χρήστου Στανίση στην  αυλή του Μουσείου.  Για την δωρεάν παράσταση Καραγκιόζη,  στις 7.30 μ.μ. η πρώτη και στις 8.30 η δεύτερη,  στην αυλή του Μουσείου (Φερών 17, Παλιά),  λόγω του περιορισμού των θέσεων,  η είσοδος θα γίνει αυστηρά με σειρά προτεραιότητας. Δηλώσεις για συμμετοχή στα τηλέφωνα: Λύκειον Ελληνίδων Βόλου-2421033938 στις ώρες: 10.30-13.30.  Χρήση  μάσκας  υποχρεωτική.

2.                    προβολή της βραβευμένης ταινίας «Θεόφιλος» του Λάκη Παπαστάθη στο θερινό σινεμά της Εξωραϊστικής, την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00. Συμβολική τιμή εισόδου 3 €.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου