Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Στους φιλέλληνες Μπίτον και Φλάισερ, ΕΦ.ΣΥΝ.


Δυο φιλέλληνες τιμά φέτος με τα βραβεία της η Εταιρεία Συγγραφέων. Στον διακεκριμένο Αυστριακό ιστορικό και πανεπιστημιακό Χάγκεν Φλάισερ, ο οποίος από το 1985 έχει αποκτήσει και την ελληνική υπηκοότητα, απονέμεται το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου». Στον Ρόντρικ Μπίτον, τον κορυφαίο Βρετανό νεοελληνιστή και καθηγητή Σύγχρονης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας, απονέμεται το βραβείο «Δαίδαλος».Σύμφωνα με το σκεπτικό, το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» 2020 της Εταιρείας Συγγραφέων απονέμεται στον Χάγκεν Φλάισερ για την πολύπλευρη προσφορά του στα Γράμματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Για τον τιμώμενο θα μιλήσει o άλλοτε μαθητής του και νυν συνάδελφος Ιάσονας Γ. Χανδρινός, ενώ το γλυπτό του βραβείου έχει φιλοτεχνηθεί από τον εκλιπόντα γλύπτη Θόδωρο.

Το βραβείο «Δαίδαλος» 2020 απονέμεται στον Ρόντρικ Μπίτον για την πολύπλευρη προσφορά του στα Γράμματα και την επικοινωνία των λαών μέσω του πολιτισμού. Για τον τιμώμενο θα μιλήσει ο συγγραφέας, διευθυντής του ΜΙΕΤ και μέλος της Εταιρείας, Διονύσης Καψάλης. Το γλυπτό του βραβείου έχει φιλοτεχνηθεί από την εικαστικό, συγγραφέα και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων Ηρώ Νικοπούλου.

Ο Χάγκεν Φλάισερ γεννήθηκε στη Βιέννη. Σπούδασε (Ιστορία, Επικοινωνία/ΜΜΕ) στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, όπου εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Από το 1979 δίδαξε Ιστορία του 20ού αιώνα στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Αθηνών και ήταν πιθανώς ο πρώτος που εισήγαγε τη δεκαετία του ‘40 και αποσιωπημένες ή λογοκριμένες θεματικές στην πανεπιστημιακή διδασκαλία. Το 1985 έγινε και Ελληνας πολίτης, ενώ έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε πολλά προγράμματα και επιτροπές έρευνας.

Τον Απρίλιο 2010 επισκέφθηκε με 17 νέους ιστορικούς το Βερολίνο και άλλους γερμανικούς τόπους μνήμης του Πολέμου και του Ολοκαυτώματος. Από τους καρπούς αυτής της πρωτοβουλίας ήταν κι ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε επανειλημμένα στη δημόσια τηλεόραση. Εχει συγγράψει περισσότερες από 100 μελέτες. Πρόσφατα βιβλία του: «Οι πόλεμοι της μνήμης. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στη δημόσια ιστορία» και «Πόλεμος και μεταπολεμικά χρόνια. Ο δύσκολος γερμανοελληνικός αιώνας» (2020 στα γερμανικά, σχεδιάζεται ελληνική έκδοση).

Ο Ρόντρικ Μπίτον γεννήθηκε στο Εδιμβούργο, σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Peterhouse του Κέιμπριτζ και στη συνέχεια εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο ίδιο πανεπιστήμιο με θέμα το ελληνικό δημοτικό τραγούδι. Από το 1988 ώς το 2018 ήταν καθηγητής στην Εδρα Κοραή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Φιλολογίας στο King’s College London και από το 2012 ώς το 2018 διευθυντής του Κέντρου Ελληνικού Σπουδών στο ίδιο πανεπιστήμιο όπου παραμένει ως ομότιμος καθηγητής. Το 2019 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απένειμε το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής.

Ανάμεσα στα βιβλία του είναι: «Γιώργος Σεφέρης: περιμένοντας τον άγγελο» (2003), «Ο πόλεμος του Μπάιρον: ρομαντική εξέγερση, Ελληνική Επανάσταση» (2016), «Ελλάδα: βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους» (2020). Το επόμενο βιβλίο του, «The Greeks: A Global History», προβλέπεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2021.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου