Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Ευάγγελος Αυδίκος, Μεταλλάξεις , ΕΦΣΥΝ, 28 Δεκεμβρίου 2021


Λίγα βήματα πριν από την εκπνοή του 2021. Βιαζόμαστε να το αποχαιρετήσουμε. Ελπίζοντας πως ο διάδοχός του θα είναι φιλικότερος μαζί μας. Είδαμε και πάθαμε με τους δύο προκατόχους. Που ματαίωσαν κάθε προσδοκία να εξισορροπήσουμε τη ζωή μας από τις λαβυρινθώδεις μνημονιακές περιπέτειες.

«Από φιλί άλλαξε αιφνίδια σ’ έλκος/κι έπρεπε να το τρέφω με κύτταρα με ιστούς/για να κρατήσω την αλκαλική του γεύση», γράφει στα 1960 ο Πατρίκιος. Ο λόγος του ποιητή αποδίδει με τον πιο ευσύνοπτο τρόπο και τη δική μας οδυνηρή κορονοεμπειρία. Το φιλί μετασχηματίζεται σε συνεχές κοινωνικό έλκος, η θεραπεία αναβάλλεται. Συχνά, η εικόνα μοιάζει με τον «Τιτανικό» όπου οι έχοντες τα ηνία ενδιαφέρονταν περισσότερο για την πρόσκαιρη διασκέδασή τους υπό τους ήχους της ορχήστρας τους.

Ο Πατρίκιος μας δανείζει τη λέξη που χαρακτήρισε τον απερχόμενο χρόνο. Μετάλλαξη στον πληθυντικό. Ο κορονοϊός έχει την ικανότητα να αποκτά διάφορες μορφές. Διατηρώντας όμως το επικίνδυνο κεντρί του, που έχει σκορπίσει τον τρόμο και την ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο.

Μεταλλάξεις είναι η λέξη που επιλέγεται για το 2021. Προσδοκούσαμε ότι η επέτειος του 1821 θα αποτελούσε ευκαιρία να μεταλλαχθούμε ως νεοελληνική κοινωνία. Να αναστοχαστούμε για τις αστοχίες του παρελθόντος. Να καταβυθιστούμε στον εθνικό μας εαυτό. Να απαλλαγούμε από τις φοβίες και τις ανασφάλειες. Να εγκαταλείψουμε τη συνωμοσιολογία. Αντ’ αυτού, η συνωμοσιολογία μεταλλασσόταν ακολουθώντας τα τερτίπια του ιού αλλά και τις ανακολουθίες μας απέναντί του. Θέριεψε κι έγινε ανεξέλεγκτη.

Μεταλλάξεις, λοιπόν. Υπάρχει ένας ιός ανορθολογισμού που εμφανίζεται όταν στραβώνουν τα πράγματα. Τότε που ζορίζουν οι συνθήκες. Διαπιστώνουμε αναίτια έκπληκτοι ότι ο ορθολογισμός μας είναι κολοβός. Ο ανορθολογισμός έχει βαθιές ρίζες. Εχει τη δύναμη να αποκτά διαφορετικές μορφές: πολιτικές, κοινωνικές, πολιτισμικές. Κι αυτό μας παραπλανά. Η παλιότερη ευωχία μάς ξεγελούσε. Ταξιδεύαμε με την ταχύτητα των διάφορων τεχνολογικών εξαρτημάτων. Ομως, ο ανορθολογισμός είναι παρών. Περνούσε απαρατήρητος. Πλημμύριζαν, ωστόσο, οι τηλεοπτικές οθόνες από τους εμπόρους των προσδοκιών: με τις φλιτζανούδες, τις χαρτορίχτρες. Ανέδειξαν τους ποικιλώνυμους αστρολογούντες σε βασικούς παράγοντες για τη λήψη αποφάσεων.

Μεταλλάξεις, λοιπόν. Ο ορθός λόγος σε διωγμό. Συχνά από τους ίδιους που τον διακονούν. Οταν μεταλλάσσονται από επιστήμονες σε διακόνους μικροσυμφερόντων. Κάθε είδους. Η πίστη συχνά τον αντιμετωπίζει ως αντίπαλο. Και όχι ως πολέμιο των δεισιδαιμονιών και των πάσης φύσεως συνωμοσιολογιών.

Μεταλλάξεις και στελέχη. Καταφτάνουν από άλλες ηπείρους. Θυμίζοντας πως είμαστε πολίτες μιας παγκόσμιας κοινότητας. Και δεν μπορούμε να στρογγυλοκαθόμαστε στον δυτικό μας εγωτισμό.

Μεταλλάξεις. Το έτος αποχωρεί αφήνοντας τραύματα στην ψυχή των ανθρώπων. Μακάρι ο διάδοχος να γιάνει τις πληγές. Να μας θυμίσει την περιπέτεια της προσφυγιάς πριν από εκατό χρόνια. Να ανακαλύψουμε τον συλλογικό μας εαυτό.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου