Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Δώστε μια ελπίδα στους ανέργους



«Μη μου μιλάτε για ποσοστά, όποιος είναι άνεργος είναι 100% άνεργος. Γι' αυτόν πρέπει να ενδιαφερθούμε όλοι...».
Στη ρήση του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά το 1987, όταν το ποσοστό ανεργίας ήταν μόλις 7,7%, μπορεί κανείς να διακρίνει όχι μόνο την ευαισθησία του μεγάλου πολιτικού αλλά, αν το καλοσκεφθεί, μπορεί να προσδιορίσει και το στίγμα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα.

Ολοι θέλουμε να ελπίζουμε ότι το νέο έτος θα ξεφύγουμε από τον πενταετή κύκλο της πρωτοφανούς ύφεσης. Είναι γεγονός ότι μέσα στην κρίση όλοι όσοι κατόρθωσαν να κρατήσουν ζωντανή την επιχείρησή τους έχουν τη δουλειά τους, ρύθμισαν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, μπορούν να ελπίζουν - και δικαίως - ότι τα δύσκολα πέρασαν. Και να πιστέψουν ότι με τις κατάλληλες πολιτικές μπορεί να έρθουν καλύτερες ημέρες.

Οι άνεργοι, όμως, που ξεπέρασαν το 1.300.000 άτομα, εξακολουθούν να παραμένουν ο καθένας απ' αυτούς «100% άνεργος». Οι περισσότεροι, μάλιστα, έχουν χάσει και την ελπίδα να βρουν δουλειά, αφού το συντριπτικό ποσοστό αν και αναζητεί εργασία δεν βρήκε ούτε μεροκάματο μέσα στο 2013. Αλλοι δεν έχουν εργαστεί από το 2012 ή και το 2011!

Αυτή η όψη της κρίσης εξηγεί πολλά απ' όσα συμβαίνουν. Ο ένας στους τρεις φορολογούμενους χρωστά στην Εφορία, ένα στα τρία δάνεια δεν εξυπηρετούνται, η ΔΕΗ καταρρέει από τις οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν να πληρώσουν ούτε την ασφάλισή τους.

Η ανεργία που απογοητεύει τους νέους, οδηγεί στην απελπισία χιλιάδες οικογενειάρχες και σπρώχνει στο περιθώριο μεγάλες ομάδες του πληθυσμού είναι η μεγαλύτερη απειλή. Αν δεν αντιμετωπιστεί με επείγοντα μέτρα αναπτυξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα, μπορεί να τραβήξει και πάλι τη χώρα στο τέλμα από το οποίο προσπαθούμε να βγούμε.

Οπως έχουμε ξαναπεί, κακά τα ψέματα, σε μια χώρα, σε μια οικονομία όπου εργάζονται 3.600.000 άνθρωποι για να συντηρήσουν το Δημόσιο και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από το οποίο συνταξιοδοτούνται 2.700.000 άνθρωποι και το οποίο οφείλει να προστατεύσει 1.300.000 ανέργους, το μέλλον δεν είναι ευοίωνο.

Αυτό το γεγονός εξηγεί ακόμη και τα δημοσκοπικά ευρήματα, που δείχνουν τα κυβερνητικά κόμματα να βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία και την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία διεκδικεί ανοιχτά την εξουσία, σε ανοδική τροχιά. Ισως αυτό να συμβαίνει επειδή ακριβώς η κυβέρνηση απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν (ακόμη) κάτι να χάσουν, ενώ η αντιπολίτευση απευθύνεται και σε εκείνους που πιστεύουν ότι δεν έχουν να χάσουν τίποτε άλλο.
ztsolis@tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου