Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Πίσω από τον Πρόεδρο οι διαπραγματεύσεις



Όποιος κι αν είναι ο πρόεδρος, θα υπάρξουν εκείνοι που θα εκφράσουν επιφυλάξεις, διαφωνίες, ίσως και αντιδράσεις. Δικαιολογημένα θα έλεγα. Σε συμβολικό επίπεδο το όνομα του προέδρου θα μπορούσε να αποτελέσει τη συμβολικοποίηση συναισθημάτων, ιδίως για την Αριστερά που θα επιθυμούσε να δει στη θέση του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα ένα πρόσωπο που να έχει αναφορές στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες.
      Στην πολιτική, όμως, υπάρχουν και παράμετροι που μπορεί να υπονοηθούν αλλά η αποτίμησή τους απαιτεί συνεξέταση επιθυμιών, προτεραιοτήτων και τακτικής. Γιατί αυτό το πρόσωπο και όχι κάποιο άλλο; Ποιος είναι ο ρόλος των ευρωπαϊκών θεσμών; Υπήρξε απλή υποχώρηση στην απαίτηση του Γιουνκέρ που δεν ήθελε να έχει καθημερινά στα πόδια του έναν αριστερό επίτροπο(Μηλιός); Συνιστά η υποχώρηση στις πιέσεις ένα προανάκρουσμα υπαναχωρήσεων από βασικές επιλογές της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να δοθεί ανάσα ζωής στους Έλληνες πολίτες μετά την καταστροφική μνημονιακή πολιτική;
        Θα μπορούσαν να προστεθούν κι άλλες απορίες. Όμως, όλες τους είναι μονοσήμαντες. Έχουν ως αφετηρία τους την παραδοχή ότι η κυβέρνηση σήμανε πολιτική υποχώρηση από τους διακηρυκτικούς της στόχους. Επικεντρώνονται στην επιλογή του προσώπου(Παυλόπουλος), το οποίο αξιολογείται αυτόνομα(αναγκαίο να γίνει κι αυτό),  και όχι στο πλαίσιο ενός ρευστού πολιτικού σκηνικού αλλά και της πολιτικής μάχης που δίνεται για την υλοποίηση των πολιτικών της νέας κυβέρνησης. Αυτό που ενδιαφέρει την αγωνιούσα ελληνική κοινωνία είναι να βγει καπνός από την αίθουσα των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup.
            Περιμένουμε από το νέο πρόεδρο να δώσει ενωτικό περιεχόμενο στο θεσμό. Να γίνει το σύμβολο μιας νέας, δημοκρατικής πλειοψηφίας, που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από τα αδιέξοδα της μνημονιακής πολιτικής.
      Αυτή είναι και η μάχη που δίνει η κυβέρνηση και μαζί της το 70% του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα από το κόμμα που επέλεξε στις εκλογές της 25ης. Η έως τώρα προσεκτική και ώριμη προσέγγιση των διαπραγματεύσεων μπορεί να προσφέρει την οπτική για την ανάγνωση των αποφάσεων της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου