Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Νόρα Ράλλη, «Ο Χίτλερ ήταν το ιδανικό τζάνκι για τους Γερμανούς», EFSYN, 27.10.18


norman_oler.jpg

Ο Γερμανός δημοσιογράφος, συγγραφέας, Νόρμαν Ολερ Ο Γερμανός δημοσιογράφος, συγγραφέας, Νόρμαν Ολερ | ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χίτλερ έκανε 3.000 ενέσεις ναρκωτικών κατά τη διάρκεια του πολέμου, όταν ένας φυσιολογικός άνθρωπος άντε να κάνει 30 απλές ενέσεις στη ζωή του όλη! Ηταν εθισμένος στα ναρκωτικά και τη βία.
«Είστε όλοι τρελοί οι Ελληνες. Και οι Γερμανοί είναι. Διαφορετικά όμως. Πιο... παράλογα τρελοί. Προσωπικά, δεν μπορώ πλέον ούτε να συνυπάρξω καλά καλά με τη ράτσα μου. Σκέφτομαι σοβαρά να φύγω για πάντα από τη Γερμανία». Κάπως έτσι μας συστήθηκε ο Γερμανός Νόρμαν Ολερ.
Γνωστός δημοσιογράφος (ήταν ο τελευταίος Ευρωπαίος στον οποίο έδωσε συνέντευξη ο Γιάσερ Αραφάτ πριν από τον θάνατό του), έγινε ακόμα πιο γνωστός ως συγγραφέας, αρχικά μυθιστορημάτων. «Το πρώτο μου μυθιστόρημα το... εξέδωσα μόνος μου μέσω διαδικτύου» μας λέει. «Ηταν μέσα του ’90, ήμουν 25 ετών στη Νέα Υόρκη και ήταν το πρώτο μυθιστόρημα που βγήκε στο διαδίκτυο!».
Ο Νόρμαν Ολερ βρέθηκε στην Ελλάδα για να παρουσιάσει το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Υπερδιέγερση: τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ» (εκδόσεις «Μεταίχμιο»), στο πλαίσιο του Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.
Πρόκειται για μια ιστορική έρευνα την οποία διεξήγαγε ο ίδιος για έξι χρόνια και αποδεικνύει πως το Τρίτο Ράιχ ήταν κυριολεκτικά βουτηγμένο στα ναρκωτικά. «Οσα έκαναν οι ναζί ήταν μια φάση τρέλας που κράτησε 12 χρόνια, κατά την οποία άντρες τρόμαζαν από την πραγματικότητα, προσπαθούσαν να ξεφύγουν από αυτήν όσο περισσότερο μπορούσαν, και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο έκαναν πραγματικότητα τους χειρότερους εφιάλτες» γράφει στο βιβλίο του.
Τον ρωτάμε αν είναι το τελικό μήνυμα που ήθελε να βγάλει μέσα από αυτό, για να λάβουμε την απάντηση: «Ναι, αυτό είναι. Και σε σας τους Ελληνες ειδικά, λέω πως λυπάμαι βαθιά. Για όσα σας έκαναν οι Γερμανοί και για όσα σας κάνουν ακόμη».
Η Bayer εξαγόρασε πρόσφατα τη Μονσάντο, τον κολοσσό των μεταλλαγμένων, που εντάχθηκε στο στρατοβιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ με την παραγωγή του agent orange, της χημικής ουσίας με την οποία οι Αμερικανοί αποψίλωναν τα δάση του Βιετνάμ στον πόλεμο τότε. Προσωπικά, δεν βρίσκω τυχαίες αυτές τις «συνδέσεις»: ναρκωτικά-τροφή-γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί-φάρμακα-πόλεμος
Για το στράτευμα, οι ναζί δημιούργησαν τις μεθαμφεταμίνες - ένα χαπάκι που μπορούσε να σε κρατήσει ξύπνιο για μέρες. Το Pervitin δημιουργήθηκε το 1938 και έγινε μεγάλη επιτυχία. Γιατί τα έκανε όλα πιο... εύκολα. Δεν σκεφτόσουν - το μυαλό σου γινόταν σούπα. Απλά έκανες. Ο,τι σου έλεγαν το έκανες, χωρίς δεύτερη σκέψη
Εμείς οι Γερμανοί εκμεταλλευόμαστε μια άσχημη δική σας κατάσταση που εμείς δημιουργήσαμε προς όφελός μας. Δεν είναι φασιστικό αυτό; Προσωπικά, ζητώ συγγνώμη για όλα αυτά που σας κάναμε από το ’40 έως και σήμερα
• Τι νέο καταλάβατε για τους ναζί μέσα από τις έρευνές σας;
Οι ναζί ήταν ένα παράλογο κίνημα. Μια κίνηση προς την τρέλα, που απευθυνόταν στην αδυναμία του ανθρώπινου είδους να αποδεχθεί το διαφορετικό, το άλλο, το ανοίκειο. Φοβισμένοι άνθρωποι, εξαιτίας του φόβου τους, φόβιζαν άλλους ανθρώπους. Αυτό ήταν οι ναζί και όσοι τους υποστήριξαν.
Ο Χίτλερ δεν ήταν ούτε τρελός ούτε ευφυής. Χρησιμοποίησε την οικονομική κρίση, χρησιμοποίησε ακόμα και τον όρο «εθνικοσοσιαλισμός», που μόνο σοσιαλισμός δεν ήταν, για να πείσει. Και έπεισε εκατομμύρια. Ηταν το ιδανικό τζάνκι για τους Γερμανούς. Εκανε 3.000 ενέσεις ναρκωτικών κατά τη διάρκεια του πολέμου, όταν ένας φυσιολογικός άνθρωπος άντε να κάνει 30 απλές ενέσεις στη ζωή του όλη! Ηταν εθισμένος στα ναρκωτικά και τη βία. Φυσικά, αυτό δεν το «πλήρωσε» μόνο ο ίδιος με το τέλος του, αλλά και εκατομμύρια αθώων. Ηταν όλο μια τρέλα.
• Αν ο Β΄ Π.Π. ήταν ένας παραλογισμός εκ μέρους των ναζί, πώς εξηγείτε το γεγονός ότι σήμερα, και στη Γερμανία και παντού, οι ακροδεξιοί αυξάνουν τη δυναμική τους;
Με τρελαίνει, γιατί πρόκειται για τον ίδιο παραλογισμό. Ολη αυτή η δυναμική, που λέτε, βασίζεται και πάλι σε έναν παράλογο τρόμο: οι άνθρωποι φοβούνται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Αν και οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν δημιουργούν ποτέ πρόβλημα, παρ’ όλα αυτά δεν τους θέλουν. Ετσι, χωρίς λόγο. Ετσι, επειδή απλά έτσι θέλουν. Είναι λογική αυτή; Εγωισμός είναι. Ολο αυτό το θεωρώ εξαιρετικά απογοητευτικό, αν όχι τραγικά επικίνδυνο.
• Οπότε, εκτός από ιστορικό, είναι και πολιτικό το βιβλίο σας;
Φυσικά. Είναι ένα αντιφασιστικό βιβλίο, ξεκάθαρα κατά κάθε μορφής ναζισμού/φασισμού, το οποίο αποδεικνύει μέσα από στοιχεία τι ακριβώς κρύβεται πίσω από τέτοιες συμπεριφορές, κατ’ αναλογία με το τι συνέβαινε τότε. Φυσικά, είναι δοσμένο με μια πιο λογοτεχνική γραφή, ωστόσο και η λογοτεχνία είναι πολιτική.
• Τι συνέβαινε τότε;
Η γερμανική βιομηχανία ήδη από τον 19ο αιώνα στηριζόταν και στην παραγωγή ναρκωτικών ουσιών. Η Bayer ήταν γερμανική βιομηχανία που δημιούργησε πρώτη την ηρωίνη. Τότε, αυτό το χημικό ναρκωτικό θεωρούνταν φάρμακο και πωλούνταν στα φαρμακεία ελεύθερα. Υπήρχαν μάλιστα και διαφημίσεις για το πόσο καλό κάνει.
Αργότερα, οι μελέτες προχώρησαν. Από τη δεκαετία του ’30 και μετά, οι ναζί παρουσιάζονταν ως πολέμιοι του ηθικού εκφυλισμού που επιφέρουν τα ναρκωτικά. Σε σκότωναν αν σε έπιαναν να χρησιμοποιείς ηρωίνη ή κοκαΐνη και ο Χίτλερ παρουσιαζόταν ως ο εγκρατής ηγέτης της ανώτερης, άριας φυλής.
Τα πράγματα, φυσικά, ήταν εντελώς διαφορετικά. Βασικά, ήταν απολύτως τα αντίθετα. Να σημειώσω εδώ πως η Bayer εξαγόρασε πρόσφατα τη Μονσάντο, τον κολοσσό των μεταλλαγμένων, που εντάχθηκε στο στρατοβιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ με την παραγωγή του agent orange, της χημικής ουσίας με την οποία οι Αμερικανοί αποψίλωναν τα δάση του Βιετνάμ στον πόλεμο τότε. Προσωπικά, δεν βρίσκω τυχαίες αυτές τις «συνδέσεις»: ναρκωτικά-τροφή-γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί-φάρμακα-πόλεμος.
• Δοκιμάσατε κι εσείς τα ναρκωτικά των ναζί;
Ναι. Γι’ αυτό το βιβλίο, στη διάρκεια της έρευνας, έψαξα να βρω τα ναρκωτικά που έπαιρναν οι ναζί. Βρήκα και τα δοκίμασα. Ημουν περίεργος. Φαντάζομαι πως ένας ιστορικός μάλλον δεν θα το έκανε αυτό. Δεν είμαι ιστορικός όμως. Εγραψα ένα ιστορικό βιβλίο, με λογοτεχνική γραφή, μετά από έρευνα. Δεν ήταν εύκολο να βρω κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη και έχω να σας πω πως πραγματικά σου δίνει τεράστια ενέργεια άμεσα, αλλά μετά πέφτεις σχεδόν σε κατάθλιψη. Ετσι κατάλαβα γιατί το έπαιρναν σε ποσότητες τότε.
• Πώς επιδρούσε στους ναζί;
Αρχικά να πούμε πως σχεδόν ολόκληρη η βιομηχανία της Γερμανίας πριν από τον Β΄ Π.Π. στηρίχθηκε στα ναρκωτικά. Τα έπαιρναν από εργάτες μέχρι νοικοκυρές, για να αντέχουν να δουλεύουν πολλές ώρες. Και φυσικά, για να μην παραπονιούνται. Κοκαΐνη, ηρωίνη, μορφίνη, ήταν όλα σε χρήση. Ωστόσο, για το στράτευμα, οι ναζί δημιούργησαν τις μεθαμφεταμίνες - ένα χαπάκι που μπορούσε να σε κρατήσει ξύπνιο για μέρες. Το Pervitin δημιουργήθηκε το 1938 και έγινε μεγάλη επιτυχία. Γιατί τα έκανε όλα πιο... εύκολα.
Δεν σκεφτόσουν - το μυαλό σου γινόταν σούπα. Απλά έκανες. Ο,τι σου έλεγαν το έκανες, χωρίς δεύτερη σκέψη. Στο βιβλίο ονομάζω το Pervitin το «χάπι του εθνικοσοσιαλισμού», αλλά νομίζω μια καλύτερη ονομασία είναι «το χάπι τού ναι». Ακόμα και σε σοκολάτες έβαζαν μεθαμφεταμίνη, για να μη βαριούνται οι νοικοκυρές και να μη φέρνουν αντιρρήσεις.
Βέβαια, και στον Α΄ Π.Π. γινόταν χρήση κοκαΐνης από τους πιλότους και στον Β΄ Π.Π. οι Γάλλοι στρατιώτες έπιναν λευκό γαλλικό κρασί, ωστόσο ο γερμανικός στρατός ήταν ο μόνος που χρησιμοποίησε ένα τέτοιο τεχνητό διεγερτικό. Μάλιστα, στο Blitzkrieg (γνωστό και ως «Επιχείρηση Αστραπή»), στην επίθεση κατά των Γάλλων το ’40, οι Γερμανοί στρατιώτες έμειναν τρεις μέρες άυπνοι για να διασχίσουν με τα τανκς την απαιτούμενη απόσταση. Από τη μια είχες ντοπαρισμένους ώς τ’ αυτιά Γερμανούς και από την άλλη Γάλλους φαντάρους που έπιναν κρασί. Οι πρώτοι κέρδισαν. Εγώ λέω πως χωρίς το Pervitin δεν θα μπορούσαν να νικήσουν τους Γάλλους τότε και να εδραιωθούν.
• Το «ναρκωτικό τού ναι»... Υπάρχουν τέτοια σήμερα;
Η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη των ναζί επενεργούσε άμεσα στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου και τα άτομα δρούσαν ακαριαία και πολύ δυναμικά, χωρίς να σκεφτούν. Σήμερα μπορούμε να πούμε πως η τηλεόραση ή ο ρόλος των περισσότερων μέσων ενημέρωσης λειτουργεί ως «ναρκωτικό τού ναι».
Του «ό,τι πεις» δηλαδή. Οι άνθρωποι απλά κοιτάνε μια οθόνη (υπολογιστή, τηλεόρασης, κινητού κ.λπ). Ούτε δίνουν χρόνο να σκεφτούν από μόνοι τους, ούτε να κρίνουν αυτό που διαβάζουν, ούτε να δουν τις πηγές, ούτε τίποτα. Εγώ σου λέω - εσύ κάνεις. Οπως τότε. Ακόμα και για μένα, καθώς θέλω να γράψω κατά της κυβέρνησης στη Γερμανία και παλαιότερα κατά του Σόιμπλε, ήταν δύσκολο να δεχθεί ένα μέσο ενημέρωσης να φιλοξενήσει το άρθρο, εκτός αν ήταν αριστερό (που είναι πολύ λίγα συγκριτικά).
• Διαφωνείτε με την πολιτική της Γερμανίας. Δεν συμφωνείτε ούτε με την πολιτική της Ε.Ε.;
Ξέρετε τι προσφέρουν στον κόσμο όλοι αυτοί; Το «χάπι του φασισμού» που ταυτίζεται με το «χάπι της μοντέρνας κοινωνίας». Ναι, πιστεύω πως οι σύγχρονες κοινωνίες είναι φασιστικές. Ο ίδιος ο Μουσολίνι είχε πει πως φασισμός είναι ο κοπερατιβισμός, δηλαδή η υπεράσπιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.
Αυτό δεν συμβαίνει και σήμερα και στην Ε.Ε.; Λέμε για τον Τραμπ, αλλά τι έκανε η Γερμανία και η Ε.Ε. σε σας τους Ελληνες; Δημοκρατικά σας φέρθηκε; Οι περισσότεροι γνωστοί μου από τη Γερμανία σκέφτονται να πάρουν σπίτι στην Ελλάδα, γιατί είναι φτηνά. Κι εγώ εδώ θα ήθελα να ζήσω, είναι η αλήθεια. Δεν αντέχω πια το Βερολίνο. Αρα, κι εμείς οι Γερμανοί εκμεταλλευόμαστε μια άσχημη δική σας κατάσταση που εμείς δημιουργήσαμε προς όφελός μας. Δεν είναι φασιστικό αυτό; Προσωπικά, ζητώ συγγνώμη για όλα αυτά που σας κάναμε από το ’40 έως και σήμερα.
info: Το βιβλίο «Υπερδιέγερση: τα ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ» θεωρείται διεθνές μπεστ σέλερ, έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες και μπορεί να γίνει ταινία, καθώς η Paramount αγόρασε ήδη τα δικαιώματα. Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».
Έντυπη έκδοση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου