Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΧΑΛΑΣΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΧΑΛΑΣΕ.Ιστορίες περί ακμής και πτώσης στη Λευκίμη Έβρου, Πολύκεντρο Δήμου Τυχερού, Αλεξανδρούπολη 2003

ΧΑΛΑΣΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΧΑΛΑΣΕ Η Λευκίμη είναι ένα χωριό του Έβρου, στο δάσος της Δαδιάς, κάτω από το Σουφλί. Προπολεμικά υπάρξε ένα ακμάζον κεφαλοχώρι , γεγονός που οφειλόταν και στη γεωγραφική του θέση από την οποία επόπτευε όλο τον κάμπο  που απλωνόταν στον Έβρο ποταμό. Κρίσιμος στάθηκε για την παρακμή του ο Εμφύλιος που χώρισε στα δύο το χωριό αναγκάζοντας τους μισούς να υποχωρήσουν στις σοσιαλιστικές χώρες ενώ οι άλλοι μετακινήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, κατά κανόνα.Στόχος αυτού του βιβλίου είναι να διερευνήσει τις συνθήκες και τις διεργασίες υπό τις οποίες συντελέστηκε η ακμή της Λευκίμης στην προπολεμική περίοδο αλλά και η παρακμή της στις μεταπολεμικές δεκαετίες. Η μελέτη δεν περιορίστηκε μόνο στους εξωγενείς παράγοντες, ούτε αντιμετώπισε την κοινότητα ως μια νησίδα, έξω από τα ιστορικά και κοινωνικά συμφραζόμενα. Προσπάθησε να εξετάσει την κοινότητα ως μια ολότητα, επικεντρώνοντας στην εσωτερική λογική, η οποία βεβαίως, προβάλλεται στο ευρύτερο περιβάλλον.

Βιβλιοκρισία από τον Μάνο Σπυριδάκη :Ουτοπία, τεύχ. 57 (Νοέμ. - Δεκ. 2003)

1 σχόλιο:

  1. Γειά σας.Πρόσπάθησα να βρώ το βιβλίο σε διάφορα βιβλιοπωλεία χωρίς αποτέλεσμα.Λόγω καταγωγής της μητέρας μου με ενδιαφέρει να μάθω περισσότερα για την ιστορία του τόπου.Αν μπορoύσα να βρω ένα αντίτυπο θα ήμουν ευγνώμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή