Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Οι σύγχρονοι καλικάντζαροι

Των Φώτων σήμερα. Μια γιορτή που υμνολογεί τη σημασία του καθαρτήριου νερού στη ζωή του ανθρώπου. Το νερό είναι αυτό που ξεπλένει τις αμαρτίες, που αναζωογονεί, που εγκαινιάζει μια νέα αρχή. Ειδικά όταν έχει προηγηθεί μια χρονική περίοδος ό που η εξουσία πέρασε στα χέρια εκφραστών της κοσμικής ανωμαλίας. Τέτοιοι ήταν οι καλικάντζαροι που για δώδεκα μέρες έφεραν τα πάνω κάτω. Είναι πολλές οι ιστορίες για τα όντα αυτά που ήταν ο φόβος και ο τρόμος στο παρελθόν, ειδικά μετά το πρώτο σκοτάδι.Μαγάριζαν τα τρόφιμα και τα φαγητά, κατέβαιναν από την καμινάδα, αναστάτωναν τη ζωή των ανθρώπων. Με τον καιρό έγιναν συμπαθητικές λαϊκές φιγούρες που κρατούσαν συντροφιά στους ανθρώπους.
       Από τις 5 Γενάρη ετοίμαζαν την αποχώρησή τους. Στις μέρες μας οι ιστορίες με τους καλικάντζαρους έχουν ξεχαστεί, ο μόνος ίσως φιλόξενος χώρος είναι τα παιδικά αναγνώσματα. Οι καμινάδες για πολλά χρόνια εξαφανίστηκαν και οι πόρτες ασφαλείας στα διαμερίσματα δύσκολα ανοίγουν.
      Ωστόσο, οι καλικάντζαροι έχουν μεταλλαχτεί. Απέκτησαν νέα γνωρίσματα. Έχουν μεταμφιεστεί σε διαχειριστές της εξουσίας. Είναι βιαιότεροι των παλιών καλικάντζαρων.Είναι κυνικοί και αδίστακτοι.Οι παλιοί ήταν προβλέψιμοι αλλά και αφελείς. Με τον καιρό έγιναν υλικό για διασκεδαστικές ιστορίες. Οι σύγχρονοι καλικάντζαροι έχουν τον τρόπο να μιλάνε ευχάριστα, αλλά να πράττουν τα αντίθετα. Οι λέξεις γι’ αυτούς έχουν χάσει τη σημασία τους.Εξυπηρετούν κάθε φορά τις ανάγκες των ποικιλώνυμων διαχειριστών της εξουσίας.
       Οι παλιοί ήταν μαυροτσούκαλοι, με κόκκινα μάτια.Η εμφάνισή τους πρόδινε το ρόλο που είχαν.Οι σύγχρονοι έχουν τον τρόπο να ξεγελάνε.Άψογα ντυμένοι, με προσεγμένο μακιγιάζ, με οδοντοστοιχία απαστράπτουσα, με αστραφτερό χαμόγελο που γεμίζει όλο το στόμα. Όμως, όλο αυτό εξυπηρετεί την εικόνα. Δεν εκφράζει την ουσία.Πίσω από αυτό το προσωπείο κρύβεται το πρόσωπο ενός σύγχρονου Μακιαβέλι, ενός αδίστακτου Κυανοπώγωνα που οι άλλοι γίνονται στα χέρια του αντικείμενο εξουσιαστικής ηδονής.
      Ίσως, σήμερα των Φώτων, το καθαγιασμένο νερό μπορεί να μας φωτίσει όλους.Δεκάδες χρόνια οι καλικάντζαροι έχουν φτιάξει το βασίλειό τους στη χώρα μας. Να που η αγιαστούρα του παπά, φόβητρο για τους παλιούς, μπορεί να γίνει φραγγέλιο για τους σύγχρονους καλικάντζαρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου