Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Τα λαχανικά της πλατείας Συντάγματος



Ήταν η είδηση που κέρδισε μια θέση στην τηλεοπτική καθημερινότητα της περασμένης βδομάδας.Ουρές ανθρώπων περίμεναν υπομονετικά για να πάρουν μια σακούλα με πατάτες και καρότα. Τα πρόσφεραν δωρεάν αγρότες από γειτονικό νομό.Κάποιοι δημοσιογράφοι τόνισαν την υστεροβουλία των αγροτών, ήθελαν να διαλύσουν την καχυποψία του καταναλωτικού κοινού για τις κατηγορίες για μολυσμένα αγροτικά προϊόντα.Ενδεχομένως να είναι κι έτσι.Δεν το ξέρω.Έτσι κι αλλιώς, η μόλυνση της φύσης και το τι  φτάνει στο πιάτο μας είναι μια ωρολογιακή βόμβα που πυροδοτείται βραδυφλεγώς.Ήδη η αλυσίδα θανάτων που αποδίδεται στη μόλυνση έχει αυξηθεί.

       Ωστόσο, η καινούργια είδηση ήταν η ουρά των ανθρώπων που περίμενε το μερτικό του. Η εικόνα –αν κάποιος μηδένιζε τον ήχο-θα μπορούσε να παραπέμψει σε χώρες που έχουν οξύ πρόβλημα φτώχειας. Που υπάρχει λιμός.Και πάλι, ήταν η εικόνα που δε διευκόλυνε το συνειρμό. Όσοι στέκονταν στην ουρά δεν ήταν ρακένδυτοι, αποστεωμένοι. Μια τέτοια εικόνα προκαλεί τη συμπάθεια για τους λιμοκτονούντες. Αυτό όμως που προκαλούσε το θέαμα στην πλατεία Συντάγματος ήταν η έκπληξη.Άνθρωποι σε καλή φυσική κατάσταση και με ρούχα που δεν οδηγούσε το μυαλό σε εξαθλίωση οικονομική.

       Είναι όμως η εικόνα της Ελλάδας στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα.Οι πατάτες και τα καρότα έδειξαν τη γύμνια της χώρας μας.Δεν έχουν σημασία τα επιχειρήματα όσων παλεύουν να πείσουν ότι αγωνίζονται για τη σωτηρία της χώρας μας.Και οι άνθρωποι;Τέτοιες εικόνες η Ελλάδα είχε να δει από την Κατοχή.Τότε ήταν μια έκτακτη ιστορική περίοδος.Οι άνθρωποι με αξιοπρέπεια αντιτάχθηκαν στον κατακτητή.Τώρα, ο «εχθρός» είναι εσωτερικός. Ο Καβάφης το είπε σοφά.Οι Λαιστρυγόνες και οι Κύκλωπες  υπάρχουν εντός μας.Είναι αυτοί που με την άφρονα πολιτική τους έκαναν τους Έλληνες να σταθούν στην ουρά. Μας γύρισαν , τους μεγαλύτερους, στις πατάτες μπλουμ.Το σύμβολο μιας εποχής που σκοπός ήταν να γεμίσει η κοιλιά, με οποιονδήποτε τρόπο.Αμ, το καρότο; Με μαστίγιο και καρότο, είναι η παροιμιακή φράση.Το μαστίγιο το νιώθουμε κάθε μέρα.Είναι οι φωνές στα ΜΜΕ. Είναι οι εκβιασμοί.Ή θα υποταχθείτε ή θα εξαθλιωθείτε. Αλλά το καρότο; Είναι το καλόπιασμα.Οι δραματικοί τόνοι.Τίπτουν τα στήθη τους για το εθνικό άχθος που κουβαλάνε.Ολημερίς το μυαλό τους στη σωτηρία της χώρας.Διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους. Όλα για την πατρίδα.

     Αν όμως κάτι είναι μολυσμένο στη χώρα μας είναι το μυαλό και η καιροσκοπική σχέση μεγάλου κομματιού της πολιτικής τάξης με την εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου