Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Μασκαράδες και μάσκες




Η μάσκα είναι μέσο παρενδυσίας. Χρησιμοποιείται όταν κάποιος θέλει να αλλάξει ρόλο, ιδίως σε τελετουργίες. Τέτοια είναι τα δρώμενα που γίνονται τις ημέρες των απόκρεων. Στα περισσότερα απ’ αυτά το βάρος δίνεται στη στολή.Κουδούνια, τομάρια, φορεσιές παλιότερες αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν μια δαιμονιώδη ατμόσφαιρα. Στα πιο πολλά απ’ αυτά προτεραιότητα έχει η ολοκλήρωση μιας ιστορίας που αναφέρεται στη μετάβαση από το χειμώνα στην άνοιξη.Από το θάνατο στη ζωή.Από το σκοτάδι στο φως της προοπτικής.Όλη η ομάδα των συμμετεχόντων έχει πλήρη συνείδηση ότι αποκτούν υπόσταση από τη θέση τους στο δρώμενο.Δεν υπάρχουν ως άτομα αλλά ως μέρη ενός οργανισμού. Κι όπου υπάρχει μάσκα αυτή είναι εργαλείο, μέσο της ολοκλήρωσης του δρώμενου.Όλοι , συμμετέχοντες και θεατές, γνωρίζουν τις συμβάσεις. Ξέρουν τους κώδικες . Αποδέχονται την ανατροπή της καθημερινότητας για να καλοπιάσουν τη φύση να μην ξεσπάσει πάνω στα γεννήματά τους. Η διασκέδαση δεν προηγείται.Ακολουθεί.Μάλλον συνυπάρχει. Οι μασκαράδες επιτελούν το ρόλο και μετά επανέρχονται στην καθημερινότητά τους περιμένοντας να πράξουν το ίδιο ένα χρόνο μετά.

      Στις μέρες μας οι άνθρωποι δεν έχουν ανάγκη από μάσκες. Δεν περιμένουν τις αποκριές για να αλλάξουν ρόλους.Για να εκτονωθούν.Γίνεται αυτό  κάθε μέρα. Το δέρμα του προσώπου τους έχει γίνει μια μάσκα πολλαπλών χρήσεων.Αλλάζει χρώμα και  σχήμα ανάλογα με την περίσταση. Ανάλογα με το δικό τους, το ατομικό συμφέρον. Γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τους άλλους. Το πρόσωπό τους-μάσκα γίνεται κόκκινο από ένταση όταν τάχα μου υπερασπίζονται τα συμφέροντα των άλλων.Ενίοτε των αδύναμων.Γίνεται γκρί, άχρωμη όταν βρίσκονται σε κλειστά δωμάτια. Τότε γίνονται κυνικοί.Υπολογιστές. Όταν βρίσκονται μπροστά στις κάμερες βαφτίζουν το δικό τους συμφέρον εθνικό καθήκον.Βάζουν συναισθηματισμό στη φωνή τους που γίνεται παλλόμενη, έτοιμη να μετατραπεί σε λυγμό.

      Το δυστύχημα με τον πολιτισμό μας στις αρχές του 21ου αιώνα είναι πως γεμίσαμε μασκαράδες. Δραπέτευσαν από τις αποκριές και γέμισαν όλους τους χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου