Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Φανατισμός και χειραγώγηση




Ξαφνικά προέκυψε πανδαιμόνιο. Οι μουσουλμάνοι στην Αφρική και την Ασία ξεσηκώθηκαν. Αφορμή μια ταινία για τον Μωάμεθ, τον προφήτη τους. Βία, πυρπολήσεις, αγανακτισμένοι πολίτες, σκοτωμοί. Πρώτο θύμα ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λιβύη. Ταχύτατα., η πυρκαγιά μεταδόθηκε σε πολλές χώρες. Παντού ιερή αγανάκτηση για την προσβολή στα θρησκευτικά σύμβολα.
       Τα γεγονότα θύμισαν  όσα ακολούθησαν την 11η Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη με τους δίδυμους πύργους. Άλλων το μυαλό πήγε στα όσα ακολούθησαν την έκδοση του βιβλίου του Σαλμάν Ρούσντι(Σατιρικοί στίχοι). Θεωρήθηκε ζωντανός νεκρός, αφού τον είχαν επικηρύξει οι φανατικοί μουσουλμάνοι. Τελικά, είχε δίκιο ο Χάντινγκτον όταν  υποστήριζε πως η βασική σύγκρουση στην εποχή μας περιστρέφεται γύρω από τους πολιτισμούς;
       Αναμφίβολα ο φανατισμός-απ’ όπου κι προέρχεται- είναι επικίνδυνος σύμβουλος. Θολώνει το μυαλό και ο φανατικός βλέπει μόνο τη δική του αλήθεια. Είναι μια αλήθεια που ήρθε στην επιφάνεια τον τελευταίο καιρό με τον αυξανόμενο ρατσισμό-στην καλύτερη περίπτωση αρνητική προδιάθεση απέναντι σε ό,τι είναι μελαψό.
       Στην ουσία σύγκρουση πολιτισμών δεν υπάρχει. Καλλιεργείται όμως αυτή η εντύπωση. Πόσο αθώα ήταν η παραγωγή του συγκεκριμένου φιλμ; Ποιοι θέλουν βιαιότητες και γιατί; Όσο κι αν είναι καταδικαστέος ο τυφλός φανατισμός, ο δυτικός πολιτισμός ακόμη δεν έχει φτάσει στο σημείο του πλήρους σεβασμού του διαφορετικού. Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που αντέδρασαν οι Γάλλοι για τις επιχειρούμενες διαδηλώσεις από τους μουσουλμάνους. Με άλλα λόγια, οι Γάλλοι υπεύθυνοι δήλωσαν  ότι ο νόμος της Γαλλίας είναι οι αρχές του Διαφωτισμού. Δηλαδή το κοσμικό κράτος. Κανείς δε διαφωνεί σ’ αυτό. Υπάρχει όμως και μια άλλη Ευρώπη σήμερα. Η Ευρώπη των μουσουλμάνων-και όχι μόνο-μεταναστών. Αυτή η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο σεβασμό και φροντίδα.
       Και κάτι επιπλέον για τις μουσουλμανικές χώρες. Αν στη Δύση υπάρχουν αστόχαστοι ή επικίνδυνοι πολιτικοί και πολιτικές που πυροδοτούν μια σύγκρουση-με ποιο σκοπό τις οίδε, ή οίδε;-άφρονες που υποδαυλίζουν τη φωτιά βρίσκονται και πίσω από το ξεσηκωμένο πλήθος των μουσουλμάνων. Ο φανατισμός διευκολύνει όσους επιθυμούν τη χειραγώγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου