Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΑΧΗΤΗΣ ON LINE

Θερινό σχολείο με θέμα: «Τζουμέρκα: Ιστορία – Πολιτισμός και Οικολογία»
Πέμπτη, 30 Αύγουστος 2012 09:19

therino sxoleio_sinenteuxi_typouΔιοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η ΙΛΕΤ, ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων και η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας
Ευάγγελος Αυδίκος: «Θεωρώ ότι είναι μια πρόκληση για κάτι καινούριο»
Θερινό Σχολείο διοργανώνουν το Τμήμα Ιστορίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων, το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων και την Π.Ε. Άρτας, με θέμα «Τζουμέρκα: Ιστορία, Πολιτισμός και Οικολογία». Το συνέδριο που ξεκίνησε χθες το απόγευμα θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου. Οι εκπαιδευτικές δράσεις, τα μαθήματα καθώς και η διαμονή/φιλοξενία των φοιτητών και των διδασκόντων πραγματοποιούνται στο Δασικό Χωριό «Κέδρος», στον Καταρράκτη Άρτας. Το Θερινό Σχολείο απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και σε τελειόφοιτους προπτυχιακούς φοιτητές από τον ευρύτερο χώρο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών και θα συμμετάσχουν 18 επιστήμονες, αφιλοκερδώς, και 24 φοιτητές. Με στόχο, όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου οι διοργανωτές, το Θερινό Σχολείο, «ένα πολυεπίπεδο πείραμα» να γίνει μόνιμο, γίνεται μια προσπάθεια «επιστροφής και επανασύνδεσης».
Σε δηλώσεις του ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ευάγγελος Αυδίκος, σημείωσε ότι «τα Τζουμέρκα είναι μια μήτρα ζωής που την έχουμε ξεχάσει», προσθέτοντας πως μέσα από αυτές τις δράσεις επιδιώκεται η «επανένωση της Θεσσαλίας με την Ήπειρο», γι' αυτό και επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος (Τζουμέρκα και Ν.Α. Πίνδος) τόσο ως αντικείμενο μελέτης όσο και ως φυσικός χώρος. «Θεωρώ ότι είναι μια πρόκληση για κάτι καινούριο», είπε χαρακτηριστικά ο κος Αυδίκος, αναφερόμενος παράλληλα στο πρόγραμμα των μαθημάτων. «Θα συνδέσουμε τη θεωρία με την πράξη. Θα κάνουμε έρευνα. Θα πάμε στα χωριά. Θα γνωρίσουμε ανθρώπους, σε μια προσπάθεια επιστροφής κι επανασύνδεσης», είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως ένα χαρακτηριστικό του Θερινού Σχολείου είναι ότι «συναντιέται η επιστήμη με ερασιτέχνες ιστοριοδίφες λαογράφους, ανθρώπους δηλαδή που αγαπάνε τον τόπο τους».
Ο Πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Τ. Κώστας Μαργώνης τόνισε ότι η θεωρητική γνώση αλλά και η επιτόπια έρευνα θα φωτίσουν όψεις του πολιτισμού των Τζουμερκιωτών, θα δώσουν στους συμμετέχοντες τα επιστημονικά εργαλεία που χρειάζονται, θα φέρουν στην επιφάνεια πλευρές του κοινωνικού βίου των ορεσίβιων κατοίκων της περιοχής και εν τέλει θα πλουτίσουν τη γνώση και θα ευρύνουν τον ορίζοντά όσων παρακολουθήσουν τα μαθήματα.
«Οι επιστήμονες και οι ερευνητές πιστεύουμε θα σκύψουν με ενδιαφέρον στον πολιτισμό των Τζουμερκιωτών, στη γλώσσα, στο αρχειακό υλικό, στην ιστορική μνήμη αλλά και στη σημερινή πραγματικότητα, όπως οι άνθρωποι τη συγκροτούν και τη διαμορφώνουν», είπε ο κος Μαργώνης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο της Ι.Λ.Ε.Τ. για τη λειτουργία του 1ου Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων και Ν.Α. Πίνδου. «Η διάσωση, η συστηματική μελέτη και η προβολή του ιδιόμορφου πολιτισμού των Τζουμερκιωτών αποτελεί καταστατικό μας στόχο, τον οποίο προσπαθούμε να υλοποιούμε. Εδώ και δεκατέσσερα χρόνια, από την ίδρυση της Ι.Λ.Ε.Τ., ανασυγκροτούμε τη «Τζουμερκιώτικη Μυθολογία», θα έλεγα.
Κύριο μέλημά μας είναι η ιχνηλάτηση της παρουσίας του ανθρώπου στην περιοχή των Τζουμέρκων, η μελέτη της τοπικής ιστορίας, των θεσμών και του γλωσσικού ιδιώματος, εν γένει του λαϊκού πολιτισμού των Τζουμερκιωτών. Η πορεία μας αυτή είναι συνεχής, γόνιμη και δημιουργική. Φέτος αποφασίσαμε να πάρουμε μέρος στο εγχείρημα της διοργάνωσης του «Θερινού Σχολείου» Τζουμέρκων και Ν.Α. Πίνδου. Η Ημερίδα που σχεδιάζαμε να πραγματοποιήσουμε για τα μέλη μας ενσωματώθηκε, μετά από πρόταση του καθηγητή κ. Αυδίκου, στο «Θερινό Σχολείο», με τη βεβαιότητα ότι τα Τζουμέρκα αποτελούν έναν προνομιακό χώρο για την εξέταση της σχέσης φυσικού περιβάλλοντος και πολιτιστικών πραγματώσεων, μια ενότητα με ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Γνωρίζουμε ότι η λειτουργία του «Θερινού Σχολείου» είναι ένα πείραμα: για πρώτη φορά θα συμμετέχουν μεταπτυχιακοί φοιτητές και ερασιτέχνες λαογράφοι, επιστήμονες και συλλογείς λαογραφικού υλικού με κίνητρο την αγάπη για τον τόπο τους. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι το «Θερινό Σχολείο» θα εγκαινιάσει έναν διάλογο ανάμεσα στους επιστήμονες και τους ερασιτέχνες, θα αποτελέσει ένα βήμα απ’ όπου θα διατυπωθούν ποικίλες απόψεις, μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιηθεί η επιστημονική μεθοδολογία και συνάμα το βιωματικό υλικό. Θα αποτελέσει μια γέφυρα μεταξύ του Πανεπιστημίου και της Τοπικής Κοινωνίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Μαργώνης.
«Έχουμε την πεποίθηση ότι στο τέλος των μαθημάτων και της έρευνας θα είμαστε πλουσιότεροι σε εμπειρία και γνώσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Τ., ευχαριστώντας όλοι όσοι βοήθησαν για τη λειτουργία του Θερινού Σχολείου. «Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε να εκφράσουμε, και από το βήμα αυτό, στον Δήμαρχο Κεντρικών Τζουμέρκων, κ. Χρ. Χασιάκο, που στηρίζει, υλικά και ηθικά, κάθε προσπάθεια της Ι.Λ.Ε.Τ. Ιδιαίτερες ευχαριστίες και στον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας, στον κ. Β. Ψαθά που συνέδραμε οικονομικά και ηθικά, στο εγχείρημά μας. Κατ’ επέκταση ο έπαινος αφορά τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αλέξ. Καχριμάνη για την εμπιστοσύνη που μας δείχνει όλα αυτά τα χρόνια. Ευχαριστούμε, τέλος, τον συμπατριώτη μας καθηγητή κ. Ευάγγελο Αυδίκο για την προσπάθειά του να μελετήσει επιστημονικά τον πολιτισμό των Τζουμερκιωτών», είπε χαρακτηριστικά.
Με τη σειρά τους τόσο ο κ. Χασιάκος όσο και ο κος Ψαθάς έκαναν λόγο για μια σημαντική προσπάθεια που θέληση όλων είναι να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. « Είναι μια σημαντική δράση για την περιοχή μας γιατί αναδεικνύει τον πολιτισμό μας και γίνεται πάνω σ’ αυτόν έρευνα. Θέλουμε να μάθει ο κόσμος ότι η περιοχή των Τζουμέρκων δεν ανέπτυξε μόνο τη γεωργία και την κτηνοτροφία αλλά ανέπτυξε και τον πολιτισμό. Παράλληλα θα γίνει και ανάδειξη της περιοχής μας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χασιάκος, ενώ ο κος Ψαθάς δήλωσε:
«Η Π.Ε. Άρτας στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια για την ανάδειξη της περιοχής μας αλλά πολύ περισσότερο για την καλλιέργεια και την πνευματικότητα που αρμόζει σε ανθρώπους που θέλουν να έρθουν στον τόπο μας και να αγκαλιάσουν αυτή την πρωτοβουλία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου