Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΝΟΗΜΑ ΜΙΑΣ ΠΑΡΟΧΗΣ


 
Σύμφωνα με αξιόπιστες δημοσιογραφικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, καθορίστηκαν, εν τέλει, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για τους δικαιούχους των 525 εκατομμυρίων ευρώ (πρόκειται για μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος που με τόσους κόπους και θυσίες, σε καιρούς χαλεπούς, πέτυχε η συνετή και συνεπής οικονομική πολιτική της (συγ)κυβέρνησης. Μέχρι δε τις 9 Μαϊου προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η διανομή του σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους, ένστολους, άστεγους καθώς και λοιπούς αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.
Χαράς Ευαγγέλια, λοιπόν, για τους –όσους εν πάση περιπτώσει- τυχερούς δικαιούχους του μερίσματος. Πρώτα πρώτα, θα έχουν οι άνθρωποι τη μοναδική ευκαιρία, μετά από πολύ καιρό, να ξαναδούν και να ξαναπιάσουν στα χέρια τους ζωντανά, ζεστά κι ατσαλάκωτα χαρτονομίσματα. Διαφόρων ποσών και χρωμάτων. Κόντευαν, οι περισσότεροι σχεδόν, να ξεχάσουν όχι μόνο την αξία τους αλλά και την όψη τους. Τώρα θα τα αγγίξουν, θα τα βάλουν στην τσέπη τους ή στο πορτοφόλι τους και θα αισθανθούν ότι είναι, επιτέλους, κάτοχοι κάποιου (δεν έχει και τόση σημασία το ύψος του) χρηματικού ποσού με το οποίο θα μπορούν πια να αποκτήσουν με το σπαθί τους μερικά από τα αναγκαία του βίου τους.
Βέβαια, οι συνήθεις καχύποπτοι και κακόβουλοι, σαν έτοιμοι από καιρό, καθώς στιχουργεί ο ποιητής, έσπευσαν για άλλη μια φορά, αν όχι να μηδενίσουν, πάντως να υποβαθμίσουν τη σημασία ενός τόσο ευεργετικού και ανακουφιστικού μέτρου. Χαρακτήρισαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, την παροχή, πέρα από πενιχρή, (ένα ακόμη) προεκλογικό κόλπο που σκοπό έχει, τάχα, να καλοπιάσει τους εξοργισμένους και εν πολλοίς εξαθλιωμένους ψηφοφόρους και να υφαρπάξει την ψήφο τους στις επικείμενες τριπλές εκλογές.
Αλλά για σταθείτε, να βάλουμε τα πράγματα στη θέσης τους. Εντάξει, η διανομή του εν λόγω βοηθήματος θα γίνει, εκ των πραγμάτων, εν μέσω (ή, για να ακριβολογούμε, λίγο πριν από το τέλος της) προεκλογικής περιόδου. Όμως, γιατί να μην το εκλάβουμε αυτό, καθότι σοβαροί και καλής πίστεως άνθρωποι, ως απλή (διαβολική πείτε την) σύμπτωση; Μα τώρα δεν τους προέκυψε – και μάλιστα πέρα από κάθε (προ)υπολογισμό και προσδοκία- το περίφημο και για κάθε νόσο ενδεικνυόμενο πρωτογενές πλεόνασμα; Λέτε αν το είχαν στα χέρια τους, ας πούμε, προχθές, δεν θα το μοίραζαν στην ώρα του;
Δηλαδή, για να καταλάβουμε περί τίνος συζητούμε, τι θα έπρεπε να κάνουν; Να κρατήσουν ολόκληρο ποσό 525 εκατομμυρίων ευρώ στο συρτάρι για να τα δώσουν αφού τελειώσουν οι εκλογές; Εκτός του ότι μετεκλογική παροχή συνιστά παραδοξολογία και παγκόσμια πρωτοτυπία, ποιος μας εγγυάται ότι μέχρι τότε θα είχαν μείνει αυτά τα χρήματα στη θέση τους για να διατεθούν την «κατάλληλη» στιγμή; Ξεχνάτε ότι, στις μέρες μας, αρκεί ακόμη κι ένα μέιλ ή ένα νεύμα της τρόικας, για να τιναχτούν όλα στον αέρα; Μαζί, βέβαια, με τα πολύτιμα χρήματα, εν προκειμένω, και τα όνειρα που με τόσο κόπο και καημό χτίστηκαν πάνω τους.
Και εν τοιαύτη περιπτώσει, πείτε μου, σας παρακαλώ, με το χέρι στην καρδιά, ποιος θα αναλάμβανε την ευθύνη για τη ματαίωση της παροχής; Δηλαδή μπροστά στον φόβο ή την υποψία ότι μπορεί η (συγ)κυβέρνηση να κατηγορηθεί από τους αντιπάλους της ότι παραχολογεί προεκλογικά θα έπρεπε να θυσιάσει την ίδια την παροχή (με ό, τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται) που, ας επαναλάβουμε, θα έδινε ανάσα σ’ έναν ολόκληρο κόσμο;
Με συγχωρείτε, αλλά προσωπικά μια τέτοια προσέγγιση και ανάλυση των πραγμάτων επιτρέψτε μου να μη με βρίσκει σύμφωνο, γιατί τη θεωρώ εντελώς επιφανειακή και, σε κάθε περίπτωση, κατώτερη των περιστάσεων. Αναντίστοιχη προς τη σημασία του υπό κρίση ζητήματος. Αδικεί κατάφωρα πρόσωπα και καταστάσεις. Μικρόψυχη και μίζερη, για να δανειστώ τον όρο που συνηθίζει να χρησιμοποιεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, ιδίως όταν αναφέρεται στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Τέλος δε, σκεφτείτε και κάτι άλλο: η παροχή αυτή, εκτός από την οικονομική, θα έχει και μια, επιπλέον, αξία στο συμβολικό επίπεδο: θα βοηθήσει, για να μην πω θα καθοδηγήσει, αυτούς που θα ευεργετηθούν ώστε να επιλέξουν το σωστό και το συμφέρον δι’ εαυτούς και αλλήλους στις προσεχείς-κατά κοινή ομολογία- κρίσιμες για την πορεία της οικονομίας και της χώρας εκλογές. Κάτι που, με έκπληξη, θα το διαπιστώσουμε όλοι, μόλις ανοίξουν οι γκαστρωμένες κάλπες, για να θυμηθούμε τη θυμόσοφη φράση του αείμνηστου ηγέτη του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη.
 
ΝΙΚΟΣ ΕΠ. ΦΑΛΑΓΚΑΡΑΣ (nicfalag@yahoo.gr)
 
 27/03/2014
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου