Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

ΟΙ ΦOΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΝΩΡΙΣΑΝ ΠΤΥΧΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΔΙΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ



Στην Καρδίτσα βρέθηκε ομάδα φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από μέλη της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων και άλλους ερευνητές για τους κατοίκους της Πεδινής Θεσσαλίας(Καραγκούνηδες), αφού φέτος ο Καθηγητής τους κ. Αυδίκος Ευάγγελος στο εαρινό εξάμηνο συμπεριέλαβε , ανάμεσα στα μαθήματά του και την ενότητα «Πολιτισμοί του κάμπου της Θεσσαλίας και υδάτινες διαδρομές» .
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο καθηγητής τους κ. Ευάγγελος Αυδίκος τόνισε τη σπουδαιότητα αυτής της συνάντησης , αφού οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από σημαντικούς ανθρώπους, που ερευνούν τον πολιτισμό και την ιστορία των Καραγκούνηδων και οι οποίοι αγωνίζονται να τα αναδείξουν μέσα από πανελλήνια συνέδρια και ημερίδες, που τα τελευταία χρόνια οργανώνουν σε συνεργασία με διάφορους Δήμους της Πεδινής Θεσσαλίας.
    O Πρόεδρος της Αμφικτιονίας κ. Απόστολος Φιρφιρής παρουσίασε την ταυτότητα των Θεσσαλών Καραγκούνηδων μέσα από μια πλούσια βιβλιογραφία τονίζοντας πως  οι Καραγκούνηδες είναι γηγενείς και αυτόχθονες πληθυσμοί, που έζησαν και ζουν στον απέραντο Θεσσαλικό κάμπο, τον οποίο πότισαν και ποτίζουν με τον ιδρώτα τους.
Κατόπιν η κ. Πιπίτσα Τσιώνα-Φιλίππου, υπεύθυνη της Επιτροπής Οικιστικής ζωής των Καραγκούνηδων παρουσίασε την εξέλιξη της κατοικίας των κατοίκων της πεδινής Θεσσαλίας παρουσιάζοντας στους φοιτητές, μέσα από πλούσιο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, όλα τα στάδια από τα οποία πέρασε η κατοικία ίσα με σήμερα  προκαλώντας το ενδιαφέρον των φοιτητών.
Ακολούθησε η κ. Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά, Α΄ Γραμματέας της Αμφικτιονίας, η οποία ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους στο χώρο και στο χρόνο μέσα από τα προϊόντα, τις γεύσεις και τις μυρωδιές των κατοίκων της πεδινής Θεσσαλίας, χαρίζοντας στο τέλος της εισήγησής της το βιβλίο της με τον τίτλο «Γεύσεις και τοπικά παραδοσιακά προϊόντας της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής», που μόλις κυκλοφόρησε.
Παρούσα ήταν και η Αναπληρώτρια Πρόεδρος κ. Μαίρη Θεολόγη, η οποία απάντησε στις ερωτήσεις για την παραδοσιακή ενδυμασία των Καραγκούνηδων, τονίζοντας πως πολύ σύντομα θα μπορέσουν να γνωρίσουν από κοντά μια πλούσια συλλογή ενδυμασιών σε ένα εκθεσιακό χώρο 500 τ.μ. , που μέχρι το τέλος του έτους θα ανοίξει τις πύλες για το κοινό.
Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα η Δρ Σόνια Κοζιού, Φιλόλογος-Μουσικολόγος, με αφορμή τη διδακτορική διατριβή της που είχε μελετηθεί από τους φοιτητές στο τρέχον εξάμηνο, στη σύντομη τοποθέτησή της τόνισε  την εθνομουσικολογική προσέγγιση του λαϊκού πολιτισμού όχι ως στάση και αχρονικότητα αλλά σαν μια αέναη δημιουργική διαδικασία. Ακολούθησε ένας πλούσιος και εποικοδομητικός διάλογος, που απέδειξε το ενδιαφέρον των νέων μας για θέματα  που αφορούν στην παράδοση.
Την Ημερίδα στήριξε η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, η οποία ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ευάγγελου Αυδίκου για την παραχώρηση της αίθουσας.


            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου