Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Πρόγραμμα 8ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Βόλου Σάββατο 28 Ιούνη 2014


6μμ: Έναρξη

6μμ – 9μμ: Παιδότοπος
Χώρος δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με υποστήριξη παιδαγωγών: Φοιτητές και φοιτήτριες των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε ποικίλες δραστηριότητες για μικρά παιδιά.
Στις 8μμ θα δοθεί παράσταση κουκλοθέατρου.

7μμ: Συζήτηση
Θέμα: Από τη Λαμπεντούζα μέχρι το Φαρμακονήσι και την Αμυγδαλέζα: μετανάστες της γης οι κολασμένοι
Ομιλητές
Κώστας Γούσης, νομικός
Θανάσης Κούρκουλας, μέλος Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό
Νασίμ Λομανί, Αφγανός πρόσφυγας
Συντονίστρια: Λίτσα Οικονόμου, δημοσιογράφος

9μμ: Προβολή
Το Φαρμακονήσι, τα κέντρα κράτησης, οι δολοφονικές (αντι)μεταναστευτικές πολιτικές Ελλάδας και ΕΕ.
Προλογίζει: Βίκη Μαγαλιού

10μμ: Συναυλία
Αφγανικό συγκρότημα, μεταναστευτικό, παραδοσιακή Αφγανική μουσική
Soul Matters, μαθητικό, hip hop
Bad Signal, rock
Ρεμπέτικο Σχήμα Κληματαριάρεμπέτικα


Πρόγραμμα 8ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Βόλου

Κυριακή 29 Ιούνη 2014

6μμ: Έναρξη

6μμ – 9μμ: Παιδότοπος
Χώρος δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με υποστήριξη παιδαγωγών: Φοιτητές και φοιτήτριες τωνΠαιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε ποικίλες δραστηριότητες για μικρά παιδιά.
Στις 8μμ θα δοθεί παράσταση κουκλοθέατρου.

7μμ: Συζήτηση
Θέμα: Βιώνοντας το κράτος έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα-Ανιχνεύοντας το δρόμο του φασισμού και των κοινωνικών κινημάτων σε όλη την Ευρώπη
Ομιλητές
Σάββας Μιχαήλ, συγγραφέας
Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος, μέλος συντακτικής ομάδας REDNotebook
Δημήτρης Σαραφιανός, μέλος ΚΕΔΔΕ (Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα)
Συντονιστής: Αντώνης Αντωνίου, ιστορικός

9μμ: Θεατρικό
«Εμένα οι φίλοι μου» θεατρικό δρώμενο βασισμένο σε ποιήματα της Κατερίνας Γώγου
Προλογίζει: Κώστας Ανέστης

9.30μμ – 12.00μμ Συναυλία
Εκτός Νόμου, μαθητικό, hip hop
Lawbreakers, μαθητικόrock & metal
Who Cares Blues Band, blues
Φοιτητικό Συγκρότημαελληνικό έντεχνο



8ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Βόλου
Δελτίο τύπου
Βόλος, 26/6/2014
Τα σύνορα είναι χαρακιές στο σώμα του πλανήτη
Πολεμάμε το σύστημα της εξαθλίωσης, όχι τους εξαθλιωμένους
Το 8ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Βόλου ανοίγει τις πύλες του σε δύσκολους καιρούς. Σε καιρούς βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, δημιούργημα των «από πάνω» που πιέζουν μέχρι συνθλίψεως τους «από κάτω» να πληρώσουν γι’ αυτήν. Οι «από κάτω» τρομάζουν, στρέφονται συχνά ο ένας εναντίον του άλλου, αγανακτούν με τους άλλους εξαθλιωμένους γύρω τους και όχι με αυτούς που προκαλούν την τεράστια εξαθλίωση και τις χιλιάδες αυτοκτονίες. Μαζί με το ξερίζωμα της ζωής μας, γινόμαστε μάρτυρες της απανθρωπιάς των συνοριοφυλάκων που πνίγουν πρόσφυγες στο Αιγαίο, των Στρατοπέδων Συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα, στην Κόρινθο, στην Ξάνθη, την Κομοτηνή και αλλού, της ντροπής του Τείχους του Έβρου, της θηριωδίας των αστυνομικών πογκρόμ, των Φυλακών Υψίστης Ασφαλείας για πολιτικούς κρατούμενους και για κάθε ανυπότακτο, της ανόδου της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Μετανάστες στοχοποιούνται συλλήβδην ως «εγκληματίες»,  πρόσφυγες και ντόπιοι αντιφασίστες δολοφονούνται, ομοφυλόφιλοι και ρομά μαχαιρώνονται από χρυσαυγίτες, αντιρρησίες συνείδησης και αρνητές στράτευσης «βαπτίζονται» εχθροί της πατρίδας και επί χρόνια σέρνονται στα στρατιωτικά δικαστήρια.
Όμως απέναντι στη βαρβαρότητα, την παθητικότητα και τον ατομικισμό ανθίζουν μοναδικά παραδείγματα συλλογικότητας, αγώνα και αξιοπρέπειας. Οι επί μήνες αγωνιζόμενες καθαρίστριες, οι μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, ο ένας χρόνος αυτοδιαχειριζόμενης λειτουργίας της ΒΙΟΜΕ, ο ανυπότακτος αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ, και μαζί της ΕΡΑ Βόλου. Οι μαζικές συγκρουσιακές αντιστάσεις των κατοίκων στις Σκουριές της Χαλκιδικής για το περιβάλλον και τον τόπο τους και οι συλλογικές αντιστάσεις των κατοίκων για το νερό στο Πήλιο και πρόσφατα των Κρητικών για τα χημικά της Συρίας. Οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι στεκιών και καταλήψεων και οι συνεχώς αυξανόμενες αριθμητικά δομές κοινωνικής αλληλεγγύης -για ντόπιους και ξένους-, αλλά κυρίως ο μαχητικός αντιφασισμός, δεν αφήνουν στους νεοναζί χώρο για διεκδίκηση στην πόλη μας.
Το 8ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Βόλου, το Σάββατο και την Κυριακή 28 & 29 Ιούνη στην παραλία του Βόλου, δεν είναι μόνο μια γιορτή, αλλά μια πράξη αντίστασης και έμπρακτης αλληλεγγύης. Με ποικίλες μουσικές,προβολέςθεατρικό δρώμενοεκθέσειςπαιδότοποκουκλοθέατρο και γεύσεις, αποτελεί ταυτόχρονα μια ουσιαστική ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. Θα συζητήσουμε για τις δολοφονίες μεταναστών στο Φαρμακονήσι και αλλού, για την άνοδο του φασισμού, αλλά και τα κοινωνικά κινήματα και τις προοπτικές τους στην Ευρώπη, για το κράτος έκτακτης ανάγκης που δημιουργείται στην Ελλάδα. Θα συναντηθούμε με όσους και όσες αναλαμβάνουν αντιφασιστική δράση, αντιστέκονται στην κρατική καταστολή, αναπτύσσουν αυτοοργανωμένα εγχειρήματα κοινωνικής αλληλεγγύης (λαϊκές συνελεύσεις, συλλογικές κουζίνες, κοινωνικά ιατρεία, δωρεάν μαθήματα κ.λπ.), προασπίζονται το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους ως κοινωνικά αγαθά, ανέλαβαν με επιτυχία εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης, προασπίζονται δικαιώματα κοινωνικών ομάδων. Θα συναντηθούν οι κοινοί μας αγώνες ενάντια στην καταπίεση προσφύγων και μεταναστών, ενάντια στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων όλων μας, ενάντια στην ανελέητη νεοφιλελεύθερη επίθεση.
Το 8ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, η μεγαλύτερη εκδήλωση αλληλεγγύης και ισότιμης συνύπαρξης της πόλης, λέει «όχι» στη ρατσιστική βία, στο φασισμό, στον εθνικισμό και στα μνημόνια. Το 8ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Βόλου θέλει να αποτελέσει βήμα για να ακουστούν δυνατά φωνές που παλεύουν για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου