Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Ελληνική Λαϊκή Παράδοση. Από το παρελθόν στο παρόν, επιστημονική-γενική επιμέλεια Ευάγγελος Αυδίκος, εκδόσεις Αλέξανδρος, Αθήνα 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Oι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, συνεχίζοντας το φιλόδοξο εκδοτικό τους πρόγραμμα, παραδίδουν στην κυκλοφορία ένα νέο επίτομο λαογραφικό έργο αφιερωμένο στην Ελληνική Παράδοση.
Το έργο αυτό, που ολοκληρώθηκε με την συνεργασία ενός εκλεκτού επιτελείου πανεπιστημιακών, προεξάρχοντος του Προέδρου της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και ομότιμου καθηγητή Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μιχάλη Μερακλή, συνεπικουρούμενου από πλειάδα άξιων επιστημόνων, προσφέρει στους αναγνώστες ένα πανόραμα του Λαϊκού Πολιτισμού μας, το οποίο θα μαγέψει και θα σαγηνεύσει κάθε Έλληνα με την ποικιλία της ύλης, το πλήθος των πληροφοριών, την ομορφιά των περιγραφών και το σπάνιο οπτικό υλικό, που αναδεικνύουν τον λαμπρό Ελληνικό Παραδοσιακό Πολιτισμό.
Πιστεύουμε ότι στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο και άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον η Ελλάδα διαθέτει ένα μοναδικό πλεονέκτημα: την διατήρηση και ανάδειξη της πολιστικής της κληρονομιάς. Αυτή η κληρονομιά, μαζί με τις φυσικές καλλονές της χώρας συνιστούν οιονεί τους δύο πλέον δυναμικούς άξονες της οικονομικής και πολιτιστικής της ανάπτυξης.

Η Ελληνική Παράδοση διά μέσου των αιώνων
O λαϊκός μας πολιτισμός αποτέλεσε για πολλά χρόνια οργανικό τμήμα της καθημερινότητας του λαού, στην ύπαιθρο και στα αστικά κέντρα, καθώς και των πολυποίκιλων συμπεριφορών του σε συγκεκριμένες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές δραστηριότητες. Επιπλέον, παλαιότερες μορφές του επιβιώνουν δυναμικά μέχρι και τον 21ο αιώνα –συχνά με νέο περιεχόμενο–, ενώ παρατηρούνται νέες εκφάνσεις του, υπογραμμίζοντας τη δύναμη του λαϊκού πολιτισμού να προσαρμόζεται, να αναπαράγεται αλλά και να αναγεννιέται.
Στόχος του τόμου είναι να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για όσους ενδιαφέ-ρονται να κατανοήσουν τις διαδικασίες δημιουργίας, λειτουργίας και αλλαγής αυτών των πολιτισμικών συμπεριφορών.
Αφετηρία για την εκδοτική αυτή πρωτοβουλία είναι η διαπίστωση ότι απουσιάζει ένας συγκεντρωτικός τόμος για τον λαϊκό πολιτισμό ικανός να αποτελεί πλαίσιο αναφοράς για όσους ενδιαφέρουν τέτοιες πληροφορίες, αλλά υποχρεώνονται να αναζητήσουν πολλές πηγές για να τις εντοπίσουν. Κύρια φιλοδοξία είναι να απευθυνθεί σε ευρύτερο, μη ειδικευμένο κοινό, συνεισφέροντας στη γνώση με την ποιότητα και την ποικιλία κειμένων που δεν περιορίζονται σε μια περιγραφή των λαογραφικών θεμάτων, αλλά επιχειρούν παράλληλα να εστιάσουν στην ερμηνεία, στη σημασιοδότηση, καθώς και στην οργανική σχέση των επιμέρους πραγματώσεων της σύνολης ελληνικής εμπειρίας και του συλλογικού φαντασιακού με την ευρύτερη κοινότητα ή κοινωνία.
Ο τόμος επίσης έχει την πρόθεση να προσελκύσει την προσοχή των Ελλήνων της Διασποράς (Αυστραλία, ΗΠΑ, Ευρώπη κ.λπ.) και γι’ αυτό τον λόγο στα επόμενα σχέδιά μας περιλαμβάνεται η κυκλοφορία του στην αγγλική γλώσσα.
Στην υλοποίηση αυτού του έργου είχαμε την τιμή της συμμετοχής κορυφαίων επιστημόνων, οι οποίοι συνεργάστηκαν υπό την εποπτεία του Ευάγγελου Αυδίκου, καθηγητή Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η έκδοση είναι συλλεκτικού τύπου
Σχήμα: 24x32 cm
Σελίδες: 544

Eξώφυλλο: Έγχρωμο, σκληρό, με προστατευτική θήκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου