Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Της Νόρας Ράλλη, Το εντελώς ελληνικό app του Παναγιώτη Κουρέτα Bookukoo: ανταλλάξτε βιβλία μέσω του κινητού σας, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 06/10/14



Ξεχάστε τα παγκάκια όπου τα αφήνατε στο bookcrossing. Ο νεαρός επιστήμονας συνέλαβε μια πανέξυπνη και απλή εφαρμογή, που επιτρέπει και τη ζωντανή επικοινωνία των χρηστών.




Συνήθως ακούμε πως τα κινητά και οι σύγχρονες τεχνολογίες απομακρύνουν τον αναγνώστη από το βιβλίο και την κλασική μέθοδο «επιλέγω, αγοράζω, διαβάζω», γυρίζοντας τις σελίδες φυσικά και άλλα παρόμοια. Να, όμως, που μία εφαρμογή για smartphones έρχεται να ανατρέψει το σκηνικό. Να, λοιπόν, που μέσω ενός κινητού και το διάβασμα προάγεται, αλλά και η ζωντανή επικοινωνία των χρηστών. Πόσο μάλλον, όταν το συγκεκριμένο app είναι ελληνικής εμπνεύσεως και κατασκευής! Λέγεται «Bookukoο» και είναι μια πλατφόρμα ανταλλαγής αναγνωσμάτων, που προάγει ταυτόχρονα την εντοπιότητα του βιβλίου, αλλά και την άμεση επαφή των ιδιοκτητών του. Κάτι διαφορετικό από το «bookcrossing», το οποίο είχαμε ακούσει τα τελευταία χρόνια (που αφήνεις ένα βιβλίο σε έναν δημόσιο χώρο με ένα σημείωμα για τον επόμενο που θα το διαβάσει κ.λπ.).

Ο Παναγιώτης Κουρέτας είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, τελείωσε με υποτροφία το μεταπτυχιακό του στο Harvard (Master of Science in Engineering Sciences), εργάστηκε σε Τόκιο και Χονγκ Κονγκ και είναι μόλις 32 ετών. Παράλληλα είναι και δεινός αναγνώστης και ο άνθρωπος πίσω από το «Bookukoο». «Το ξεκίνησα θέλοντας να επιλύσω ένα δικό μου πρόβλημα, που παρουσιάστηκε στον στρατό και, όχι, δεν είχε να κάνει με ανταλλαγή στις βάρδιες, αλλά… στα βιβλία. Εκεί διάβαζα πολύ και κατάλαβα πως έπρεπε να εφεύρω έναν τρόπο «έξυπνης ανακύκλωσης βιβλίων», για να μπορώ να διαβάζω καινούργια χωρίς να χρειάζεται να τα αγοράζω, αλλά και να χαρίζω τα δικά μου, χωρίς να είμαι ο μόνος».

Η εφαρμογή έχει ιαπωνικές επιρροές, αλλά μόνον ως προς το όνομα («Book-Kukoο») και ελληνική, προς το παρόν, βάση δεδομένων. «Ηθελα ένα όνομα αστείο και με το στοιχείο του παιχνιδιού. Εξάλλου, το διάβασμα μπορεί να γίνει παιχνίδι μέσω αυτής της εφαρμογής». Ο χρήστης ανεβάζει τα βιβλία που μπορεί να προσφέρει περνώντας απλά την κάμερα του κινητού του (Android και iPhone) πάνω από τον barcode του βιβλίου. Αυτός σαρώνεται την ίδια στιγμή και αυτόματα οι πληροφορίες περνούν στην «κεντρική βιβλιοθήκη».

«Πείτε, για παράδειγμα, πως πίνω καφέ στην πλατεία Μαβίλη. Βλέπω μέσω του «Bookukoο» αν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να μου προσφέρει ένα βιβλίο εκεί κοντά και έτσι βρισκόμαστε, ζωντανά, και ανταλλάσσουμε απόψεις και… λέξεις – έντυπες, μέσω του βιβλίου που θα μου δώσει, ή προφορικές!», εξηγεί ο Παν. Κουρέτας. Ο κάθε χρήστης δεν χρειάζεται να βάλει φυσικά την πραγματική του διεύθυνση, απλά ένα σημείο αναφοράς που ο ίδιος επιλέγει για να μπορούν να τον βρουν. Και αντί να αφήσει το βιβλίο σε ένα παγκάκι, το δίνει χέρι με χέρι.

Ετσι, έχεις τη δυνατότητα να επιλέγεις και συγκεκριμένο τίτλο, καθώς στους 10 μήνες εφαρμογής του «Bookukoο» ήδη το χρησιμοποιούν κάποιες εκατοντάδες χρήστες, με αποτέλεσμα να έχουν ανέβει στα ράφια της ηλεκτρονικής αυτής βιβλιοθήκης πάνω από 500 ελληνικά βιβλία, περίπου 30 από τα οποία έχουν ανταλλαγεί μεταξύ τους. «Είναι κάτι σαν μικρό κοινωνικό δίκτυο αναγνωστών, σαν μια λέσχη ανάγνωσης στην οποία συναντιέσαι με τη φυσική σου παρουσία, αλλά επιλέγεις να υπάρξεις σε αυτή μέσω κινητού!», εξηγεί ο Παν. Κουρέτας.

«Βασικά, μιλάμε για ανταλλαγή βιβλίων στη γλώσσα που έχουν αυτά γραφεί και με βάση την τοπικότητα του χρήστη. Αυτά συνδύασα στο «Bookukoο». Μελλοντικά, σκοπεύει να ενισχύει και τις κοινότητες των Ελλήνων της Διασποράς: «Φανταστείτε να είστε φοιτητής στο Βέλγιο και ψάχνοντας για ένα συγκεκριμένο βιβλίο στη γλώσσα σας, να γνωριστείτε με τον γείτονά σας, που θα τύχει να το έχει», μας λέει.

Ο Παναγιώτης διαβάζει ένα βιβλίο τον μήνα κατά μέσο όρο και απολαμβάνει έπειτα την «τεχνολογική ανακύκλωσή» του μέσω του «Bookukoο».
INFO: Το «Bookukoο» λειτουργεί κανονικά και σε tablets (iPad, iPad mini κ.ά.). https://www.facebook.com/bookukoo. http://www.bookukoo.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου