Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Μεγάλη Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού 2018 Σάββατο 9 Ιουνίου, 9 μμ, Θέατρο Πέτρας



Οι φωνές της πέτρας σμίγουν στην Πέτρα
Στην πιο μεγάλη, διαχρονικά, πολυφωνική σύναξη!

Ένα μεγάλο ταξίδι που διατρέχει Βαλκάνια και Μεσόγειο στον μεγαλύτερο, ετήσιο σταθμό του στην Αθήνα. Το Πολυφωνικό Καραβάνι, το μεγάλο ταξίδι των φωνών, ταξιδεύει είκοσι χρόνια τώρα, αφιερωμένο στην έρευνα, την προβολή και τη διάδοση της Λαϊκής Πολυφωνίας. Και μια νύχτα τον χρόνο, στην αρχή κάθε καλοκαιριού, επιστρμενο. ﷽﷽﷽﷽ακο παλιαγουδιστές με τραγοέφει δεκαέξι χρόνια τώρα, στο θέατρο της Πέτρας, με μια νύχτα αφιερωμένη στις «Φωνές της Πέτρας».

Το Σάββατο 9 Ιουνίου ανταμώνουν στην Πέτρα δεκαεννέα πολυφωνικοί όμιλοι και σχήματα, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, περισσότεροι από εκατό πενήντα τραγουδιστές με πολυφωνικά τραγούδια από Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Ιταλία! Η μεγαλύτερη γιορτή των φωνών που πλαισιώνεται και από μια απαράμιλλη ηπειρώτικη κομπανία καθώς και από γκρεκάνικες κιθάρες και ταμπουρέλα, θρακιώτικες γκάιντες, νταούλια και μακεδονίτικους νταχαρέδες. Μια γιορτή που κορυφώνεται με πάνδημους, κυκλωτικούς χορούς που, όπως το ίδιο το πολυφωνικό τραγούδι, μας θέλουν όλους μαζί.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ετήσιο αντάμωμα της κοινότητας πολυφωνίας που δημιουργήθηκε σιγά σιγά όλα αυτά τα χρόνια, χάρη στη δράση της διοργανώτριας «Άπειρος» (Πολυφωνικό Καραβάνι), με την ιδιαίτερη συμβολή των μεγάλων ανταμωμάτων στο Θέατρο Πέτρας. Μια κοινότητα που τολμά βήματα προς νέους ορίζοντες, με την εγγραφή του Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2016, με την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Πολυφωνικού Τραγουδιού εδώ και τρία χρόνια κάθε 14 Μάη, με την υποβολή πρότασης εγγραφής του Πολυφωνικού Καραβανιού στον κατάλογο Καλών Πρακτικών της UNESCO!

Οι Φωνές της Πέτραςσμίγουν στην Πέτρα, στο πιο όμορφο καλωσόρισμα του καλοκαιριού, στη μεγαλύτερη, την πιο γενναιόδωρη γιορτή πολυφωνίας! Με την παλαιότερη μουσική παράδοση να ξανοίγεται σε υποσχετικούς μέλλοντες διαρκείας! Το πολυφωνικό τραγούδι γνωρίζει μια νέα άνοιξη, χάρη στην καθοριστική συμβολή και αυτών των μεγάλων γιορτών πολυφωνίας που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι το Πολυφωνικό Καραβάνι στο θέατρο Πέτρας! Στη φετινή γιορτή έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή δεκαεννέα πολυφωνικοί όμιλοι:

Κυράδες της Άνω Δερόπολης», Χλωμό Άνω Πωγωνίου, Αετόπετρα, «Δελβινιώτικα», Κοσοβίτσα, «Χαονία», «Ισοκράτισσες», Όμιλοι των συλλόγων Ομοσπονδία Μουργκάνας, ΧΟ.ΠΟ.ΣΥ. «Δερόπολη», Λαογραφικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Χάονες», Πολιτιστικής Ένωσης Βουθρωτού, του Συνδέσμου Ηπειρωτών Ζωγράφου, τα σχήματα εργαστηριων πολυφωνίας Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας,«Πεντάτονο», «Πολύφωνο», οι LOT KURBETI από την Αλβανία, οι RODINA από την Βουλγαρία, οι «Ιώ» σε πολυφωνίες από την ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία και τον Βώλακα Δράμας και, μαζί τους, η ηπειρώτικη κομπανία του ΘΩΜΑ ΛΩΛΗ
Στη γιορτή θα χαρούμε πολυφωνικά τραγούδια από όλες τις περιοχές της Ηπειρώτικης Πολυφωνίας (Πωγώνι, Δερόπολη, Άνω Πωγώνι, Παρακάλαμος, Μουργκάνα, Βούρκος, Χειμάρρα, Ρίζα), από όλα τα είδη ελλαδικής και ελληνόφωνης πολυφωνίας (Βώλακας Δράμας, Κέρκυρα, ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία) καθώς και εξαιρετικά δείγματα Βαλκάνιας Πολυφωνίας (Αλβανία, Βουλγαρία). Η γιορτή θα κορυφωθεί με ηπειρώτικους χορούς, κυκλωτικούς, με όλους αντάμα στον χορό!

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 9 μμ στο Θέατρο Πέτρας. Τα ταμεία του θεάτρου θα ανοίξουν από τις 7μιση και οι πόρτες του θεάτρου από τις 8 μμ. Η γενική είσοδος είναι 10 ευρώ, μειωμένη τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ για τους άνεργους, τους φοιτητές και τους συλλόγους σε προαγορά δεκάδας εισιτηρίων. Ελεύθερη είσοδος για τα παιδιά μέχρι δεκαπέντε ετών.

Η «Άπειρος» Πολυφωνικό Καραβάνι ευχαριστεί για την πολύτιμη στήριξη τον Δήμο Πετρούπολης, το Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας, το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», την ΕΡΤ, την ΕΡΤ OPEN, το «Κόκκινο», τον Ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, την «ΑΛΛΗ ΟΧΘΗ» Ενέργειες Πολιτισμού και όλους όσοι έχουν κάνει την υπόθεση της επιτυχίας της γιορτής δική τους υπόθεση και πασχίζουν εθελοντικά καιρό τώρα για αυτό. Ευχαριστεί πάνω από όλους τους ομίλους, τους συλλόγους, τα εργαστήρια για την συμμετοχή τους που κάνει το αντάμωμα γιορτή και το πολυφωνικό τραγούδι, αυτό το σπάνιο είδος με την παλαιότατη καταγωγή, να ελπίζει στο μέλλον!


Ο «κυρατζής» του Πολυφωνικού Καραβανιού

Αλέξανδρος Λαμπρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου