Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Νέο ντοκιμαντέρ από τον βολιώτη χειρουργό Γ. Κωστή με τίτλο «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», Βόλος, Δευτέρα 1 Οκτωβρίου και ώρα 8 το βράδυ στη νέα αίθουσα του Πολυχώρου Τέχνης Ωδείου Φουντούλη – Gallery X (Ανθίμου Γαζή 107 και Χατζηαργύρη).



Δύο χρόνια έπειτα από την προβολή του ντοκιμαντέρ «Μίκης Θεοδωράκης – Άξιος εστί!», ο γιατρός Γιάννης Κωστής θα παρουσιάσει το νέο του ντοκιμαντέρ, σε ειδική εκδήλωση που οργανώνει  ο Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος Βόλου και το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου.   Το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που ετοίμασε ο Βολιώτης χειρουργός, θα προβληθεί την 1η Οκτωβρίου, ενώ θα έχει τίτλο «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία». Ο πρώην πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας Μαγνησίας ασχολείται ενεργά με την κινηματογράφηση από το 2012 και την τελευταία εξαετία αφιερώνει αρκετό χρόνο στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, η οποία τον εκφράζει ιδιαίτερα. Τον Νοέμβριο του 2016 παρουσίασε το πολιτιστικό έργο του σπουδαίου συνθέτη μας, Μίκη Θεοδωράκη, αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια απ’ όσους παρακολούθησαν το πρώτο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Ετούτη τη φορά, επέλεξε ένα από τα πιο γνωστά συνθήματα που ακούστηκαν στο Πολυτεχνείο το 1973 και το «έντυσε» με μουσική και εικόνες, επιχειρώντας να αναλύσει ευρύτερα τις τρεις έννοιες.Ο Γιάννης Κωστής έκανε ένα βήμα παραπέρα. Με αφορμή το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», το οποίο γράφτηκε στην Ιστορία και εξελίχθηκε σε ορόσημο στην πάλη για την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών πριν από 45 χρόνια, ο βολιώτης ιατρός επιχείρησε να δώσει το δικό του στίγμα μέσα από την ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά που τον χαρακτηρίζει. «Στο βίντεο, το οποίο είναι διάρκειας 80 λεπτών, δανείστηκα μεν το συγκεκριμένο σύνθημα του Πολυτεχνείου, αλλά δεν μένω σ’ αυτό. Δια μέσου του λόγου, των εικόνων και της μουσικής, προσπαθώ να πω πράγματα. Γι’ αυτό και αναλύω κάθε όρο του συνθήματος στην ευρύτερη διάστασή του. Για παράδειγμα το ψωμί. To αναλύω ως σύμβολο, π.χ. στην Κατοχή που έλειπε από το τραπέζι. Ή ακόμη στη θρησκευτική του διάσταση, αφού στην προσευχή ζητάμε «τον άρτο τον επιούσιο», δηλαδή τα βασικά και απαραίτητα. Στο ντοκιμαντέρ περιέχονται κι άλλοι συμβολισμοί. Για παράδειγμα, στα ζητήματα των διεκδικήσεων από τα συνδικαλιστικά κινήματα, πάντοτε πρόβαλλαν την εξασφάλιση του καθημερινού ψωμιού. Έπειτα να μην ξεχνάμε ότι για να παρασκευαστεί, απαιτείται μία εργασία, η οποία επίσης σχολιάζεται. Όσον αφορά στην παιδεία, αναλύεται η έννοιά της, σε αντιδιαστολή με την εκπαίδευση. Ποιες διαφορές υπάρχουν. Πώς οφείλει να είναι η Παιδεία, αλλά και πώς θα πρέπει να προσφέρεται στα παιδιά. Τέλος, η ελευθερία είναι ένα τεράστιο θέμα. Το διαπραγματεύομαι στη γενική θεώρησή της, γιατί στην πραγματικότητα σήμερα ελευθερία, είναι αυτή που έχει ο δυνατότερος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωστής. Κλείνοντας, ο γνωστός χειρουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη διαχρονικότητα του αγώνα και των διεκδικήσεων για καλύτερες συνθήκες ζωής μέσα από την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. «Κάποτε με το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» πορεύτηκε μία ολόκληρη γενιά. Σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, οι πόθοι που εξέφραζε τότε έμειναν ανεκπλήρωτοι σε πολύ μεγάλο βαθμό. Έτσι, η διεκδίκησή τους παραμένει επίκαιρη μέχρι και σήμερα», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Το ντοκιμαντέρ «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» θα προβληθεί την 1η Οκτωβρίου και ώρα 20.00 στη νέα αίθουσα του Πολυχώρου Τέχνης Ωδείου Φουντούλη – Gallery X (Ανθίμου Γαζή 107 και Χατζηαργύρη), στην πρώτη φετινή συνάντηση του Καφέ της Επιστήμης, του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Βόλου και του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου