Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Εκδήλωση στη Βιέννη για τον Άνθιμο Γαζή, την Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΕΝΝΗ
Η Iερά Μητρόπολη  της Αυστρίας, η Ελληνική Σχολή της Βιέννης, το σωματείο ‘’Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου’’  με τη συνεργασία του Λυκείου των  Ελληνίδων Βόλου, ενόψει της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου,  πραγματοποιούν  εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Ανθίμου Γαζή στη Βιέννη.
Για την πραγματοποίηση εκδήλωσης στη Βιέννη,  η πρόεδρος των Φίλων του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου,  Σούλα Μπαρτζιώκα  τόνισε:
 Η συνεργασία μας με την Iερά Μητρόπολη της Αυστρίας , την Ελληνική Σχολή της Βιέννης και το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου μας τιμά ιδιαίτερα. Προγραμματίσαμε την επετειακή εκδήλωση για την 25η Μαρτίου 1821 στη Βιέννη.  Η εκδήλωση,  η οποία είναι αφιερωμένη στον Άνθιμο Γαζή πραγματοποιείται, στο πλαίσιο της εξακτίνωσης του πολιτιστικού μας έργου, προβάλλοντας κορυφαίες πνευματικές προσωπικότητες του Τόπου μας με διεθνή εμβέλεια. Γνωρίζουμε ότι η Μητρόπολη αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα σταθερότητας και συσπείρωσης της Ομογένειας καθώς και ότι η Ελληνική Εθνική σχολή, είναι ο πνεύμονας της Ι.Μ. Αυστρίας. Ακριβώς γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους  συνεργαζόμαστε με την Μητρόπολη και την Ελληνική Σχολή της Βιέννης.
Πρόθεσή μας είναι,   να παρουσιάσουμε την ιστορική προσωπικότητα του Άνθιμου Γαζή, καθώς και τη σύνδεσή του  με τη Βιέννη και το Πήλιο. Πρόκειται για μια  τιμητική εκδήλωση,  αφιερωμένη στη μνήμη του συντοπίτη μας, πρωτεργάτη της Επανάστασης του 1821  Ανθίμου Γαζή,  η παραμονή του οποίου στη Βιέννη  (1796-1817) είναι στενά συνδεδεμένη με τη δραστηριότητά του εκεί, τόσο ως κληρικός και  προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου αλλά και ως διδάσκαλος,  προετοιμάζοντας την προεπαναστατική του δράση για την Εθνεγερσία του 1821.
Θα είναι πράγματι ένα πολύτιμο προσκύνημα για τα μέλη του σωματείου μας, η εκδήλωση και η επίσκεψη σ’ έναν ιστορικό χώρο, μέσα στον οποίο για αιώνες καλλιεργήθηκε και διαδόθηκε ο ελληνισμός, στο πλαίσιο μιας φιλικής ξένης χώρας.
Είμαι βεβαία ότι από την εν λόγω συνεργασία θα προκύψει μια ιδιαίτερα αξιόλογη εκδήλωση, η οποία θα συμβάλλει στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ του Βόλου και της Ελληνικής Ομογένειας της Αυστρίας, θα διδάξει σε όλους μας την έννοια της ενότητας του Ελληνισμού, αλλά και θα μας  αποκαλύψει, μέσα από την αυτενέργεια και την έρευνα της ιστορίας, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019 ώρα 12:00  στο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Βιέννης,  όπου και λειτουργούσε και ο Άνθιμος Γαζής . Ανάμεσα στους ιερείς που υπηρέτησαν στον ναό είναι ο Νεόφυτος Δούκας, ο Άνθιμος Γαζής και ο πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ ο Μεγαλοπρεπής.  Ο ναός φιλοξενήθηκε αρχικά σε άλλα κτίρια, ανεγέρθη στη σημερινή του μορφή, στην oδό των Ελλήνων (Griechengasse 8) στο κέντρο της Βιέννης, το 1806. Στο Ναό εκκλησιάζονταν ο Ρήγας Φεραίος, o Αλέξανδρος Υψηλάντης και τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Στον Άγιο Γεώργιο τοποθετήθηκε το λείψανο του Αλέξανδρου Υψηλάντη για την νεκρώσιμη ακολουθία. Η εκκλησία διαθέτει μέχρι σήμερα έργα επιφανών καλλιτεχνών όπως οι εικόνες του Κωνσταντίνου Παρθένη. Το 2016 ανακαινίστηκε πλήρως».  
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Δοξολογία,  κατάθεση στεφάνων.
Χαιρετισμοί:
Μητροπολίτης  Αυστρίας, Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. κ. Αρσένιος
Μπαρτζιώκα Κερασία, Εκπαιδευτικός ,Μουσειοπαιδαγωγός ,’’Πρόεδρος Σωματείου ‘’Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου’’ πρώην Δημ. Σύμβουλος Βόλου. Παράλληλα, η Πρόεδρος  θα παρουσιάσει το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής και πτυχές του σύγχρονου Βόλου, μέσα από ένα εξαιρετικά καλαίσθητο  video, το οποίο επιμελήθηκαν ο Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.
Ομιλία Μαρίας Σπανού, ιστορικής ερευνήτριας-προέδρου  του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου με θέμα «Άνθιμος Γαζής: ‘’O πρωτοπόρος ρασοφόρος Πηλιορείτης στον ελληνικό Διαφωτισμό».
Μουσικό Πρόγραμμα (διάρκειας 20 λεπτών): Αγροκώστας Βασίλειος, Μουσικός, καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Βόλου, ο  οποίος με πρωτοβουλία του σωματείου ‘’Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου θα ταξιδέψει στη Βιέννη προκειμένου  να πλαισιώσει την εκδήλωση με μουσικό πρόγραμμα.
Συμμετέχει η Χορωδία της Ελληνικής Σχολής της Βιέννης, της οποίας  οι μαθητές θα συνοδεύουν τον κ. Βασίλη Αγροκώστα.
 Η συμμετοχή  μας στην εν λόγω εκδήλωση θα αναδείξει τον τόπο μας και την  ιστορία του,  τις Μηλιές και το Πήλιο,   που υπήρξε και  η γενέτειρα του μεγάλου δασκάλου Άνθιμου Γαζή.
Είναι βέβαιο ότι θα μας γεμίσει συγκίνηση και υπερηφάνεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου