Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Ημέρα της Γυναίκας: Εκδήλωση του ΛΕΒ σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΛ Αφιέρωμα στην Μαρία Κασσαβέτη-Ζαμπάκου, μια γυναίκα σύμβολο




Στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι αφιερωμένη η ανοικτή εκδήλωση που διοργανώνει το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΛ-Περιφέρειας Θεσσαλίας, την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019 και ώρα 7 μ.μ. στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου.   Η εκδήλωση περιλαμβάνει την  παρουσίαση ενός εξαιρετικού λευκώματος-βιβλίου,   με τίτλο «Μαρία Κασσαβέτη-Ζαμπάκου, ένα εκθαμβωτικό φθινόπωρο»  (εκδόσεις «Μέλισσα»). Η έρευνα και  η συγγραφή του βιβλίου ανήκει στην Μιράντα  Σοφιανού-Παρασκευά, ενώ την εικαστική επιμέλειά του  υπογράφει η Φωτεινή Στεφανίδη.
Πρόκειται για μια ιστορία συναρπαστική, που αναφέρεται στην Μ. Κασσαβέτη (1843-1914),  μια  καλλονή με καταγωγή από τη Ζαγορά από την πλευρά του πατέρα της (Δημ. Κασσαβέτης), που πρωταγωνίστησε στον καλλιτεχνικό κόσμο  της βικτωριανής εποχής του 19ου αιώνα στο Λονδίνο.  Η   Κασσαβέτη  σύζυγος του Κωνσταντινουπολίτη μεγαλογιατρού Δ. Ζαμπάκου,   εκθαμβωτική και πνεύμα ελεύθερο, έγινε μούσα του διάσημου Άγγλου ζωγράφου Έντουαρντ Μπερν- Τζόουνς, ο οποίος με την τέχνη του  πέρασε στην αθανασία.  Γι’ αυτό και το έργο του τιμάται από την Tate Britain σε μια μεγάλη αναδρομική που θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη του τρέχοντος μήνα (Φεβρουάριος 2019). 
Η   Κασσαβέτη, μια γυναίκα μοναδική στην εποχή της, υπήρξε μεγάλη καλλιτέχνιδα, ικανή να μεταμορφώνει και να μεταμορφώνεται, ποιητική και συγχρόνως μια παθιασμένη Ελληνίδα. Μεγάλωσε σε ένα σπίτι – παλάτι στο Λονδίνο, σε μια οικογένεια με βαθιά ελληνική συνείδηση. Το σπίτι της οικογένειάς της, της οικογένειας Ιωνίδη από την πλευρά της μητέρας της, στο Holland Park, ήταν ένα ζωντανό μουσείο, με φίλους διάσημους γλύπτες, ζωγράφους, μουσικούς και λογοτέχνες και με μια ζωή γεμάτη Ελλάδα. Ο λογοτεχνικός τους κύκλος περιλαμβάνει προσωπικότητες όπως της Τζορτζ Έλιοτ, του Ροντέν κ. ά. Τα περισσότερα μέλη της οικογένειας  ήταν   ευεργέτες, μεγάλοι συλλέκτες και υποστηρικτές καλλιτεχνών.  Η θρυλική συλλογή τους κληροδοτήθηκε στο Victoria and Albert Museum του Λονδίνου, όπου εκτίθεται.
Η ίδια, όπως λέγεται,  έφερνε μέσα  της την τρικυμία και τη γαλήνη του Αιγαίου, το φως και τα χρώματα της θάλασσας. Αυτά ήταν τα δώρα που πρόσφερε, μαζί με τους θεούς, τους ήρωες και τους ελληνικούς μύθους, στον Έντουαρντ Μπερν- Τζόουνς το μεγάλο Προραφαηλίτη ζωγράφο. Κι εκείνος, γοητευμένος, λουσμένος από τον ήλιο της γοητείας της, την ακολούθησε μέχρι τέλους. Την εποχή αυτή κυριάρχησε ο ρομαντισμός και ο μυστικισμός, ενώ την ίδια εποχή έκανε την εμφάνισή της η αδελφότητα των Προραφαηλιτών ζωγράφων, που το κίνημά τους επηρέασε την αγγλική και την ευρωπαϊκή ζωγραφική. Η κίνησή τους γνώρισε μεγάλες αντιδράσεις από το κατεστημένο της εποχής.
Αυτό, όμως που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι,  ότι η Κασσαβέτη υπήρξε ένθερμη πατριώτισσα.  Το έργο της συνδέεται με την  Ένωση των Ελληνίδων (1896) και τη μεγάλη προσφορά  της στον  ατυχή Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897, στο Βόλο και εν γένει  στη Θεσσαλία,  όταν οργάνωσε  με δικά της χρήματα αποστολή νοσοκόμων για την περίθαλψη των τραυματισμένων στρατιωτών. Η ίδια ήταν μαζί τους στην μάχη του Δομοκού, αλλά και στο Βελεστίνο καθώς και στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στο Βόλο.
Την  σπουδαία αυτή έκδοση θα παρουσιάσουν οι: Θοδωρής Κοντάρας, Φιλόλογος-ερευνητής, Ντίνα Αδαμοπούλου, Αρχειονόμος-Ιστορικός, Διευθύντρια του Αρχείου-Μουσείου Ύδρας,  Δρ. Αριστείδης Γ. Διαμαντής, Γιατρός, ιστορικός της Ιατρικής και συγγραφέας και η  Μιράντα Σοφιανού. Συντονίζει η Μάγδα Κουμπαρέλου, Ιστορικός Τέχνης. Η εκδήλωση διανθίζεται μ’ ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στη γυναίκα διαχρονικά, το οποίο θα ερμηνεύσουν:  Χριστίνα Μαργαρίτου, υψίφωνος  και Φρόσω Γαρδικλή στο πιάνο.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου