Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Έξι συν ένας λόγοι που φέτος θα κάνουμε road trip στην Ήπειρο Ένα από τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας με τις μεγαλύτερες αντιθέσεις μάς προκαλεί να το εξερευνήσουμε και το neaodos.gr/tours θα είναι ο ξεναγός μας ΤοΒΗΜΑ Team 17.08.2020, 09:00


Έξι συν ένας λόγοι που φέτος θα κάνουμε road trip στην Ήπειρο | tovima.gr
Ακόμη και ο μεγαλύτερος λάτρης του ξερού τοπίου των Κυκλάδων, δεν θα καταφέρει να μείνει ασυγκίνητος μπροστά στην άγρια ομορφιά της Ηπείρου. Ορμητικά ποτάμια και κατάφυτες πλαγιές της Πίνδου, γρήγορα δίνουν τη θέση τους σε καταπράσινα, τροπικά νερά – και πάντα, σε κάποια γωνιά περιμένει να τον επισκεφτούμε κάποιος θησαυρός του πολιτισμού μας. Δεν χρειάζεται να τον αφήσουμε στην αναμονή. Αυτοί είναι οι έξι λόγοι που δεν βλέπουμε την ώρα να βγάλουμε το αυτοκίνητό μας στον αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού και να χαθούμε στις ομορφιές της.

Γιατί έχουμε βρει την ιδανική διαδρομή

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ένας καλός τρόπος να διαπιστώσουμε στο μέγιστο τις ομορφιές της Ηπείρου, είναι να ξεκινήσουμε από τις παραθαλάσσιες ομορφιές της, για να καταλήξουμε στην πραγματική της καρδιά: στο βουνό. Συγκεκριμένα, ξεκινώντας από την κομψή Πρέβεζα να προχωρήσουμε προς την Πάργα – με μερικές πολύτιμες παρακάμψεις για να απολαύσουμε ορισμένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα. Στη συνέχεια, να πάρουμε το δρόμο προς τα Ιωάννινα, για να ολοκληρώσουμε τη διαδρομή μας στα θρυλικά Τζουμέρκα.

Γιατί κρύβει τους πιο πολύτιμους αρχαιολογικούς θησαυρούς

Παρά το ορεινό της τοπίο και εν μέρει λόγω των δύσκολων καιρικών της συνθηκών που την έντυναν με έναν αέρα μυστηρίου, η Ήπειρος αποτέλεσε λίκνο του ελληνικού πολιτισμού ήδη από τα βάθη της αρχαιότητας. Κάνοντας μερικές μικρές παρακάμψεις στη διαδρομή μας όπως αποκαλύπτουν και οι Διαδρομές, έχουμε τη δυνατότητα να δούμε ορισμένα από τα πιο αξιόλογα, μυστηριώδη και γοητευτικά μνημεία του πολιτισμού μας.

Νικόπολη

Λίγο μετά την Πρέβεζα, στο πλάι του αυτοκινητοδρόμου της Ιόνιας Οδού συναντάμε τη Νικόπολη. Στο αρχαιολογικό της μουσείο μπορούμε να μάθουμε τα πάντα για τη θαυμαστή ρωμαϊκή πόλη, μέσα από αριστουργήματα της γλυπτικής, της αγγειοπλαστικής και της χρυσοχοΐας, αλλά και μέσα από καθημερινά αντικείμενα. Τα ίδια τα ερείπια της πόλης, όμως, είναι εκείνα που πραγματικά εντυπωσιάζουν με το μεγαλείο τους: Τα τείχη, το ωδείο του 2ου αιώνα μ.Χ., το θέατρο και τα απομεινάρια των ρωμαϊκών αρχοντικών, μας επιτρέπουν να περπατήσουμε – κυριολεκτικά – μέσα στην ιστορία.

Νεκρομαντείο Αχέροντα

Στην πεδιάδα του Αχέροντα, εκεί που κάποτε βρισκόταν η Αχερουσία λίμνη, στην αρχαιότητα περίμενε ο Χάροντας με το βαρκάκι του, να μεταφέρει τις ψυχές στον κάτω κόσμο. Από τη δεκαετία του ’50 και έπειτα, αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στην επιφάνεια ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα της αρχαιότητας: Το νεκρομαντείο του Αχέροντα, όπου οι νεκροί έδιναν τους χρησμούς τους στους ζωντανούς. Ένα από τα στοιχεία που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη, είναι και η ακουστική του χώρου της υπόγειας αίθουσας, αφού η απόλυτη ησυχία συνδυάζεται με πολύ χαμηλή αντήχηση. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτό το γεγονός οδηγούσε στα έντονα ψυχοακουστικά φαινόμενα των επισκεπτών – δηλαδή, στη… λήψη των χρησμών.

Δωδώνη

Ποιο είναι το αρχαιότερο μαντείο της Ελλάδας; Αν απαντήσατε «οι Δελφοί», ξανασκεφτείτε το. Η Δωδώνη, το μαντείο που ήταν αφιερωμένο στον Δία – αφού πρώτα πέρασε από μια σειρά από αρχαιότερες θεότητες – έδινε τους χρησμούς του από πολύ νωρίτερα. Αργότερα εκτοπίστηκε λόγω… θέσης, αφού βρισκόταν σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση από τις μεγάλες πόλεις – αλλά σε πολύ κοντά στα σημερινά Γιάννενα. Αθλητικοί αγώνες, ιερές γιορτές και παραστάσεις, όμως, συνέχισαν να συμβαίνουν για πολύ καιρό αφού βρέθηκε στη δεύτερη θέση. Σήμερα εξακολουθούν να σώζονται μέρη του μαντείου, αλλά και το θέατρό της, που με χωρητικότητα 17.000 θεατών ήταν ένα από τα μεγαλύτερα της αρχαιότητας. Μάλιστα, επί ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μετατράπηκε σε… ελληνικό Κολοσσαίο, με μονομάχους και άγρια θηρία.

Γιατί η ιστορία συνεχίστηκε

Από τα κάστρα της Πρέβεζας, μέχρι το διάσημο Φετιχιέ Τζαμί των Ιωαννίνων, ολόκληρη η Ήπειρος φέρει ανεξίτηλα τα σημάδια των «χεριών» από τα οποία πέρασε μέχρι την απελευθέρωσή της. Εκτός του αρχαιολογικού μουσείου, θα βεβαιωθούμε ότι θα κάνουμε μια στάση και στο λαογραφικό και το βυζαντινό μουσείο των Ιωαννίνων, αλλά και στο μουσείο αργυροτεχνίας, της τέχνης που γέννησε τα περίφημα γιαννιώτικα κοσμήματα.
Πριν εγκαταλείψουμε τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, για να προχωρήσουμε προς τα Τζουμέρκα, είναι σίγουρο ότι θα σταματήσουμε στο κάστρο των Ιωαννίνων, αλλά και ότι θα κάνουμε μια βόλτα γύρω από τη Λίμνη Παμβώτιδα και το νησάκι που φιλοξενεί στην αγκαλιά της, για να θυμηθούμε την ιστορία της κυρά-Φροσύνης.

Γιατί έχει απίθανες θάλασσες

Μπορεί όταν σκεφτόμαστε την Ήπειρο, το μυαλό μας να μην πηγαίνει στο… απέραντο γαλάζιο. Όμως είναι σαφές ότι κάνουμε λάθος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η δυτική της πλευρά βρέχεται ολόκληρη από το φημισμένο για τα κρυστάλλινα νερά του Ιόνιο Πέλαγος. Από το λιμάνι της Πρέβεζας και της Πάργας, μέχρι τα Σύβοτα, οι παραλίες που έχει να μας προσφέρει είναι ικανές να καλύψουν κάθε πιθανό γούστο. Χρειάζεστε κάποια απόδειξη; Η μεγαλύτερη αμμουδιά της Ευρώπης, η μήκους 25 χλμ. παραλία Μονολίθι, βρίσκεται στα… βόρεια της Πρέβεζας! Μάλιστα, αποτελεί και έναν από τους τόπους που επιλέγει η διάσημη χελώνα καρέτα-καρέτα για να γεννήσει τα αβγά της. Και κάτι πρέπει να ξέρει, δε νομίζετε;

Γιατί (εννοείται πως) έχει και τα πιο μαγικά βουνά

Πράσινα, απόκρημνα και γεμάτα νερά, τα Τζουμέρκα είναι αδύνατον να μας αφήσουν ασυγκίνητους.
Μέσα τους κρύβεται μεταξύ άλλων το Συρράκο, που θεωρείται το πιο όμορφο χωριό της Ελλάδας χάρη στα πετρόχτιστα σπίτια του, τα Άγναντα, με την ανεμπόδιστη θέα που τους χάρισε το όνομά τους, οι πλακόστρωτοι Καλαρρύτες με τα τρομερά αρχοντικά, τη Μονή Κηπίνας, το Σπήλαιο της Ανεμότρυπας… η λίστα δεν έχει τέλος. Για να βεβαιωθείτε οτι δεν θα χασετε τιποτα, προτείνουμε να κάνετε την έρευνα σας απο πριν, εξερευνώντας τις Διαδρομές.

Γιατί μπορούμε να τριγυρνάμε με ασφάλεια

Ας μην γελιόμαστε: Η βασικότερη προτεραιότητά μας όταν προγραμματίζουμε ένα road trip, θα πρέπει να είναι η επιλογή μιας ασφαλούς διαδρομής. Χάρη στον υπερσύγχρονο αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού που λειτουργεί, διαχειρίζεται και συντηρεί η Νέα Οδός, αυτό είναι εξασφαλισμένο για το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μας – φτάνει να δείξουμε προσοχή με τις παρακάμψεις που σχεδιάζουμε να κάνουμε.

Πόσο καλά γνωρίζουμε την Ελλάδα;

Μπορεί η χώρα μας να είναι μικρή, όμως η πλούσια τοπογραφία και ιστορία της συνεπάγεται ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ακούσει ποτέ ορισμένους από τους πιο πολύτιμους θησαυρούς της. Φέτος, μπορούμε να κάνουμε την αρχή και να γνωρίσουμε καλύτερα τη χώρα στην οποία ζούμε, ξεκινώντας από τις ομορφιές της που μας περιμένουν στην… άκρη του δρόμου.
Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα www.neaodos.gr/tours από το λάπτοπ πριν ξεκινήσουμε – ή από το κινητό μας, θα μας εξασφαλίσει ότι δεν θα προσπεράσουμε από λάθος τίποτα αξιόλογο και θα μας προσφέρει τα πρώτα στοιχεία για την πλούσια ιστορία της Ηπείρου – και όχι μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου