Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Τα πανηγύρια μας. Οι καιροί αλλάζουν, τα πανηγύρια μένουν. Πρακτικά 6ης Συνάντησης Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων και Ν.Α. Πίνδου (Συρράκο, 26-31 Αυγούστου 2018)Ευάγγελος Αυδίκος (επιμέλεια-εισαγωγή), Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, Βόλος 2020, σελ. 131




 

Το πανηγύρι  για κάθε ομάδα είναι μια σημαντική γιορτή. Μια τελετουργία που έχει πολλαπλές λειτουργίες αλλά και συμβολισμούς. Ακόμη και στις τελευταίες δεκαετίες που το  πανηγύρι έχει μεταλλαχθεί, συνεχίζει να οργανώνει τον χώρο της κοινότητας, επιτρέπει στα μέλη της κοινότητας την επιτέλεση εκδηλώσεων της θρησκευτικής τους λατρείας, αλλά και χρησιμοποιείται ως χώρος οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών ανταλλαγών. Διατυπώθηκε πλούσιος προβληματισμός (θεματικοί άξονες , πανηγύρι και τοπική ιστορία, πανηγύρι και οικονομία, πανηγύρι και μουσική, πανηγύρι και άυλη πολιτιστική κληρονομιά), που δεν περιορίστηκε στα επιστημονικά ερωτήματα αλλά ο διάλογος εστιάστηκε στη συγκρότηση , κοινωνική και πολιτισμική αλλά και οικονομική, των σύγχρονων κοινωνιών.

    Αυτό είναι το θέμα που απασχολεί τον παρόντα τόμο, που είναι τα πρακτικά του 6ου Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων και Νοτιοανατολικής Πίνδου. Το θέμα  της συνάντησης ήταν  η μορφή των σημερινών πανηγυριών,  η οικονομική διάσταση που συχνά επισκιάζεται από την κοινωνική και πολιτισμική διάσταση, η θέση της μουσικής στο πανηγύρι και η σχέση των μουσικών κομπανιών με τους χορευτές αλλά και αυτό που ορίζεται ως παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι, η συζήτηση για το εθνικό αποθετήριο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Ο τόμος απαρτίζεται από δύο μέρη. Ο πρώτος αποτελείται από κείμενα επιστημόνων, προϊόντα μακροχρόνιας έρευνας: τελετουργίες και πανηγύρια, το κοινωνικό πλαίσιο των πανηγυριών, τοπική ιστορία - πολιτισμική ταυτότητα - συμβολική συγκρότηση,  τα πανηγύρια της Ικαρίας ως αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης της κοινωνικής δομής,  Το πανηγύρι του Συρράκου: ανασυγκροτώντας την κοινότητα στο χοροστάσι,  από το τοπικό πανηγύρι στο αστικό γλέντι: επαναδιαπραγμάτευση και αναφορές στην παραδοσιακότητα στις γλεντικές περιστάσεις στην Ακαδημία Πλάτωνος. Στο δεύτερο μέρος ομάδα συμμετεχόντων και συμμετεχουσών στην επιτόπια έρευνα στο Συρράκο, τους Καλαρρύτες και τα Πράμαντα Ιωαννίνων παρουσιάζει τα πορίσματά της με επίκεντρο το θέμα «Πανηγύρια στα Βόρεια Τζουμέρκα. Συνέχειες και Ασυνέχειες» ( Ο διαρκής διάλογος χώρου-μουσικής στην τέλεση των πανηγυριών, Χορευτικά δρώμενα των πανηγυριών. Ο ρόλος των δύο φύλων στον χορό, Από το πανηγύρι στο ιδιωτικό γλέντι. Το γλέντι του Χασάνη).

  Το βιβλίο κοστίζει 12 ευρώ.

Όσοι/ες το προμηθευτούν , με προσωπική παρουσία,  από το Βιβλιοπωλείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (τηλ. 2421 074118, Ιάσονος 135, 9π. -14μμ), θα το αγοράσουν με έκπτωση 40%.

Ακόμη, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να το παραγγείλουν  με αντικαταβολή από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Θεσσαλίας, κυρία Γιωργία Σιαπάτη, τηλ. 24210 74378 , email: press@uth.gr

 

Μπορούν επίσης να το παραγγείλουν μέσω οποιουδήποτε βιβλιοπωλείου, από κάθε σημείο της Ελλάδας ή το εξωτερικό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου