Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Ευάγγελος Αυδίκος, Κατραπακιές, ΕΦΣΥΝ, 23 Μαϊου 2023

  

·                             Facebook

·                             Twitter

·                             E-mail

·                             

Κατραπακιά, λέει το λεξικό, είναι το δυνατό χτύπημα στον σβέρκο ή στο κεφάλι. Με τη χρήση της παλάμης. Εχει όμως και μεταφορική σημασία, όπως κάθε λέξη που σέβεται τον εαυτό της. Κατραπακιά είναι λόγος ή πράξη, ένα γεγονός που εκδηλώνεται, παρά τα προσδοκώμενα, προκαλώντας σ’ αυτούς που τη βιώνουν αρνητικά συναισθήματα: θλίψη, απογοήτευση.

Πρώτη αντίδραση στην κατραπακιά είναι η ζαλάδα που προκαλεί απορία και δυσκολία κατανόησης αυτού που συνέβη. Δεύτερη αντίδραση είναι η αναζήτηση ενός αποδιοπομπαίου τράγου να φορτωθεί όλα τα ανομήματα. Κι αυτό συνοδεύεται από μια γραφειοκρατική αυτοκριτική και ανάληψη ευθυνών.

Κατραπακιές. Ο σβέρκος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κοκκίνισε από τα πολλά χτυπήματα. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν χωράει παρερμηνείες. Είναι μια καθαρή νίκη του κυβερνητικού κόμματος που ξάφνιασε και τους ίδιους. Είναι μια συντριβή για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που διέλυσε τις αυταπάτες, αναδεικνύοντας την ίδια στιγμή τις λαθεμένες εκτιμήσεις των δεδομένων και τις επιλογές που δεν είχαν συνέπεια.

Κατραπακιές. «Αγνώστου ετυμολογίας» προσθέτει το λεξικό δίπλα από τη λέξη. Οι κατραπακιές ως πράξη έχουν εσωτερική προέλευση. Σ’ αυτά που δεν έγιναν και στην απουσία της τοπικότητας. Ελάχιστα πρόσωπα, χωρίς ιδιαίτερο, σε μεγάλο βαθμό, κοινωνικό έρμα, ανέλαβαν ευθύνες υποκαθιστώντας τους πολίτες. Ασθενής φωνή στην τοπική αυτοδιοίκηση και άτομα που προέτασσαν το ίδιον συμφέρον και όχι την υπεράσπιση των πολιτών. Ψηφοδέλτια για να υπηρετήσουν τους ημετέρους και όχι για να δώσουν τη μάχη της γείωσης με τη γειτονιά. Παζάρια ανάμεσα στις τάσεις για να διαμοιραστούν τα οφίτσια.

Δημιουργία εσωτερικών κομματικών πύργων με τις επιτροπές «σοφών», που ουδέποτε δικαιολόγησαν τον ρόλο τους. Κλεισμένοι στη Βουλή και στις δημόσιες ή κομματικές θέσεις ανέπτυξαν έναν ιδρυματισμό που πολλές φορές εξελίχθηκε σε πολιτική κώφωση – αν δεν προερχόταν από τη στενή ομάδα των συμβούλων, οι οποίοι ψέλλιζαν όσα οι προϊστάμενοι επιθυμούσαν να ακούσουν.

Η περιφερειακότητα ως μια άλλη πρόταση για οργάνωση του κοινωνικού χώρου υποχώρησε μπροστά σε σκοπιμότητες. Οσοι την υποστήριξαν, με αφορμή τις μετακινήσεις των πανεπιστημιοποιημένων πλέον ΤΕΙ στην έδρα του Πανεπιστημίου, απομονώθηκαν. Προβλήθηκε κατά κόρον η αποφασισμένη άμεση κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ενώ αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημείο προς διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς για τον εκπαιδευτικό χάρτη.

Κατραπακιές λοιπόν. Πανταχόθεν. Οι σβέρκοι αιφνιδιάζονται όταν κάποιος απομακρύνεται από τις αγωνίες των πολιτών. Οταν υποκαθιστά την ανάλυση και το συγκροτημένο πρόγραμμα με τον τελετουργικό λόγο στις τηλεοπτικές εκπομπές.

Οι κατραπακιές μπορούν να είναι χρήσιμες μόνο αν αναζητηθούν οι αιτίες μέσα στο συλλογικό σώμα. Σ’ αυτούς που κάνουν κουμάντο χωρίς να ακουμπάνε σε ισχυρά πέλματα. Οι κατραπακιές μπορούν να επανέλθουν αν φορτωθεί η ευθύνη σε κάποιον αποδιοπομπαίο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου