Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗς ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΕΝΗΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

Γιατί δεν λέτε την αλήθεια;

Αξιότιμη κυρία Επιτετραμμένη,

Σε λάθος εφημερίδα (και διευθυντή) στείλατε την επιστολή σας, επικαλούμενη δήθεν συγκρίσεις ανάμεσα σε όσα διαδραματίζονται στη Λωρίδα της Γάζας και το Ολοκαύτωμα. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» γνωρίζει πολύ καλά το έγκλημα της συστηματικής εξόντωσης των Εβραίων και έχει τιμήσει τη μνήμη τους με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα. Είμαστε από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας μας στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του ρατσισμού, του φασισμού και της επανεμφάνισης του νεοναζισμού στην Ελλάδα. Δεν έχουμε δει, ωστόσο, καμιά επιστολή σας στον πρωθυπουργό και το κόμμα του για τις κορυφαίες θέσεις που εμπιστεύτηκαν σε αμετανόητους οπαδούς του ρατσισμού, σε τσεκουράτους υποστηρικτές του αντισημιτισμού και σε ντελάληδες των «Πρωτοκόλλων των σοφών της Σιών». Μήπως τα ανταλλάγματα που πήρε η κυβέρνησή σας, «εμφανή και μη», είναι τόσο σημαντικά που απαλύνουν τη θλίψη σας;

Εξίσου καλά γνωρίζουμε, όμως, να ξεχωρίζουμε, να αποκαλύπτουμε και να στιγματίζουμε τη βάρβαρη και απάνθρωπη πολιτική μιας κυβέρνησης που δεν έχει κανέναν ηθικό ενδοιασμό και δεν σέβεται κανένα κανόνα διεθνούς δικαίου. Ισχυρίζεστε στην επιστολή σας ότι δίνετε μια «πληρέστερη εικόνα για την κατάσταση στη Γάζα» και το μόνο που διαπιστώνουμε είναι ότι επαναλαμβάνετε μονότονα τα προπαγανδιστικά συνθήματα της κυβέρνησής σας, νομίζοντας ότι θα πείσετε τους ενήμερους αναγνώστες μας. Δεν θα σας ακολουθήσουμε στη λογική του μίσους και της αντεκδίκησης, στην αριθμητική των επιδρομών σας, των ρουκετών τους, των σηράγγων και των βομβών.

Γιατί δεν τολμάτε να μιλήσετε για την πολιτική ουσία του ζητήματος; Γιατί στην επιστολή σας δεν υπάρχει η λέξη «Παλαιστίνη»; Γιατί κρύβετε την αλήθεια; Η κυβέρνησή σας είναι μια στρατιωτική κατοχική δύναμη στη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη και στη Λωρίδα της Γάζας. Βρίσκεστε ως στρατός κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη εδώ και 47 ολόκληρα χρόνια και όχι μόνο αρνείστε να αποχωρήσετε, αλλά τα εποικίζετε συνεχώς με εκατοντάδες παράνομες πόλεις και εκατοντάδες χιλιάδες εποίκους για να διαιωνίσετε την κατοχή τους. Παραπληροφορείτε τον κόσμο γράφοντας για «ειρηνευτική διαδικασία», όταν οι πάντες γνωρίζουν ότι τις συμφωνίες του Οσλο, που υπέγραψε με τους Παλαιστίνιους το 1993 ένας γενναίος Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο Ιτζχάκ Ράμπιν -τον οποίο δολοφόνησε ένας ακροδεξιός συμπολίτης σας- τις υπονόμευσαν και τις ακύρωσαν οι διάδοχοί του, με αποκορύφωμα τον σημερινό πρωθυπουργό σας, Μπ. Νετανιάχου, έναν άνθρωπο που ποτέ δεν πίστεψε στην ειρηνική συνύπαρξη Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

Κυρία Επιτετραμμένη,

Κατανοώ τον άχαρο ρόλο σας να προσπαθείτε να υποστηρίξετε την πολιτική μιας βαθιά αντιδημοκρατικής κυβέρνησης, που χάνει συνεχώς ακόμη και την υποστήριξη παραδοσιακών φίλων της σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλήθεια, δεν σας προβληματίζει ότι κορυφαία φιλελεύθερα και συντηρητικά μέσα ενημέρωσης στη χώρα μας αποστασιοποιούνται από τα εγκλήματα που διαπράττει η κυβέρνησή σας στη Γάζα; Να γνωρίζετε, πάντως, ότι η προπαγάνδα έχει όρια. Δεν μπορείτε επ’ άπειρον να παρουσιάζετε ως τρομοκράτες έναν ολόκληρο λαό, ούτε να μεταμφιέζετε ένα ζήτημα αυτοδιάθεσης και ανεξαρτησίας σε υποτιθέμενη θρησκευτική σύγκρουση ανάμεσα σε ακραίους φανατικούς ισλαμιστές και σε φιλειρηνικούς πολίτες του κράτους σας. Κάποια στιγμή θα υποχρεωθείτε να απαντήσετε ευθέως γιατί δεν αναγνωρίζετε το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος σε αυτό το ελάχιστο 22% του εδάφους της ιστορικής Παλαιστίνης, το οποίο τους απέμεινε. Κάποια στιγμή θα αναγκαστεί η κυβέρνησή σας να απολογηθεί στον ίδιο τον ισραηλινό λαό γιατί δεν δεχθήκατε την «ειρηνική λύση των δύο κρατών», που πρότειναν πριν από 12 χρόνια όλα τα αραβικά κράτη, στο πλαίσιο συνολικής ειρήνης του Ισραήλ με όλο τον αραβικό κόσμο.

Ελπίζω ότι κάποια στιγμή οι πραγματικά φιλειρηνικοί πολίτες του Ισραήλ -ανεξάρτητα από εθνική ή θρησκευτική καταγωγή- θα καταφέρουν να αναδείξουν μια ηγεσία η οποία θα αποδεσμευτεί από την αδιέξοδη πολιτική της καταδυνάστευσης ενός άλλου λαού. Μια ηγεσία που, αναγνωρίζοντας τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του Ισραήλ, θα θελήσει να διαπραγματευτεί μια οριστική λύση με τους Παλαιστίνιους. Γιατί μια χώρα που κατέχει ξένα εδάφη δεν είναι ελεύθερη ούτε η ίδια.

Απορρίπτω, λοιπόν, κατηγορηματικά τους υπαινιγμούς που διατυπώνετε και σας διαβεβαιώνω ότι εμείς θα παραμείνουμε ακλόνητοι στις θέσεις αρχής που υποστηρίζουμε: ειρηνική συνύπαρξη δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, και πλήρης αλληλεγγύη στους δύο λαούς στην υπεράσπιση των αναφαίρετων δικαιωμάτων τους. Για να μη θρηνούμε νεκρά παιδιά σε καμιά πλευρά.

Με την προσήκουσα τιμή
Νικόλας Βουλέλης
διευθυντής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου