Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΑΣΤΟΥΚΙΟΥ


Γεράσιμος Γιακουμάτος, υφυπουργός Ανάπτυξης: «Το λάθος στον ΕΝΦΙΑ μήπως έγινε σκόπιμα; Ποιος έχει αναλάβει να το φτιάξει; Δεν μας έχουν πει ακόμα. Αυτό δεν είναι θέμα κυβέρνησης, είναι θέμα αυτού που έκανε την πληροφορική … Αν τον ήξερα αυτόν που το έκανε θα τον είχα χαστουκίσει».
Εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ.
          Ως γνωστόν, παγιωμένος και απαράβατος κανόνας είναι ότι ο κάθε εχέφρων και νομιμόφρων άνθρωπος (οφείλει τουλάχιστον να) καταδικάζει απερίφραστα και ανεπιφύλακτα την κάθε μορφής βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται και αδιάφορο πού αποσκοπεί (μηδέ του άγιου σκοπού εξαιρουμένου). Και βέβαια δεν αρκεί να την καταδικάζει απλώς, αλλά να το δηλώνει κιόλας, στεντορεία τη φωνή, για να ακουστεί πέρα ως πέρα.
Επομένως, όποιος αρνείται να προβεί στη ρητή καταδίκη ή προσπαθεί να τα «μασήσει» (ναι μεν αλλά κ.λπ.) πιθανότατα εκφράζει κρυφή ή φανερή συμπάθεια προς τη βία και δεν αποκλείεται, δοθείσης ευκαιρίας, να την ασκήσει ή να την ανεχθεί και να τη δικαιολογήσει. Χιλιοειπωμένα όλα αυτά, θα παρατηρήσει κανείς και δεν θα έχει άδικο, αλλά καλό είναι, κάθε φορά που ανοίγει η σχετική συζήτηση, να επαναλαμβάνονται προς περαιτέρω γνώση και εμπέδωση.
          Εν τούτοις, κάθε κανόνας, όσο αυστηρός κι αν είναι, έχει και τις κάποιες (μικρές ή μεγαλύτερες, δικαιολογημένες – νομιμοποιημένες πάντως σε κάθε περίπτωση) εξαιρέσεις του. Είναι αυτές άλλωστε που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη καθώς και το κύρος του. Έτσι, λοιπόν, και ο κανόνας που αφορά τη βία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και να μην έχει τις δικές του εξαιρέσεις.
Αυτό ακριβώς είχε υπ’ όψιν του ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος όταν δήλωνε δημοσίως –με τον προφανή κίνδυνο να παρεξηγηθεί κιόλας- ότι ήταν έτοιμος να χαστουκίσει αυτόν που τα έκανε μπάχαλο με τον περίφημο ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων). Με (το εντελώς άδικο) αποτέλεσμα, αντί να αποδίδονται στην συγκυβέρνηση τα οφειλόμενα εύσημα και οι ευχαριστίες των πολιτών για το κολοσσιαίο έργο που, με τόσο κόπο και θυσίες (δικές τους), επιτελεί, να εισπράττει, άνευ λόγου και αιτίας, καλοκαιριάτικα, μούντζες και καντήλια.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ όλοι μιλούν για ανεπίτρεπτα (με τέτοια άρτια οργάνωση των αρμοδίων υπηρεσιών) λάθη, ο κ. Γιακουμάτος, επειδή έχει προφανώς τους λόγους του, κάνει ένα βήμα παραπέρα και να εμφανιστεί περίπου βέβαιος ότι εν προκειμένω υπήρξε σκοπιμότητα. Συνωμοσία, πείτε καλύτερα, επί σκοπώ να ζημιωθεί πολιτικά και ηθικά η συγκυβέρνηση. Και μάλιστα εκ μέρους αυτού που έκανε, όπως είπε χαρακτηριστικά και εν γνώσει των συνεπειών του λόγου του, την πληροφορική. Αυτός, πάντως, που κατασκεύασε τους υπολογιστές μάλλον απαλλάσσεται, λόγω αμφιβολιών, πάσης ευθύνης.
Μόνο που ο κ. Γιακουμάτος είναι, εδώ και δύο μήνες, κυβερνητικό στέλεχος, με σπουδαίο μάλιστα χαρτοφυλάκιο, και όχι ντετέκτιβ ώστε να ανακαλύψει αυτός αυτοπροσώπως τον αχρείο συνωμότη και να του αστράψει ένα (αρκεί, νομίζω, ένα και μοναδικό, ώστε να εκπληρωθεί ο άγιος σκοπός του) δυνατό χαστούκι που να είναι όλο δικό του. Και να τον παραδώσει, εν συνεχεία, στην κοινή χλεύη και περιφρόνηση για το εθνικό έγκλημα που διέπραξε και έτσι να επέλθει κάθαρση του (ΕΝΦΙΑ-)δράματος.
Το κακό είναι ότι ο άνθρωπος που θα είχε αυξημένες πιθανότητες να ανακαλύψει και να αποκαλύψει τον συνωμότη, ο κ. Νικόλαος Δένδιας, ως γνωστόν μετακόμισε, από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως (ή Προστασίας του Πολίτη, αν προτιμάτε τον εύηχο νεολογισμό), στο Υπουργείο Ανάπτυξης (κατά σύμπτωση προϊστάμενος του κ. Γιακουμάτου), ο δε διάδοχός του, ο κ. Βασίλης Κικίλιας, δεν είναι βέβαιο (λόγω ελλείψεως πείρας – άλλωστε στην ιατρική επιστήμη και στον αθλητισμό ειδικεύθηκε και εθήτευσε ο άνθρωπος) ότι θα το κατορθώσει με την ίδια ευκολία, οπότε το χαστούκι του κ.  Γιακουμάτου μένει μετέωρο.
Έτσι ο θλιβερός συνωμότης φαίνεται ότι τη γλιτώνει πολύ φτηνά. Και φυσικά μένει ανικανοποίητο το κοινό περί δικαίου αίσθημα, πράγμα που ακριβώς επιδίωκε  με την επίμαχη δήλωσή του ο κ. Γιακουμάτος κι όχι βέβαια να ασκήσει βία και μάλιστα αδικαιολόγητη, την οποία, εννοείται, σε κάθε περίπτωση, αποδοκιμάζει μετά βδελυγμίας και καταδικάζει χωρίς περιττούς ή ύποπτους αστερίσκους και υποσημειώσεις.
ΥΓ. Επί τη ευκαιρία, να υπενθυμίσω ότι ο κ. Γιακουμάτος στις παρθενικές (ως υφυπουργός) δηλώσεις του είχε υπογραμμίσει ότι αυτό που προέχει είναι να πέσουν οι τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης. Και μάλιστα το πολύ σε δύο μήνες. Επειδή το δίμηνο ήδη εξέπνευσε, αναμένουμε σχετικές (περί μειώσεως τιμών) ανακοινώσεις. Εκτός κι αν ζήτησε και έλαβε παράταση, πράγμα που, ομολογώ, δεν υπέπεσε στη δική μου τουλάχιστον αντίληψη.
 
ΝΙΚΟΣ ΕΠ. ΦΑΛΑΓΚΑΡΑΣ (nicfalag@yahoo.gr)
 
 13/08/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου