Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Παρουσίαση βιβλίου Γιώργου Κυριακόπουλου, Η τρισεγγονή της Αραπίνας και άλλες ιστορίες, Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου


Η συλλογή διηγημάτων του Γιώργου Κυριακόπουλου, υπό το γενικό τίτλο «Η τρισεγγονή της Αραπίνας», είναι η απτή απόδειξη ότι η λογοτεχνία είναι τέκνο της γλώσσας και όχι του φαινόμενου κόσμου.
Οι εικοσιμία ιστορίες του βιβλίου είτε αγγίζουν το αυτοβιογραφικό σύμπαν του συγγραφέα είτε όχι , είτε επεξεργάζονται το οικείο είτε το ανοίκειο, μετουσιώνουν τα γεγονότα και τις καταστάσεις σε μια νοητική συναντίληψη ενός ολόκληρου κόσμου πού χάθηκε ή που είναι για μας χαμένος.
Γι αυτό, μολονότι το έναυσμα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ιστορίες ανθρώπων κυρίως αστικής καταγωγής, το περιβάλλον είναι αναγνωρίσιμο απ’ όλους.
Απόδειξη πρώτη το διήγημα που δανείζει τον τίτλο του στη συλλογή, η «Τρισεγγονή της Αραπίνας».
Η ιστορία της γαλανομάτας θείας Αγνής με την πάλευκη κοτσίδα διαβάζεται και ως υπενθύμιση προς όλους, σήμερα, ότι όπως το αίμα ρέει έτσι είναι και η ταυτότητα, ρευστή, συνεχώς εξελισσόμενη και φυλετικά μικτή.
Η θεία Αγνή, η θεία Ινώ, η Λέτη Χρήστου, η Λωρέττα, ο Ρίκος, η Μπίστη έχουν τις δικές τους ιστορίες, έναν ολόκληρο κόσμο που ο συγγραφέας μετατρέπει σε δυναμικό πεδίο διάδρασης με το σήμερα.
Η συλλογή διηγημάτων του Γιώργου Κυριακόπουλου «Η τρισέγγονη της Αραπίνας και άλλες ιστορίες» κυκλοφορεί από το «βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ».
Ελεωνόρα Ορφανίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου