Στόχος της Δελφικής Ακαδημίας Ευρωπαϊκών Σπουδών είναι η διαχρονική και συγχρονική μελέτη και διδασκαλία του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ιστορίας και των τρόπων με τους οποίους η Ευρώπη καλείται να ανταποκριθεί στις πολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.
Η Ακαδημία οργανώνει στους χώρους του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, με την υποστήριξη και τη χορηγία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εντατικά διεπιστημονικά Σεμινάρια, τα οποία απευθύνονται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές/υποψήφιους διδάκτορες αλλά και τελειόφοιτους προπτυχιακούς φοιτητές.
Το πρόγραμμα και η ακαδημαϊκή λειτουργία της Δελφικής Ακαδημίας Ευρωπαϊκών Σπουδών επιβλέπεται από διεθνή Επιτροπή, αποτελούμενη από τους Καθηγητές:
Homi Bhabha (Harvard; Anne F. Rothenberg Professor of the Humanities, Director of the Mahindra Humanities Center; http://english.fas.harvard.edu/faculty/bhabha/)
Georges Dertilis, (École des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Paris; Directeur d'études; http://www.dertilis-history.gr/fr/Default.aspx)
Peter Frankopan (Oxford; Senior Research Fellow at Worcester College, Oxford; Director of the Oxford Centre for Byzantine Research; http://www.peterfrankopan.com/)
Michelle Lamont (Harvard; Robert I. Goldman Professor of European Studies; Professor of Sociology and African and African-American Studies at Harvard University; Director of the Weatherhead Center for International Affairs; http://scholar.harvard.edu/lamont/home)
Spiros Pollalis (Harvard; Professor of Design, Technology and Management at the Harvard Design School; http://www.gsd.harvard.edu/person/spiro-pollalis/)
Panagiotis Roilos (Harvard; George Seferis Professor of Modern Greek Studies and Professor of Comparative Literature; Ιδρυτής της Ακαδημίας κα ιΠρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής; http://scholar.harvard.edu/roilos/home).
Τα Σεμινάρια διαρκούν δύο εβδομάδες και διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα από διεθνώς καταξιωμένους επιστήμονες. Οι διδάσκοντες προσεγγίζουν το θέμα τους διεπιστημονικά (αντλώντας δηλαδή τόσο από τις ανθρωπιστικές όσο και από τις κοινωνικές επιστήμες). Συμπληρώνονται από εξειδικευμένο ερευνητικό εργαστήριο (“workshop”) ή επιπλέον διαλέξεις επισκεπτών Καθηγητών για θέματα τα οποία άπτονται της ευρωπαϊκής πολιτικής και πολιτισμικής επικαιρότητας.
Τα Σεμινάρια της Ακαδημίας επικεντρώνονται στους χώρους των ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών. Το πρώτο έτος η Ακαδημία θα εστιασθεί στην πολύπλευρη (πολιτική, οικονομική, γεωπολιτική, ανθρωπιστική) κρίση στην Ευρώπη. Το καλοκαίρι του 2017, η Δελφική Ακαδημία θα λειτουργήσει το δεύτερο μισό του Ιουνίου (19-29 Ιουνίου).
Τα Σεμινάρια θα διδάξουν οι Καθηγητές:
1. Peter E. Gordon (Amabel B. James Professor of History, Faculty Affiliate Department of Philosophy, Harvard University;http://history.fas.harvard.edu/people/peter-e-gordon).
2. Στέφανος Πεσμαζόγλου (Professor of Political Ideology and Public Policies, Department of Political Science and History, Panteion University, Athens; http://www.panteion.gr/site_ufiles/file/pdf_polhist/29%20Pesmazoglou%20CV%202016%20ENG.pdf ).
3. Jacques Rupnik (Director of Research at CERI and Professor at Sciences Po in Paris and visiting professor at the College of Europe in Bruges; http://www.sciencespo.fr/ceri/en/users/jacquesrupnik)
To Σεμινάριο Post-secularism in an Era of Crisis με τον Καθηγητή Peter E. Gordon θα μελετήσει τον επαναπροσδιορισμό του περιεχομένου της κατηγορίας του «κοσμικού» στα σύγχρονα δημοκρατικά κράτη, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν πρωτοφανούς έκτασης πολιτισμικές και θρησκευτικές ανομοιογένειες. Πρόκειται για μία σύνθετη κοινωνικοπολιτική κατάσταση, η οποία επιβάλλει την ανάγκη εξεύρεσης καινούριων εννοιών και πλαισίων δράσης που θα επιτρέψουν την μεγαλύτερη δυνατή ενσωμάτωση ετερόκλητων πολιτισμικών στοιχείων στις σύγχρονες κοινωνίες και θα συμβάλουν στην συνέχιση και ενίσχυση των διαδικασιών δημοκρατικής λήψης αποφάσεων. Το διεπιστημονικό αυτό Σεμινάριο, μεταξύ άλλων, θα διερευνήσει κριτικά την έννοια του «μετα-κοσμικού» του Jürgen Habermas καθώς και άλλες σύγχρονες προσεγγίσεις του κοσμικού δημοκρατικού ιδεώδους.
Το διεπιστημονικό Σεμινάριο Europe in Crisis: Populism, Xenophobia, and the Future of Democracy με τον Καθηγητή Στέφανο Πεσμαζόγλου θα εξετάσει διάφορες εκφάνσεις της πολύπλευρης Ευρωπαϊκής κρίσης, με σημεία αναφοράς τις έννοιες "δημοκρατία" και "Ευρώπη", τις διάφορες κοινωνικοπολιτικές προκλήσεις και τα διαβρωτικά φαινόμενα όπως η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο λαϊκισμός.
Το Σεμινάριο European Responses to the Migrant Crisis: Political Divides and Contrasting Narratives με τον Καθηγητή Jacques Rupnik θα εστιασθεί στις διαχωριστικές γραμμές (Ανατολή-Δύση) μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν σχέσει με την προσφυγική κρίση και στους τρόπους με τους οποίους οι διαφορές αυτές θα μπορούσαν να αμβλυνθούν ή να ξεπερασθούν.
Με το πέρας του προγράμματος των Σεμιναρίων θα απονέμεται στους φοιτητές πιστοποιητικό φοίτησης στην Ακαδημία από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, όπου θα αναγράφονται οι τίτλοι των Σεμιναρίων και τα ονόματα των αντίστοιχων καθηγητών.
Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση, η οποία θα συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
1) Βιογραφικό (όχι περισσότερες από 3 σελίδες).
2) Σύντομη περιγραφή ερευνητικών ενδιαφερόντων και στόχων (έως 200 λέξεις).
3) Δύο συστατικές επιστολές. Στην περίπτωση μεταπτυχιακών φοιτητών/υποψηφίων διδακτόρων μία από τις επιστολές πρέπει να προέρχεται από τον επιβλέποντα Καθηγητή. Οι επιστολές συνιστάται να περιλαμβάνουν πληροφορίες για τα μαθήματα σε αντικείμενα σχετικά με την θεματολογία των Σεμιναρίων τα οποία έχουν παρακολουθήσει οι υποψήφιοι και την επίδοσή τους σε αυτά.
4) Αποδεικτικό ικανής γνώσης της αγγλικής.
4) Αποδεικτικό ικανής γνώσης της αγγλικής.
Οι φοιτητές θα καταβάλουν στο Κέντρο Δελφών δίδακτρα 350 ευρώ. Το ποσό αυτό θα καλύπτει την διαμονή και διατροφή τους στις εγκαταστάσεις του Κέντρου καθώς και την παρακολούθηση των Σεμιναρίων.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η 30η Απριλίου. Οι αιτούντες θα πληροφορηθούν για την έκβαση των αιτήσεών τους μέχρι τις 20 Μαΐου. Οι αιτήσεις πρέπει να αποσταλούν στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (κυρία Αθηνά Γκότση, conferences2@eccd.gr)
Panagiotis Roilos
George Seferis Professor of Modern Greek Studies and Professor of Comparative Literature
Faculty Associate, The Weatherhead Center for International Affairs
Faculty Associate, Minda de Gunzburg Center for European Studies
Harvard University
Member of the Governing Board, European Cultural Center of Delphi
George Seferis Professor of Modern Greek Studies and Professor of Comparative Literature
Faculty Associate, The Weatherhead Center for International Affairs
Faculty Associate, Minda de Gunzburg Center for European Studies
Harvard University
Member of the Governing Board, European Cultural Center of Delphi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου