Σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων, όταν ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε την Αθήνα και κήρυξε στον Αρειο Πάγο, «τινὲς ἄνδρες κολληθέντες αὐτῷ ἐπίστευσαν, ἐν οἷς καὶ Διονύσιος ὁ Ἀρεοπαγίτης καὶ γυνὴ ὀνόματι Δάμαρις [σημ. εξ αυτής η οδός Δαμάρεως στο Παγκράτι] καὶ ἕτεροι σὺν αὐτοῖς».
Κατά την ίδια πηγή ο Διονύσιος ήταν υψηλής κοινωνικής μόρφωσης και θέσης, χαίρων τιμής στην αθηναϊκή κοινωνία. Αλλες πηγές τον φέρουν να γεννήθηκε, πάντα στην Αθήνα, «Ἐπὶ Καίσαρος Αὐγούστου, ἔτος ἔνατον ἀπὸ γεννήσεως τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ» (Μιχαήλ Γαλανού, «Οι βίοι των Αγίων - Μην Οκτώβριος», Αθήνα 1951), η οποία, ως πρώτο της επίσκοπο, τον τιμά στις 3 Οκτωβρίου.
Τα μετέπειτα βιογραφικά του είναι συγκεχυμένα. Κάποια τον εμφανίζουν να μεταβαίνει, κηρύσσοντας, από τη Ρώμη στο Παρίσι (ψαροχώρι στο νησί του Σηκουάνα τότε, πόλη το έκανε τρεις αιώνες μετά ο αυτοκράτορας Ιουλιανός), όπου καρατομείται στον μεγάλο διωγμό των χριστιανών επί Δομιτιανού. Η χριστιανική Εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο και η Αθήνα πολιούχο της∙ αντικαταστάτη, δηλαδή, της παλαιάς πολιούχου θεάς Αθηνάς∙ μάλλον άδικο για την πόλη: από προστατευόμενη θεάς, κόρης του Δία, να περνάει στην προστασία ενός από τους πολυπληθείς αγίους!
Ωστόσο, ενώ η αρχαία Αθήνα τίμησε την πολιούχο της παρθένα θεά με μόνο έναν μεγάλο ναό, τον Παρθενώνα, η νέα Αθήνα αφιέρωσε στον πολιούχο της άγιο δύο μεγάλες εκκλησίες: τον Αγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη των ορθοδόξων στο Κολωνάκι, στη Σκουφά (παραπλεύρως «Φίλιον»!) και τον Αγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη των καθολικών στην Πανεπιστημίου (παραπλεύρως Οφθαλμιατρείου).
«Λεπτομέρεια» από την ιστορία της Αθήνας: ο Αγιος Διονύσιος στην Πανεπιστημίου σχεδιάστηκε μεν από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα του Οθωνα, Λέο φον Κλέντσε, αλλά τον αναμόρφωσε, επί το ευπρεπέστερον, ο σπουδαίος Ελληνας αρχιτέκτονας Λύσανδρος Καυταντζόγλου.
Οικοδομήθηκε δε ως μητρόπολη των καθολικών στη θέση όπου είχε επιλεγεί να οικοδομηθεί η μητρόπολη των ορθοδόξων, αλλά την απέρριψε η ορθόδοξη Εκκλησία, επειδή θεώρησε ότι ήταν… στου διαόλου τη μάνα!
Τέλος πάντων, στα δικά μου τα χρόνια, που τα σχολεία άνοιγαν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Αγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, ως πολιούχος, ήταν ο αγαπημένος άγιος ημών των μαθητών, διότι, χάριν αυτού, τα σχολεία της Αθήνας και μόνον (κάτι ήξεραν όσοι αργότερα μίλησαν για «κράτος των Αθηνών»!) έκλειναν σχεδόν με το άνοιγμα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου