Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Η Ιστορία της Ελλάδας «ζωγραφισμένη σε 231 πιάτα» Ένα βιβλίο από τη Λόλα Νταϊφά





Η Λόλα Νταϊφά,  η «σιδηρά κυρία»  των δημοσίων σχέσεων, γνωστή από το χώρο της τηλεόρασης,  είναι ταυτόχρονα και μια παθιασμένη συλλέκτρια,   η οποία κατάφερε να δημιουργήσει την πληρέστερη συλλογή  διακοσμητικών πιάτων που σχετίζονται με την ιστορία της χώρας μας. Η εντυπωσιακή αυτή συλλογή χώρεσε στις σελίδες ενός εντυπωσιακού λευκώματος με διαχρονική αξία. 
Το λεύκωμα αυτό θα παρουσιαστεί στο Βόλο, σε ανοικτή εκδήλωση, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018, στην αίθουσα της Εξωραϊστικής, στις 7 το απόγευμα. Την εκδήλωση οργανώνει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με τη συνεργασία της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η αρχαιολόγος-λαογράφος και διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείο Λάρισας, Φανή Καλοκαιρινού και η Μαρία Νάνου, θεολόγος-ιστορικός βυζαντινής τέχνης, η οποία εργάζεται στο Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή, που αποτελεί Παράρτημα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.  Την εκδήλωση  θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος.  Η εκδήλωση θα κλείσει με ένα σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου με χορούς του Αιγαίου.
Πρόκειται για μια έκδοση-έργο τέχνης που φέρει την υπογραφή των εκδόσεων ΜΙΛΗΤΟΣ και την επιστημονική επιμέλεια (κείμενα-έρευνα) της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, της γνωστής λαογράφου Κατερίνας Κορρέ-Ζωγράφου.  Στο λεύκωμα φιλοξενείται η σπανιότερη -σε επίπεδο δημόσιου και ιδιωτικού αρχείου- συλλογή πιάτων της Λόλας Νταϊφά, τα οποία κατασκευάστηκαν στη Σύρο, στον Πειραιά και στην Αθήνα,  το 1863 μέχρι και το 1973. Η έκδοση προλογίζεται από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Άγγελο Δεληβοριά, ενώ ο πρόλογος υπογράφεται από την ίδια τη συλλέκτρια, η οποία περιγράφει το πάθος του συλλέκτη  με  μικρές και  ενδιαφέρουσες ιστορίες για τα κομμάτια της συλλογής της και τους τρόπους που τα απέκτησε. 

Το βιβλίο με λαογραφικό–ιστορικό περιεχόμενο είναι προϊόν υπομονετικής και συστηματικής αναζήτησης συγκεκριμένων κεραμικών κατά τη διάρκεια πολλών ετών, το οποίο παραδίδεται στο κοινό με την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση της Κ. Κορρέ-Ζωγράφου. Μελέτη, η οποία συνεπάγεται έρευνα και συγκρίσεις με ευρύτερες συναφείς ομάδες που ακολούθησαν παράλληλες διαδρομές, ώστε να ενημερώσει όχι μόνο για ιστορικές στιγμές, αλλά και για την καθημερινότητα ανθρώπων που έζησαν στον ευρύτερο ελληνικό χώρο και χρησιμοποίησαν τα συγκεκριμένα αντικείμενα.
Στην εικονογράφηση των μοναδικών αυτών πιάτων, παρουσιάζονται γεγονότα, που «σφράγισαν» την ιστορία της χώρας μας, από την αρχαιότητα  έως τη σύγχρονη Ελλάδα αλλά και εμβληματικές προσωπικότητες, που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ο αναγνώστης αυτής της ιδιαίτερης συλλεκτικής έκδοσης «συναντά» τον Ρήγα Φεραίο, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, τον Σπύρο Λούη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, το θωρηκτό «Αβέρωφ», τη Μονή Αρκαδίου, όπως και μια πλειάδα βασιλέων, από τον Γεώργιο Α΄ έως τον Κωνσταντίνο Β΄.
Σε ξεχωριστή ενότητα του βιβλίου «231 πιάτα αφηγούνται την Ιστορία της Ελλάδας», συστήνεται για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία και δίνεται το δημιουργικό στίγμα του Χανιώτη κεραμίστα και γλύπτη Κώστα Ντουσάκη, που έδωσε συνέχεια στην παράδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου