Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Βιβλιοπαρουσίαση, Νίκου Καραντζένη, Με τους ποιμένες στην Πίνδο, αρχέγονη εστία νομαδισμού, Φιλιππιάδα, 19 Οκτωβρίου 2016

 


Το βιβλίο έχει ώς θέμα την οδύσσεια των ποιμένων της Πίνδου. Μέσα από το περιεχόμενό του διαπιστώνεται ότι η νομαδική ζωή δεν είναι η απόμακρη μελωδία μιας φλογέρας,δεν είναι οι ψηλές ραχούλες και οι πανώριες βοσκοπούλες,ούτε τα ζηλεμένα άλογα των τσελιγκάδων ,ούτε οι περήφανοι ηγήτορες των κοπαδιών με τους κύπρους και τις κουδούνες.Η ποιμενική ζωή είναι μόχθος αδυσώπητος για  το ψωμί κάτω από πιεστικές συνθήκες .Οι νομάδες δεν είχαν να αναμετρηθούν μόνο με τις φυσικές δυνάμεις,όπως τις επιθετικές καταιγίδες,τους φονικούς κεραυνούς,τις βιβλικές θύελλες,τις παρατεταμένες παγωνιές ,τις άσπονδες χιονοθύελλες,τα θολά ποτάμια,τις αγέλες των λιμασμένων λύκων,τα ανυπόφορα κάματα,τον αποπνικτικό κουρνιαχτό,το μαρτύριο της λασπουριάς,τις εξουθενωτικές νυχτοπορίες,την αγρύπνια,την αναλλαξιά,τη δίψα,την πέινα. Συχνά οι άνθρωποι των κοπαδιών έρχονταν αντιμέτωποι με τους ζωοκλέφτες ,τους ληστές ,τους αγροφύλακες ,τους δασικούς ,τους ιδιοκτήτες των χωραφιών ,αλλά και την αβάστακτη προκατάληψη της ¨υψηλής¨ κοινωνίας για τους ¨βλάχους¨ και την βλαχοζωή γενικότερα.
  Το βιβλίο του Νίκου Β. Καρατζένη με τις εμβληματικές φωτογραφίες του αποτελεί μια πινακοθήκη του ποιμενισμού και ένα δοξαστικό της σχέσης του ανθρώπου με τα πρόβατα ,τα άλογα και τα ηρωικά τζομπανόσκυλα.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου