Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ,Η ωραία Ευρώπη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,15.1.16



ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τον περασμένο Οκτώβριο κάμποσα μέλη του ακροδεξιού κόμματος Σουηδοί Δημοκράτες είχαν κατηφορίσει στη Λέσβο. Οχι για τουρισμό. Αλλά για «διαφώτιση». Για να πληροφορήσουν τους πρόσφυγες, ήδη στα σύνορα της Ευρώπης, ότι στη Σουηδία δεν θα βρουν τίποτε καλό. «No Money, no Jobs, no Homes», αυτός ήταν ο τίτλος του φυλλαδίου που μοίραζαν. Λίγο νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο, οι Δανοί είχαν κάνει κάτι πιο προχωρημένο: το υπουργείο Μετανάστευσης είχε αγοράσει διαφημιστικό χώρο σε τέσσερις εφημερίδες του Λιβάνου (όπου φιλοξενούνται πάνω από 1.000.000 Σύροι πρόσφυγες), για να δημοσιεύσει μια απανταχούσα αποτροπής: Μην έρχεστε στη Δανία. Οι κοινωνικές παροχές κόπηκαν στη μέση. Αδεια διαμονής δικαιούνται μόνο όσοι μιλούν δανέζικα. Και άσυλο να πάρετε, την οικογένειά σας θ’ αργήσετε να τη φέρετε. Γενικώς, μαύρο φίδι που σας έφαγε.

Για τους ξεχασιάρηδες, ας θυμίσω ότι κι εδώ είχαν εμφανιστεί λάτρεις αυτής της μεθόδου προληπτικής αντιμετώπισης του «Κακού». Κάποια στιγμή είχε πέσει η πρόταση, από τους ακροδεξιούς που θ’ ανοίξουν οσονούπω τη Ν.Δ. προς το Κέντρο, να αγριέψουμε κατά των ξένων. Η Αστυνομία να μην τους αφήνει σε χλωρό κλαρί. Να μην τους δίνουμε καν πρόχειρη στέγη. Και από χορήγηση ασύλου, μηδέν τοις εκατό. Ωστε, αφού δουν και αποϊδούν, να ειδοποιήσουν τους άλλους στην πατρίδα τους ότι τα πράγματα εδώ είναι ζόρικα πια, αποθαρρύνοντάς τους.

Οι Δανοί ωστόσο δεν περιορίστηκαν σε αυτό το μέτρο, δυσφημιστικό της ίδιας τους της χώρας. Το σκέφτηκαν, το ξανασκέφτηκαν, τελικά η δεξιά κυβέρνηση του κ. Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, που εξαρτάται από το ακροδεξιό Κόμμα του Λαού, συμφώνησε με την αξιωματική αντιπολίτευση, σοσιαλδημοκρατικής κοπής (άλλη μια απόδειξη πως η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, και η ελληνική μαζί της, κατάντησε άδειο όνομα), να νομοθετήσουν τη δήμευση των χρημάτων των προσφύγων, αν ξεπερνούν ένα όριο. Αρχικά το όριο ήταν 3.000 κορώνες, ίσον 400 ευρώ. Ξέσπασε όμως σάλος, κατηγορήθηκε από ορισμένους η κυβέρνηση για λογική ναζιστικής οσμής και διαμαρτυρήθηκε έντονα η Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ, που κατήγγειλε ότι έτσι «τροφοδοτούνται η ξενοφοβία και ο ρατσισμός». Οι Δανοί κυβερνώντες λοιπόν τα μάζεψαν. Τάχα. Ανέβασαν το όριο στις 10.000 κορώνες. Αν η «περιουσία» σου δηλαδή (σε μετρητά και τιμαλφή) ξεπερνά τα 1.300 ευρώ, τα παραπανίσια θα κατάσχονται, για να μη συνηθίσεις στον πολυτελή βίο. Πάλι καλά, ο υπουργός Ενσωμάτωσης (ονοματοθεσία α λα Γ.Α. Παπανδρέου) διευκρίνισε ότι το μέτρο δεν αφορά τις βέρες, λόγω συναισθηματικής αξίας.

Ενας ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος πάντως, ο κ. Γενς Ρόχντε, παραιτήθηκε οργισμένος, για να προσχωρήσει σε κόμμα της Αριστεράς. Και κάποιοι Δανοί, ντροπιασμένοι, έντυσαν πρόσφυγα τη διάσημη γοργόνα της Κοπεγχάγης, ένα μνημείο προς τιμήν του παραμυθά Αντερσεν. Στα ανέκδοτα του οποίου βρέθηκε τελευταία το χειρόγραφο του παραμυθιού «Ηταν κάποτε μια Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου