Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ «ΟΙ ΠΟΜΑΚΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ: ΠΟΛΥΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ»


      Όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει, το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και το Εργαστήριο Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης διοργανώνουν τριήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο: «Οι Πομάκοι της Θράκης: Πολυεπιστημονικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή, από 17 ως 19 Μαρτίου του 2017, στις εγκαταστάσεις του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
      Στόχος του συνεδρίου είναι η πολυεπιστημονική (λαογραφία, ανθρωπολογία, ενδυματολογία, ιστορία, γλωσσολογία, αρχαιολογία, δημογραφία, γεωγραφία, οικολογία) και διεπιστημονική  μελέτη της παρουσίας και προέλευσης των Πομάκων στον ευρύτερο χώρο της Θράκης, διαχρονικά και συγχρονικά. Στο συνέδριο θα εξεταστούν αντικείμενα όπως: ιστορία, αρχαιολογία, εθνογενετικά χαρακτηριστικά και μοριακή βιολογία, γεωγραφία και περιβάλλον, γλώσσα, λαογραφία (όλα τα θέματα της λεγόμενης «παραδοσιακής» και της σύγχρονης Λαογραφίας, διαχρονικά ή συγχρονικά), θρησκεία, και θα περιληφθούν επίσης εθνοαρχαιολογικές και ανθρωπολογικές προσεγγίσεις της ταυτότητας και της ετερότητας (Εμείς και οι Άλλοι) των Πομάκων. Επισημαίνεται ότι τα εκπαιδευτικά ζητήματα της μειονοτικής εκπαίδευσης αποτελούν άλλη θεματική ενότητα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το θέμα ενός ξεχωριστού συνεδρίου και έτσι δεν θα συμπεριληφθούν στο παρόν συνέδριο.
      Οι εισηγήσεις θα έχουν διάρκεια 15 λεπτών, κατά ανώτατο όριο, και μπορούν να γίνουν στα ελληνικά ή στα αγγλικά. Οι εισηγητές θα πρέπει να στείλουν τον τίτλο και περίληψη κατά ανώτατο όριο 300 λέξεων, της εισήγησής τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση nantia.macha@gmail.com.  Η προθεσμία δήλωσης παρατείνεται έως 31 Δεκεμβρίου 2016.
Για την Οργανωτική και την Επιστημονική Επιτροπή
Καθηγητής Μ. Γ. Βαρβούνης
Αναπλ. Καθηγητής Αντ. Μπαρτσιώκας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου